Gayrimenkulde yerli ürünün önemi arttı!
GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Gayrimenkul sektörü aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendi ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapandığı pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu fark etti" dedi.
GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanı Mehmet Kalyoncu, 2020 gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Posta'da yer alan habere göre; gayrimenkulde teknoloji ve tasarımın uyumunun önemli olduğu bir dönemde olduğumuzu belirten Mehmet Kalyoncu, "Gayrimenkul sektörü aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendi ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapandığı pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu fark etti" dedi.
Mehmet Kalyoncu'nun açıklaması şu şekilde:
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) olarak, pandeminin etkisinin ülkemizde görülmeye başlandığı mart ayından itibaren faaliyetlerin devam ettiği tüm ofis ve şantiyelerde salgına karşı gerekli tedbirlerin alınması için üyelerimize çağrıda bulunduk. Pandemi ile mücadele ederken tedbirleri elden bırakmadan faaliyetlerin, üretimin devam etmesinin sektörümüze, ülkemize nasıl katkı sağladığını şimdi daha iyi görüyoruz.
Pandemi sürecinde başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca alınan önlemler ve proaktif yaklaşımlar sektöre can suyu olarak toparlanma eğilimini güçlendirdi. Alınan tedbirlerle özellikle ikinci çeyreğin sonu itibarıyla sektörün genelinde bir toparlanma yaşandı.
Deneyim tasarımı
Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir dönemdeyiz. Pandemi süreci, deneyim tasarımının önemini ortaya çıkardı. Yani deneyim üzerine düşünülmesi, mekanların kullanıcı deneyimine en uygun şekilde tasarlanmış yapılar olması önemli hale geldi.
Yapılan her bir projenin çevresel etkileri itibarıyla şehre bir iz bıraktığı bilincinin yüklediği sorumluluk duygusu, gayrimenkul sektörünün kazandığı yeni bakış açıları oldu. 2021 senesi ve sonrasında bu farkındalık şehirlerimizde insanı önceleyen bir kalkınmanın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Gayrimenkul sektörü aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendi ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapandığı pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu fark etti. Bekleyen senelerde özellikle yapı endüstrisinde kullanılan sofistike sistemlerde daha fazla yerlileşme için inisiyatifleri desteklemek gerekiyor.
Finansal kaynak
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olarak 250 alt sektörün direkt bağlı olduğu gayrimenkul sektöründe sürdürülebilir büyümenin yakalanmasını çok önemli buluyorum. Sektörün öngörülebilir bir şekilde belli bir eğilimde büyümesi hem ekonominin geneli hem de sektör için hayatiyet arz ediyor. Bu bağlamda hızlı bir değişimin yaşandığı gayrimenkul sektöründe, finansal kaynak kullanımlarının çeşitlendirilmesi daha da önemli hale geldi GYODER yaşanan son gelişmeleri, değişimleri takip ederek sektöre öncülük edecek adımlar atmayı sürdüreceğiz.
Ayrıca sektörün sadece yapım ve üretim aşamasından ibaret olduğu düşünülmemeli ve gayrimenkulün, alt sektörleri ile ciddi bir ekonomik büyüklüğe ulaştığı unutulmamalı. Öyle ki imalat ve sanayi üretimleri de inşaat sektörünün genel eğilimleriyle birlikte hareket ediyor. Aynı zamanda istihdam yaratma ve işsizliği önleme açısından da sektörümüz makro ekonomik olarak ülkemize ciddi katkı sağlıyor.
Güvenli yatırım
Gayrimenkul, ülkemizde en güvenli yatırım araçlarından biri olarak görülüyor. Demografik nedenlerden dolayı yeni konut ihtiyacının sürdüğü ülkemizde gayrimenkul sektörünü önümüzdeki süreçte daha güçlü bir sektör olarak göreceğiz. 2020 yılını, pandemiye rağmen 2019'a göre büyümeyle kapatacak gayrimenkul sektörünün; 2021 yılında da güçlü potansiyeliyle büyümeyi sürdüreceğini ve Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğine inanıyorum.
Gayrimenkul tercihlerinde Kovid-19 değişimi!
Mehmet Kalyoncu: Yapıları inşa etmek kadar yaşatmak da çok önemli!