03 / 05 / 2024

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü için arsa üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, tapu harcının yüzde 1’inin altına düşürülmesine ilişkin çağrıda bulundu. İşte ayrıntılar... 



GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü ile ilgili yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çekti ve "Örneğin bir İtalyan firma ülkemizle yakından ilgileniyor. Büyük bir yatırım fonu olup 40 milyar dolara varan portföyüyle biliniyor. Bu fonun başında bulunan isim gayrimenkul zirvemize geldi. İtalyan firma Türkiye’ye bakıyor. İnanın, yabancılar seçimleri bize göre daha az önemsiyor" açıklamasında bulundu. 

Gayrimenkulün yeniden yıldız olmaya devam edeceğine vurgu yapan Mehmet Kalyoncu, konu ile ilgili "Buna sadece konut olarak bakarsak hata yaparız. Şu muhakkak ki birçok gayrimenkul yatırım alanı var. Sözünü ettiğimiz alanlar gayrimenkul yatırım fonları, sertifikaları, ortaklıkları olarak sıralanabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

Mehmet Kalyoncu, 2023 yılı için konut satış adedinin 1 milyon 500 bini aşmasını öngördüklerini de dile getirdi. 

PPP MODELİ KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLER? 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, kendisine yöneltilen 'PPP (Public Private Partnership) modelini öneriyorsunuz. Bu model konut arzını ve fiyatını nasıl şekillendirir?' sorusunu da yanıtladı. 

Kalyoncu, soruya verdiği yanıtta "Biz gayrimenkul firmalarının satmaya değil de kiralamaya yönelik konut üretecekleri model ortaya koyduk. Burada arsa maliyeti sıfırlandığı takdirde 15 yılda kendini ödeyen bir yatırım olduğunu görüyoruz" ifadelerini kulandı ve PPP modeliyle şehirlerde kiralık konut stoku oluşturulacağının, manipülasyonun önüne geçileceğinin altını çizdi. 

"Devlet teminatında, kontrolünde ilerlenecek. Burada kritik konu arsa kısmını çözmek. Sektörümüz bu noktada iş modelini değiştirmeye, yenilikçi olmaya tabiri caizse inovasyon ortaya koymaya hazır" ifadelerini kullanan Kalyoncu, konutta ihtiyacın arsa ve fonlama olduğunu belirterek "Bu konuda gerekenler yapılırsa Türkiye’de yeni bir devrim başlayacak" dedi. 

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

DİJİTAL RUHSAT DÖNEMİ BAŞLAMALI 

"Gayrimenkulde yerel yönetimlerle süreçler daha güvenilir, öngörülebilir ve denetlenebilir şekilde yürütülmeli" açıklamasında bulunan Mehmet Kalyoncu, daha sonra dijital ruhsat dönemine geçilmesi gerektiğini belirtti. 

Bunun ruhsat alma sürecinde çok belirsizliği ortadan kaldıracağına ve eşitsizliği de ortadan kaldıracağına dikkat çeken Kalyoncu, "Arsa, temini, üretimi de çok önemli. Arsa üretilebilen bir şey. En büyük arsa sahibi ise devlet. Gelinen aşamada devletin yeni arsalar geliştirmesi, iyi bir planlama yapması gerektiği ortada" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

TAPU HARCI YÜZDE 1'İN ALTINA DÜŞMELİ 

KDV'nin tüm taşınmazlarda yüzde 8 olduğuna da değinen Kalyoncu, "“Biz kazanalım, vergimizi de ödeyelim” diyoruz. Bizi burada zorlayan tek unsur tapu harcı" açıklamasında bulundu ve denetlenebilir bir sistem olduğunda tapu harcının yüzde 1’in altına düşürülmesini istediklerini belirtti. 


Geri Dön