03 / 05 / 2024

5 soruda E-haciz işlemi!

5 soruda E-haciz işlemi!

Borcunu ödemeyen kişilerin banka hesabı, gayrimenkul, araba ve diğer mal varlıklarına bloke koyulabiliyor. E-haciz işleminin kaldırılabilmesi için öncelikle haczedilen dosya üzerindeki ilgili borcun ödenmesi gerekiyor.



Devlet, vadesi geçen vergi alacaklarınızın tahsili için elektronik ortamda haciz işlemi yapabiliyor. Borcunu ödemeyen kişilerin banka hesabı, gayrimenkul, araba ve diğer mal varlıklarına bloke koyulabiliyor. E-haciz sistemi ile elektronik ortamda bütün icra işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

1- E-haciz nedir?

Elektronik haciz olan E-haciz sistemi, devlete olan herhangi bir borcunuzdan dolayı maaşınıza, banka hesabınızda bulunan para, fon, altın, döviz, hisse senedi vb. ne var ise bu paraya elektronik ortamda el konulabiliyor.

2- Hangi malların üzerine haciz gelir?

Otomasyon sistemi ve veri paylaşımı yoluyla, vergi borcunu ödemeyen kişilerin banka hesabı, gayrimenkul, araba ve diğer mal varlıklarına anında bloke koyulabiliyor. 

3- E-haciz süreci nasıl başlar?

"6183 Sayılı Kanun"un 55. Maddesine göre, “Amme alacağını vadesinde ödemeyenlere, 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir "ödeme emri" ile tebliğ olunur….”  kanunu kapsamında E-haciz uygulanabilmesi için vergi daireleri borçlu kişilerin ödemelerini 7 gün içerisinde yapması gerekir. Kesinleşen ödeme emrinden sonra VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Programı) uygulamaları gereğince her vergi dairesi borçlu mükelleflerinin unvanı, adı soyadı, kamu borcunun türü, tutarı, yılı, vadesi, vb. bilgileri liste halinde elektronik ortamda bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlıkları'na bildiriliyor. Gelir İdaresi borçlu mükellefleri için Türkiye'deki bankaların genel müdürlüklerine bildirilir ve haciz işlemi başlar.

4- Evin üstündeki haciz ne anlama gelir?

İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol bulunuyor. İcra dosyasında talep açılacak ve haciz yolu ile elde edilen mallar satılarak elde edilen bedel ile alacaklı tatmin edilebilecek.

Kişinin TC kimlik numarası ile UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) sorgulaması yaparak, borçlu üzerine kayıtlı gayrimenkul (taşınmaz) bulunup bulunmadığı görülebiliyor ve bu gayrimenkul üzerine yine bu ortam üzerinden haciz konulabiliyor. 

5- Gayrimenkulün üzerindeki E-haciz nasıl kaldırılır?

Haczedilen gayrimenkullerin serbest bırakılması yani haczin kaldırılması, gayrimenkuller üzerinde bulunan hacizlerin tapuda fek edilmesi durumu, borcun ödenmesiyla E-hacizi kaldırıyor. Borç ödenmediği veya alacaklı işlem yapmadığı takdirde E-haciz'in kaldırılamaz. 


Geri Dön