18 / 05 / 2024

Gayrimenkulde yeni düzenlemeler 1 ay sonra başlıyor!

Gayrimenkulde yeni düzenlemeler 1 ay sonra başlıyor!

Yeni inşa edilecek yapıları ilgilendiren düzenlemeler için geri sayım başladı. Yeni binalarda su yalıtımı yapılması ve her daireye 1 otopark alanı ayrılması zorunlu oluyor...



Gayrimenkulde yeni düzenlemeleri kapsayan Otopark Yönetmeliği ve Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği'nin yürürlüğü için geri sayım başladı. İki düzenleme de 1 Haziran itibari ile yürürlüğe giriyor.

Her daireye 1 otopark zorunluluğu getiren yeni Otopark Yönetmeliği'nde belirtilen esaslara göre otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı verilemeyecek. Ayrıca bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni de verilmeyecek.

Belediye veya valilikler, en geç iki yıl içinde imar planı sınırları içerisinde kalan alanlardaki yerleşmenin projeksiyon nüfusunun otopark ihtiyacını tespit ederek, bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bölge otopark alanı oluşturmaya yönelik imar planı revizyonlarını veya değişikliklerini yapacaklar.

Planların yürürlüğe girmesinden itibaren en geç üç ay içinde bu planı tatbik etmek üzere beş yıllık imar programını hazırlayarak bu süre içerisinde uygulayacaklar.

Su yalıtımı da zorunlu olacak

Binalara su yalıtımı zorunluluğu getiren Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre, yeni binalar için hazırlanan projelerde su yalıtımının da yer alması gerekecek.

Ayrıca, sudan etkilenecek hastaneler, okullar, yurtlar, kamu binalarında ve yüksekliği 51 metreyi geçen binalarda su yalıtımı yapılması gerekecek.

Yönetmelik ile yeni yapılacak binaların toprakla temas eden temel, döşeme ve bodrum duvarlarında, çatılarında, balkon ve ıslak hacimlerinde su yalıtımı yapılacak.

Mevcut binalarda ise su yalıtımı gerektiren tadilat yapılması veya su etkisine karşı yalıtım ve/veya drenaj önlemi alınması halinde yine yeni Yönetmelik esaslarına uyulması gerekecek.


Not: Yeni otopark yönetmeliği, Resmi Gazete'nin 22 Şubat 2018 tarihli sayısında, Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ise, Resmi Gazete'nin 27 Ekim 2017 tarihli sayısında yayınlandı. 


Yeni otopark yönetmeliği tam metni!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön