27 / 04 / 2024

Umut Durbakayım: Faizler yüzde 1'in altına gerilemeli!

Umut Durbakayım: Faizler yüzde 1'in altına gerilemeli!

Gayrimenkulde canlanma için kredi faizlerinin yüzde 1'in altına gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Umut Durbakayım "Emlak Konut GYO yeni bir kampanya başlatarak, gayrimenkulün en güvenilir limanlardan biri olduğunu göstermeli" dedi. 



Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım “Yaz dönemiyle durgunluğa giren gayrimenkul sektöründeki konut satışları, teşviklerin biteceği eylül ayında reel bir sıçrama gösterdi. Ayrıca son çeyrekte yeni lans-manlar ile bir yıl ertelemeli ve yüzde 0,70-0,80 bandında faiz oranı sunan kampanyaların etkisiyle artış devam etti. Ancak şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir. Faiz oranları tek başına konut satışlarının trendini belirlemez. İnsanlar faizin düşük veya yüksek olmasından daha çok, istikrarlı olmasını istiyor. Nitekim 2005-2006 yıllarında faiz oranları aylık yüzde 1,7-1,8 seviyelerindeyken rekor kıran satışlar gerçekleşmişti” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı kentsel dönüşüm sürecinin 2018’e de damga vurmasını beklediklerini söyleyen Umut Durbakayım “Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin başlayacağını düşünüyoruz. Yeni imar yasasıyla birlikte apartman ve site bazında yenileme çalışmalarının da hız kazanacağı 2018 yılında, konut satışlarının azalacağım düşünmüyoruz. Hatta konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına gerilemesi durumunda, satış trendi artarak devam edecektir. 2018’deki en önemli beklentilerimizden birisi ise vergisel yeni teşviklerin devreye girmesidir. Hatırlanacağı gibi başta KDV olmak üzere alım satım vergisi ve damga vergisinde bir puanlık indirim, kararsız alım taleplerinin gerçeğe dönüşmesine sebep oldu” diye konuştu.

KÖRFEZ ÖNEMLİ

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Umut Durbakayım, şöyle devam etti: Sektördeki güven birliğini sağlayan Emlak Konut GYO’nun yeni bir kampanya başlatarak, gayri-menkulün en güvenilir limanlardan biri olduğunu göstermesi, 2018’in yine hızlı ve alıcılı başlamasını sağlar. Özellilde yılın son iki ayında yabancı satışlarında belirgin bir artış var. Buna bağlı olarak yabancı satışlarında bu yıl sonunda 20 bin adetlik satış hedefini-aşarız diye düşünüyorum. Döviz fiyatlarındaki artışın, yabancı yatırımcının daha kolay ve uygun fiyattan konut edinmesine neden olduğu bir gerçek. Körfez ülkelerinde yaşanan siyasi kriz de, Türkiye'deki konut satışlarını artırır. Türkiye’yi güveni: ve yaşaması kolay ülke olarak gören Körfez 'dike vatandaşları, kendilerine sağlanan teşvikleri de kullanarak 2018’de rekor alım gerçekleştirebilir.

 

 


Geri Dön