02 / 05 / 2024

Gayrimenkulde ofis yatırımlarının rekabeti gittikçe artıyor!

Gayrimenkulde ofis yatırımlarının rekabeti gittikçe artıyor!

Ekonomideki düzelmeyle birlikte, ertelenmiş ofis yatırımları yeniden hız kazandı. Devam eden projeler beraberinde rekabeti de getiriyor



İstanbul gayrimenkul piyasasında konut sektöründe olduğu kadar ofis sektöründe de büyük bir hareketlilik yaşanıyor. 2009-2010 yılları arasında yaşanan global ekonomik durgunluğun etkilerinin azalması ile son dönemde ofis piyasalarında olumlu yönde değişim yaşanıyor. Yavaş bir seyirde olsa da kriz sonrasında ofis kira değerlerinde yükselme yaşanıyor. Bu tablo, geçmiş dönemlerde ertelenmiş olan ofis yatırımlarının 2011 yılı içinde önemli oranda yeniden artmasını da beraberinde getirdi. Halen inşaatı devam eden ve proje aşamasında bulunan bir çok projenin 2012-2014 yılı içinde tamamlanacak olması nedeniyle, bu tarihlerde ofis piyasalarında hareketliliğin daha da artacağı görülüyor. Gelecek birkaç yıl içinde tamamlanacak projelerle birlikte A sınıfı ofis stokunun da yaklaşık yüzde 20'ler oranında artabileceği öngörülüyor. Bu artış kuşkusuz ofis projeleri arasında ciddi bir rekabet ortamının oluşmasını da beraberinde getirecek.

Kalite yükseliyor

Bu yüksek rekabet ortamından daha büyük pay almak isteyecek ofis yatırımcılarının, lokasyondan, proje yönetimine, servis hizmetlerinden, çevre unsurlarına kadar bir çok yenilikçi çözümü kullanıcıya sunmaları gerekiyor. Bu rekabet kuşkusuz kaliteyi artırırken, sektörün gelişiminde de büyük rol oynuyor.

Boşluk oranları artıyor

Ofis projelerinde önceki dönemlere göre boşluk oranlarında artış gözlemleniyor. Bu artışta yeni yapılan ofis projelerinin stoka eklenmesinin etkisi büyük. Propin tarafından hazırlanan Nisan-Mayıs- Haziran dönemini kapsayan 2011 2. Çeyrek İstanbul Ofis Piyasası Raporuna göre Merkezi İş Alanı2ndaki A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı yüzde 9.8, B sınıfı ofis binalarında ise yüzde 7.2. Rapor, özellikle Merkezi İş Alanı'nda inşaatı devam eden ve 2012'de işletmeye açılacak binaların hızla kiralanacağını öngörüyor.Propin'in raporuna göre, Merkezi İş Alanı'ndaki ofis binalarının genel kira ortalaması 17.6 $/m2/ay seviyesindeyken, B sınıfı ofis kira ortalaması ise 17 $/m2/ay. Anadolu Yakası'nda ise A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması 19.5 $/ m2/ay, B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 13.5 $/m2/ay olarak belirlenirken, Merkezi İş Alanı Dışı Avrupa Yakası'ndaki ofis binalarının genel kira ortalaması 18.3 $/m2/ay, B sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması ise 9.6 $/m2/ay olarak belirlendi.
Sabah


Geri Dön