22 / 12 / 2024

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı? l V.O. 

***

Bir gayrimenkulün intifa hakkı birilerinde, kuru mülkiyeti bir başkasında olabilir. Bu durumda intifa hakkı sahibi bu yerden tasarruf eder, kullanır, kiraya verir vs. ancak mülkiyetinin devrini yapamaz. Kuru mülkiyet sahibi ise sadece kayden malik olarak kalır ama tasarruf imkanı yoktur.

Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi okuyucum dükkanın intifa hakkını çocuklarına devrettiğinde artık kiraya verme hakkına sahip olacaktır. Bu durumda onlar kiraya verecek, kira bedellerini tahsil edecek hatta emlak vergisini onlar ödeyeceklerdir. Bu genel kuraldır. ANCAK...

Herhangi bir gayrimenkulü kiraya vermek için malik olmak şartı yoktur. Malik olmayan biri dahi kira sözleşmesi yapabilir. Bu durumda evlatların karşı koymayacağı bir halde okuyucum da kiraya verebilir ve kira bedellerini tahsil eder. Kira bedellerini tahsil eden kiralayan, bu geliri nedeni ile gelir vergisi öder. Emlak için verilen yıllık emlak vergisi ayrı, kira geliri nedeni ile ödenecek gelir vergisi ayrı düşünülür.


Geri Dön