23 / 11 / 2024

Gayrimenkulde e-haciz uygulamasına dikkat!

Gayrimenkulde e-haciz uygulamasına dikkat!

Devlete olan borçlar kapsamında e-haciz uygulaması güç geçtikçe yaygınlaşıyor. Maaşa,banka hesabına ve taşıta uygulanan e-haciz uygulaması gayrimenkullere de uygulanabiliyor.




Devletin alacaklarını takipte daha hızlı ve masrafsız bir yol olarak seçtiği e-haciz uygulamasında dikkat edilecek birçok önemli husus bulunuyor. E-haciz uygulamasında kritik konulardan biri borçlunun taksitlendirme yoluna gitmesi durumunda banka hesabında bulunan haczin kalkmasına karşı gayrimenkul ve araç üzerindeki haciz durdurulabiliyor.

Borçlunun ödeme tebliği aldıktan sonra karşı vergi davası açma hakkının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde olduğunu ifade eden Lüks Konut Uzmanı ve Gayrimenkul Danışmanı Sühran Aras konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

E-Haciz Nasıl Uygulanıyor?

''E-haciz uygulanabilmesi için vergi daireleri borçlu mükelleflere 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ eder. Ödeme emri tebliğ edilen amme borçlusu bu ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde ödeme yapmalı veya mal beyanında bulunmalıdır. Aksi takdirde ödeme emri kesinleşir. Daha sonra borçlunun tüm bilgileri bağlı bulunduğu Vergi Dairesi Başkanlıklarına bildirilir. Daha sonra ise borçlunun bilgileri elektronik ortamda MaliyeBakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğüne gider. Buradan da Türkiye çapındaki bankaların genel müdürlüklerine iletilir. Bankalar da buna göre e-haciz işlemini başlatır.

Gayrimenkulde E-Haciz

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen E-Haciz uygulaması gayrimenkulde de uygulanıyor ve yıl sonuna kadar yaygınlaştırılması bekleniyor. E-Haciz işlemlerinde tapu personeli tarafından yapılacak herhangi bir tescil ve terkin kontrolü bulunmuyor ve bu uygulamayla ilgili tüm belgeler süreç içerisinde elektronik olarak Tapu Müdürlüklerine gönderiliyor. Gayrimenkul haczi, ilgili İcra Müdürlüğü tarafından seçiliyor ve UYAP sistemi üzerinden haciz müzekkeresi oluşturuluyor. Kontroller TAKBİS sistemi üzerinden yapılarak haciz işlemi gerçekleştiriliyor. Yine üretilmesi gereken tüm belgeler de TAKBİS tarafından üretiliyor ve İcra Müdürlükleri bunu görüntüleyebiliyor.

E-Hacizde borçlu durumdaki kişi taksitlendirme yoluna gidebilirken, banka hesabındaki haciz kalkıyor ancak gayrimenkul ve araçlar üzerindeki haciz kalkmıyor. Yine ödeme emrinin tebliği üzerine borçlu, ödeme emrine karşı vergi davası açabiliyor. Dava açma süresi cevabın tebliğinden itibaren 30 gün.

Haline Münasip Evin Haciz Durumu

İcra ve İflas Kanunu gereği, bazı mallar haczedilemiyor. Bunlardan biri de kişinin ve ailesinin haline münasip evidir. Bir meskenin haline münasip ev olup olmadığı, adı geçen kişinin haciz durumun da sosyal durumuna ve ailesinin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Ancak evin kıymeti yüksekse, bedeli üzerinden borçluya haline münasip yer bırakılmak üzere hacizedilerek satılabiliyor.''
 

Gayrimenkulde e-haciz yaygınlaşacak!

5 soruda E-haciz işlemi!


Geri Dön