28 / 04 / 2024

Gayrimenkulde e-haciz yaygınlaşacak!

Gayrimenkulde e-haciz yaygınlaşacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi borçluları için hayata geçirilen gayrimenkulde elektronik haciz uygulaması yıl sonuna kadar tüm vergi dairelerinde yaygınlaştırılacak.



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından (GİB) vergi borçluları için örnek olması planlanan gayrimenkulde elektronik haciz (e-haciz) uygulaması yıl sonuna kadar ülke genelinde tüm vergi dairelerinde yaygınlaştırılacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; GİB'in Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler ile Faaliyet raporları tarafından derlenen bilgilere göre, e-Haciz Projesi ile alacaklarının tahsili için gerçekleşen haciz bildirilerinin, kurum tarafınca alacaklı vergi daireleriyle e-haciz uygulamasına katılım gösteren bankalara elektronik ortamda tebliğ edilmesi ve bu tebligatlar tarafından elektronik ortamda bankalar tarafınca cevap verilmesi, bu kapsamda haciz edilen menkul mallar ile her türlü alacak ve hakların paraya dönüştürülmesi ve vergi dairesi hesaplarına verilmesi planlanıyor.

Haciz bildirimin kurumlara gönderilmesi ve takipli borçların hızlı tahsilini sağlamak amacıyla teknolojik altyapısı uygun olan bankalar, finans kurumları ve diğer kurumlarla e-haciz protokolleri yapılıyor. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ve GİB arasında geçtiğimiz yılın Kasım ayında imza atılan protokolle vergi daireleri ve mal müdürlüklerinin haciz/ihtiyati haciz tesisi ve terkini işlemi isteklilerin elektronik ortamda TKGM'ye gönderilmesi ve tapu müdürlüğü tarafından da gerekli tüm işlemlerin mevzuata uygun olarak tamamlanıp cevabın elektronik ortamda GİB ile paylaşılması kapsamında program gerçekleşti.

Program kapsamında test çalışmaları bitirilirken, uygulama Kızılbey, Yıldırım Beyazıt ve Ulus Vergi Dairesi müdürlüklerinde örnek olacak şekilde hayata geçirildi. Uygulamanın, yıl sonuna kadar tüm vergi dairelerinde ve mal müdürlüklerinde başlatılması amaçlanıyor.

İŞ MAKİNELERİ VE DENİZ ARAÇLARINA DA E-HACİZ

Kamu alacaklarının hızla tahsili, posta ve kırtasiye gibi takip masrafları (posta, kırtasiye gibi) ile iş yükünün azaltılması ve zaman tasarrufunun yapılması için benzer uygulamalar diğer alanlarda da çalışmalar çoğalacak.

Bu kapsamda, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine bağlı olan odalar sicillere kayıtlı iş makinelerinin elektronik ortamda sorgulanmasına ve haczi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde araştırılan iş makinelerinin haczinin elektronik ortamda yapılmasına ilişkin görüşmeler gerçekleşecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından sicil nezdinde araştırmaları yapılan gemiler için de bu kapsamda çalışmalar hayata geçirilecek.

Türk Patent Enstitüsü tarafından sicilleri yapılan gayri maddi hakların elektronik ortamda araştırılması ve haczedilmesine illgili çalışmalar gerçekleşecek. Emniyet Genel Müdürlüğü ve GİB'in imzaladığı protokolde, araçların satış ve devrini engellemek ya da sınırlandırmak için araç tescil kayıtlarına elektronik ortamda şerh eklenmesi, kaldırılması veya muvafakat verilmesine yönelik programların hazırlanması için analiz, tasarım, yazılım ve test çalışmaları da yapıldı.

Gayrimenkullere e-haciz yolda!

5 soruda E-haciz işlemi!


Geri Dön