Gayrimenkulde yatırımın ekseni değişiyor!
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa şehirlerindeki gayrimenkul trendlerini ortaya koyan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu'na göre, öğrenci evleri ve yaşlı bakım evleri en çok yatırım yapılan alanlar olacak.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa şehirlerindeki gayrimenkul trendlerini ortaya koyan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu'na göre, öğrenci evleri ve yaşlı bakım evleri en çok yatırım yapılan alanlar olacak. Türkiye'de İstanbul dışında Kocaeli, Bursa, Balıkesir, İzmir gibi kentler yatırımcıya yeni cazibe alanları sunuyor.
PwC ve Urban Land Institute (ULI) işbirliğiyle hazırlanan ve gayrimenkul sektörüne dönük öngörülerde bulunan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu, gayrimenkul sektörüne ışık tutan bir rapor niteliği taşıyor. Rapora göre, Türkiye'de gayrimenkulde önümüzdeki dönemde öğrenci evleri ve yaşlı bakım evleri gibi yatırımlar en çok yatırım yapılan alanlar olarak öne çıkacak.
Türkiye'de yabancı yatırımcılar için en popüler kent olan İstanbul, iş geliştirme perspektifi açısından halen fırsatlar barındırırken, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, İzmir gibi kentler yatırımcıya yeni cazibe alanları olarak sunuluyor.
Yükselen pazarlara rağbet
Rapor, Avrupa’daki ekonomik belirsizliğe rağmen, gayrimenkul sektörünün yatırımcılar için karlı bir yatırım alanı olma özelliğini koruduğunu da gösteriyor. Rapora göre, Avrupa'nın önde gelen gayrimenkul pazarlarında birincil varlıklar için süren rekabet, gayrimenkul yatırımcılarının yükselen pazarlara yönelmesinin önünü açıyor.
Yatırımcıların yüzde 70’i, birincil gayrimenkulleri bulma arayışıyla birlikte, bu yıl kendi pazarlarında öz kaynağın bollaşacağına ve borçlanma olanaklarının artacağına inanıyor.
Gayrimenkule güven sürüyor
Rapor, Avrupa'daki ekonomik belirsizliğe rağmen, gayrimenkul sektörünün yatırımcılar için karlı bir yatırım alanı olma özelliğini koruduğunu da gösteriyor. Yatırımcıların yüzde 70'i, birincil gayrimenkulleri bulma arayışıyla birlikte, bu yıl kendi pazarlarında öz kaynağın bollaşacağına ve borçlanma olanaklarının artacağına inanıyor. Yatırımcılar Avrupa'da karşılaştıkları en büyük sorunları sıralarken, mevzuat değişiklikleri ve finansman maliyetleri gibi kalemlerin öncesinde yatırım yapılabilir 'varlık azlığından' bahsediyor.
İstanbul 20. sırada
Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu'ndan derlenen "En iyi Yatırım Pazarları" listesine göre İstanbul, uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında 20. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl listede yedinci sırada yer alan İstanbul, Avrupa şehirlerindeki ekonomik iyileşmeyle birlikte gelen sıçrayış nedeniyle bu yıl 13 sıra geriledi. Avrupa'nın en önemli yatırım araçlarından biri olan öğrenci evleri açısından ise İstanbul, küresel yatırımcılar için önemini koruyor.
Hangi şehirler popüler?
Geçen yıl pazarda yaşanan gerileme sürecinden etkilenen şehirlerin, 2015 sonuçlarına bakıldığında Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizin etkilerinden sıyrıldığı gözleniyor.
En İyi Yatırım Pazarlan Listesi'nde Atina 23 sıra, Amsterdam 17 sıra ve Lizbon 17 sıra yükselerek, gayrimenkul alanında sundukları yatırım fırsatları ile tercih edilen şehirler arasında başı çekiyorlar. Geri plana itilenler var ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, raporda kriz sonrasında Avrupa'da yaşanan değişimlerle birlikte pek çok kentin yatırım perspektifi açısından geri plana itildiğinin görüldüğüne dikkat çekti. Haluk Sur, "Alman kentleriyle birlikte bu yıl, Dublin, Madrid, Atina gibi küresel krizden çok etkilenmiş ve değer kaybetmiş kentler sıçrayış göstermekte ve Avrupa'nın önde gelen yatırım alanları olarak fırsatlar sunuyorlar" diyor.
Yeni fırsatlar aranıyor
"Günümüzde, gelişen kentlerin yeterince doygunluğa erişmesinden ötürü, ikinci kentlere yöneliş olduğunu ve yeni fırsatlar arandığını gözlemliyoruz" diyen Sur, şu yorumları yapıyor:
"Bu yıl düşen kentlerin yükselişine şahit olacağız. İstanbul, şimdiye dek pastadan yeterince pay almamış olsa da, geliştirme perspektifi açısından halen 27 kent içinde ilk 9'da yer alıyor." Türkiye'yi sadece İstanbul'dan ibaret düşünmemek gerektiğini de vurgulayan Sur, şöyle devam ediyor:
"Yeni yatırım havzaları ön plana çıkarken, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, İzmir gibi kentler yatırımcıya yeni cazibe alanları sunuyor. İstanbul sıralamada düşüş gösterse de, hala yatırımcının ilgisi devam ediyor ama bu durumun iş hacmine dönmesine ihtiyaç var. Önümüzdeki yılla birlikte iş hacminin yükselişe geçeceğine inanıyorum."
Dönemsel etki
PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, işlem azlığı ve sığlığı nedeniyle uluslararası yatırımcılar için soru işaretleri oluşturan İstanbul'un sıralamada gerilemesinin biraz da dönemsel etkiler düşünüldüğünde sürpriz olmadığını belirtiyor.
Bayraktaroğlu, "Bu yılın raporunda İstanbul'un 13 sıra birden düşerek 20. sıraya yerleşmesi bir açıdan hayal kırıklığı yaratıyor olsa da yatırımcılar açısından şehirler sıralamasında düşen değil yükselen şehirlere yoğunlaşmak, resmi doğru okumak açısından önemli" diyor.
ilk 5 sıradaki şehirlerin, güçlü Alman şehirleri ile Dublin, Madrid ve Atina olduğuna da dikkat çekiliyor.
Remax Gayrimenkul Rehberi