Gayrimenkulden elde edilen gelirler nasıl vergilendirilir?
"Kira gelirleri" için "gayrimenkul sermaye iradı" ve söz konusu gayrimenkulleri satmaları halinde elde edecekleri "alım satım" kazançları "değer artış kazançları" olarak iki değişik gelir unsurunun vergilendirme esaslarına tabi olmaktadır.
Bu bölümde her bir gelir unsuru ayrı başlıklar altında ele alınacak ve kapsama giren gelir ve kazançlar. söz konusu gelir ve kazançlara ilişkin varsa muafiyet ve istisnalar, beyan edilme şekilleri, verginin hesaplanmasında dikkate alınacak hususlar vb. konular ayrı başlıklar altında incelenerek söz konusu gelir ve kazançların vergilendirilme şekilleri detaylı olarak anlatılacaktır.
Kira gelirleri nasıl vergilendirilir?
(gayrimenkul sermaye irattan - GMSİ)
Gelir vergisi yasasında aşağıda yer alan mal ve hakların
Sahipleri,
> Bu mal ve hakka tasarruffta bulunanları (mutasarrıfları),
> Bunları elinde bulunduranları (zilyedleri)
> İrtifak ve intifa hakkı sahipleri.
> Kiracıları
Tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar GMSİ olarak tanımlanmış ve yasada yer alan 7 gelir unsurundan biri olarak gelir vergisine tabi bir kazanç olarak kabul edilmiştir.
Sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri. irtifak ve intifa hakiki sahipleri ile kiracıları tarafından kiraya verilmesi halinde elde edilen kazancı vergiye tabi tutulması gereken mal ve haklar, yasada şu şekilde sayılmıştır:
1 Arazi, bina (döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kıra bedellen dahildir), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı;
2. Voli mahalleri ve dalyanlar;
3. Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı demirbaş eşyası ve döşemeleri;
4. Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar;
5. Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı (ihtira beratının mucitleri veya kanunî mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancı olacağından GMSİ sayılmazlar), alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantlan, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar (bu hakların kullanılması için gerekli malzeme ve teçhizat bedelleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır);
6. Telif hakları (bu hakların, müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır);
7. Gemi ve gemi payları (motorlu olup olmadıklarına ve tonilatolarına bakılmaz) ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları;
8. Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç. makine ve tesisat ile bunların eklentileri.
Yukarıda sözü edilen mal ve haklan kiralayan ve bundan kira geliri elde eden garçek kişler GMSİ sahibi olarak yasada yer alan hükümlere tabi olacaklardır.
Söz konusu kazancı bir kez ya da sürekli elde etmek teorik olarak herhangi bir şekilde vergileme açısından fark yaratmamaktadır.
Burada yapacağımız açıklamaların yukarıda yer verilen mal ve haklann herhangi bir ticari ya da zirai işletme bünyesinde bulunmadığını ve şahsen sahip olunduğu varsayılarak yapılacaktır. Aksi takdirde, yani söz konusu mal ve haklar bir ticari ya da zirai işletmeye (örneğin market, mimarlık ofisi, tarım işletmesi vb) ait ise bu durumda elde edilen kazanç GMSÎ değil ticari ya da zirai kazanç hükümlerine göre vergilenir.
Tüccarlara ait olsa bile. işletmeye dahil bulunmayan yani tüccarın şahsına ait olan gayrimenkullerle hakların kiralanmasından elde edilen gelirler de GMSİ olarak vergilendirilir.
GMSİ nasıl vergilendirilir?
Gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde esas safi (net) iradın vergilendirilmesidir. Bunun için öncelikle gayrisafi (brüt) gelirden söz konusu gelirin elde edilmesi ve sürdürülmesi için yapılan ve yasada izin verilen giderler indirilecek daha sonra da varsa diğer indirim ve istisnalar uygulanması sonrasında beyan edilmesi gereken tutara ulaşılacaktır.
GMSİ'nda gayrisafi hasılat-hangi kira gelirleri vergiye tabi olacaktır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergilendirilecek GMSİ (kira - safi/net irat) tutarına ulaşabilmek için başlamamız gereken nokta gayrisafi/brüt irat/kira geliri tutarıdır. Söz konusu gelirin tespitinde önemli hususlar şunlardır: > Gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılat, yukarıda belirttiğimiz mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarıdır.
>Tahsilat GMSİ için önemlidir. Tahsil edilmemiş kıra tutarları tahsil edilene kadar herhangi bir şekilde vergiye tabi değildir.
> Buna karşılık gelecek yıllara ilişkin olarak tahsil edilen peşin kiralar ise tahsil ediledikleri yılın değil ilgili yılların geliri sayılır.
Ayni olarak (mal ya da hizmet şeklinde) ödenen kira bedellerinin tespitinde söz konusu ayni değerin dikkate alınması gerekir.
Kiracı tarafından gayrimenkulü genişletecek veya iktisadi değerini devamlı surette artıracak şekilde gayrimenkule eklenen kıymetler, kira süresinin sonunda bedelsiz olarak kiralayana devrolunduğu takdirde, söz konusu kıymetler kiralayan bakımından, bu tarihte aynen tahsil olunmuş sayılır.
Gayrimenkul iradı sahipleri için. bilmeleri kaydiyle namlarına, kamu müessesesine, icra dairesine, bankaya, notere veya postaya para yatırılması ya da kıra olarak doğan alacağın başka bir şahsa temliki kiracısına olan borcu ile takası; tahsil hükmündedir.
Yabancı parasiyle yapılan ödemeler, ödeme gününün borsa rayici ile borsada rayici yoksa, maliye bakanlığınca tespit edilecek kur üzerinden Türk parasına çevrilir.
Örnek: Bay A sahibi olduğu konutunu 2010 yılında Bay B'ye aylık 1500 TL'ye kiraya vermiş ve kiralama anında 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin kiralar ile 1000 ABD dolan depozitoyu peşin olarak almıştır. Bay B 2012 ve 2013 yıllarında maddi sıkıntı sebebi ile kira ödeyememiş, söz konusu yılların kira tutarının 2014 yılında yarısını nakden Bay A'nın hesabına yatırmış diğer yarısını da bankadan gelen haciz yazısı gereğince Bay A adına x bankasına ödemiş ve Bay A'yı bilgilendirmiştir.
Bay B söz konusu gayrimenkulü 2014 yılı sonunda tahliye etmiş, ayrılırken ev sahibi Bay A ile de mutabık kalarak daha önce vermiş olduğu depozitoyu ve konutun yatak odasına ayn bir bölüm halinde yaptırdığı 15.000 TL değerindeki özel banyo tuvalet alanını da yapılı şekilde bırakmıştır.
Bay A açısından kira gelirleri yıllar halinde şu şekilde olmalıdır: 2010 yılında- peşin alınan 2010 yılı kirası (1500x12 ay) 2011 yılında- 2010da peşin alman 2011 yılı kirası (1500x12 ay) 2012 yılında- herhangi bir tahsilat olmadığından GMSİ kapsamında gelir de yoktur 2013 yılında- herhangi bir tahsilat olmadığından GMSİ kapsamında gelir de yoktur.
2014 yılında- 2012-2013 ve 2014 yıllanna ilişkin olarak nakden ve banka borcuna mahsuben ödenen kira tutarlan (1500 x 36 ay) ile 15000 TL'lik eve yapılan ve kiracının çıkarken bıraktığı tuvalet/banyo ve 1000 ABD doları depozito tutannın yılsonu kurundan TL karşılığı.
İstisnalar mevcut mudur?
Gelir vergisi yasasında konut kira geliri elde edenlere ilişkin bir istisna yer almaktadır. Söz konusu istisna hükmüne göre binalann mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın 3.600 TL'si (2014 yılı için 3.300 TL'si) gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarlan toplamı 103'üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (2014 için 94,000 TL) aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar. Söz konusu istisna elde edilen hasılattan öncelikle indirilir daha sonra aşağıda yer alan giderlerin indirimi yapılır. Eğer konuttan elde edilen hasılatın bir yıllık tutarı yukanda belirtilen tutarın altında ise mükelleflerin beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gayrimenkul sermaye iratlarında hangi giderler indirilebilir?
Vergilendirilecek gayrimenkul sermaye iradı tutannın bulunması için elde edilen kira gelirinden belli giderlenn indirilmesi mümkündür.
Yasa GMSİ sahibi söz konusu gider indirimini iki ayn şekilde yapabilme imkanı tanımıştır: bunlardan biri söz konusu kira geliri ile ilgili olarak yüklenilen gerçek giderlerin indirimine imkan sağladığı bir yöntem, diğeri ise gerçek giderlere bakmaksızın hesaplanan götürü gider tutarının indirimine dayalı yöntemdir.
Gerçek gider usulünü seçen GMSÎ sahiplerinin indirebilecekleri giderler şunlardır:
Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri:
Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri; Kiraya verilen mal ve haklara müteallik sigorta giderleri:
Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçlann faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin %5'i;
Yasada söz konusu iktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirimin, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacağı belirtilmiştir.
Dolayısı ile gerçek kişinin kira geliri elde ettiği birden fazla gayrimenkulü varsa 5 yıl süre ile iktlisap bedelinin %5'i oranında hesaplanacak olan bu indirim sadece ilgili gayrimenkuleden eldd edilecek hasılata uygulanabilecektir. Başka bir deyişle ilgili gayrimenkulün iktisab bedelinin %5'i eğer o gayrımenkulden o yıl elde edilen hasılattan yüksek ise, söz konusu kişinin başka gayrimenkullerinden aynı yıl elde ettiği başka gelin de olsa ilgili gayrimenkulün hasılatını aşan kısım diğer gelirlerden gider olarak indirilemeyecek ve sonraki yıllara da devredilemeyecektir.
Dolayısı ile %5'lik indirimin üst sının ilgili gayrımenkulden elde edilen hasılat olacaktır: Kiraya vertlen mal ve haklar için ödenen Vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları: Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar; Söz konusu amortisman giderleri söz konusu gayrimenkulün maliyet bedeli üzerinden yıllık %2 olarak hesaplanır. Eğer maliyet bedeli (gayrimenkulün satın alma bedeli ile bu alım sırasında yüklenilen diğer giderlerin toplamını ifade eder) bilinemiyorsa maliyet bedeli yerine emlak vergisine esas olan değeri kullanılarak gider olarak dikkate alınacak yıllık amortisman tutarı hesaplanır; Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (emlakin iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz); Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri; Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler; Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli; Kira bedeli indirimi yapabilmek için yıllık kira hasılatından öncelikle yukarıda yer alan diğer giderlerin indirilmiş olması ve bu indirimlere rağmen pozitif bir tutann kalmış olması gerekir. Dolayısı ile elde edilen yıllık kira tutarından öncelikle amortisman, %5'lik kısım, aydınlatma vb. giderler, sigortalar, yönetim giderleri. taşınmazla ilgili vergi, resim ve harçlar, bakım giderlei gibi giderle indirildikten sonra kalan bakiyeden ödenen kıra tutarları indirilebilecek ve kalırsa bakiye tutar beyan edilecektir. Kiranın tamamı indirilemezse indirilemeyen kısım sonraki yıla devrolunamayacaktır.;
> Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
Buna karşılık para cezaları ve vergi cezalan hasılattan gider olarak indirilemez.
Gayrimenkul sermaye mahiyetindeki mal ve hakların kısmen kiraya verilmesi halinde, yukanda yazılı giderlerden yalnız bu kısma isabet edenler hasılattan indirilebileceğini ve yasada belirtilmiş olan ve yukanda yer alan söz konusu giderlerin indirimi için bu giderlere ilişkin dayanak belgelerin (fatura/perakende satış fişi/sözleşme/banka dekontu/kredi kartı ekstresi vb.) ileride ortaya çıkabilecek olası bir denetimde ibraz edilebilmek için mutlaka saklanmasının gerektiğini unutmamalıyız. Konut kira geliri elde eden mükelleflerin yıllık bir istisna hakkı da bulunduğundan (2014 yılı için 3.300) yukarıda yer alan giderlerin indirimi sırasında söz konusu istisna tutarını da dikkate alarak, istisnaya isabet eden tutarlan indirmemeleri gerekir. Pratikte bunun uygulaması aşağıdaki örnekte açıklanmaya çalışılmıştır.
Götürü gider usulünde giderler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi GMSÎ sahipleri beyan edecekleri yıllık hasılatlarını tespit ederken gerçek gider usulü yerine götürü gider usulünü de seçebilirler Bu usulü seçen mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) gerçek gider usulunda saydığımız giderlerine karşılık olmak üzere hasılatlarından %25'ini götürü olarak indirebilirler.
Bu usulü seçen mükelleflertn önceki bölümde detaylı olarak saydığımız giderlerin hiç birini yazma imkanları bulunmamaktadır ve iki yıl geçmedikçe bu usulden gerçek usule dönmeleri mümkün değildir. Özellikle çok uzun zaman önce iktısab edilmiş, yeterli belgelendirilebilecek giden olmayan ya da ıktisab değeri oldukça düşük olan gayrımenkullerden elde edilen GMSİ'nda hasılatın %25'inin götürü gider olarak hasılattan indirimi mükelleflerle açısından daha avantajlı olabileceğinden en az iki yıl süreyle gelir ve giderlerini doğru tahmin edebilen GMSİ sahiplerinin yapacakları karşılaştırma ile götürü gider usulünü tercih etmeleri mümkün olabilecektir.
Konut kira geliri elde edenler için gerçek gider usulü bölümünün sonunda yer verdiğimiz istisna kazanca isabet eden giderin indiriminin mümkün olmamasına ilişkin hüküm götürü gider usulünü seçen mükellefler için de geçerlidir. Yukarıdaki örneği götürü gider usulünü seçen mükellefler için aşağıdaki şekilde uygulayabiliriz.İşyeri kirası nasıl vergilendirilmelidir?
Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar kural olarak tüm GMSİ vergilemesi için geçerlidir. Buna ek olarak kiraya verdikleri gayrimenkulleri "işyeri" statüsünde olan GMSİ sahiplerinin söz konusu gayrimenkullerinden elde ettikleri GMSİ'nın vergilendirilmesi ve beyanında özel bir usul bulunmaktadır.
Gelir vergisi yasamız, gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde kiracıya ödeyeceği kira tutarı üzerinden kiralayanın gelir vergisine mahsuben bir kesinti (stopaj) yapma ve bu yolla bir anlamda kiralayanın vergi yükümlülğüğünün bir kısmını önceden yerine getirme zorunluluğu getirmiştir. Yasaya göre işyeri kiracıları, kiralayana yapacakları kira ödemeleri üzerinden %20 oranında kesinti yaparak bakiye tutarı kiralayana ödemekle sorumludurlar. Örneğin ofis olarak kiralanan bir gayrimenkule ödenecek aylık kira 1000 TL olarak belirlenmişse, kural olarak kiracı söz konusu kiranın %20'sine karşılık gelen 200 TL'yi kiralayan adına vergi dairesine, bakiye tutar olan 800 TL'yi de kiracının hesabıuna yatırmak zorundadır. Eğer kiracı ile kiralayan kira bedeli olarak net tutarlar üzerinden anlaşmışlarsa (bizim örneğimizdeki 1000 TL net olarak kiralayanın hesabına yatırılacak tutar ise) bu durumda kiracı kesinti yapılacak tutan bulabilmek için net tutardan hareketle brüt tutara ulaşacak (örneğimizde net tutar olan 1.000 TL'yi %20 ile brütleştirecek 1000/%80= 1.250) ve brüt tutar üzerinden %20 kesinti yaparak bu tutarı (örneğimizde 250 TL) vergi dairesine yatıracak ve kiracının hesabına anlaşılan net tutarı (örneğimizde 1000 TL) yatıracaktır.
Söz konusu geliri elde eden GMSİ sahibi gerçek kişi, eğer o yıl elde ettiği tek geliri stopaj yoluyla vergilendirilmiş GMSÎ ise ve söz konusu kira gelirlerinin brüt tutarı 2014 yılı için 27.000 TL'nin altında ise. söz konusu gelirin beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır. Eğer bu tutarı aşıyorsa ya da başka gelir unsurları varsa bu durumda söz konusu GMSİda yukarıda açıkladığımız esaslar dahilinde beyan edilecek, hesaplanan vergiden stopaj suretiyle kiracının keserek vergi dairesine yatırdığı tutarların mahsubundan sonra kalan tutar ödenecektir. Bu nedenle kiracı tarafından yapılan kesintilere ilişkin kiracının beyannameleri, tahakkuk fişi ve ödeme makbuzunun da temin edilmesi gereklidir.
Emsal kira bedeli esası nedir?
Gelir vergisi yasamızda kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağına ilişkin bir hüküm bulunmaktadır.
Bina ve arazide emsal kira bedeli
- yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir ve tespit olunmuş olan kıra.
- yukarıdaki gibi bir tespit yoksa emlak vergisine esas değerin %5 Olarak dikkate alınır.
Başka bir ifade ile eğer bir gayrimenkul "bedelsiz" ya da "çok düşük bedelli" olarak birilerine kiraya veriliyorsa vergi uygulamaları açısından söz konusu gayrimenkulun sahibi en az emsal kira bedeli kadar bir kirayı GMSİ olarak dikkate almak zorundadır.
Yasada aşağıdaki hallerde yukarıda belirtilen emsal kira bedeli uygulamasının yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Yani, yukarıda açıkladığımız emsal kira bedeli uygulaması aşağıdaki hallerde geçerli değildir:
1) boş kalan gayrimenkullerin muhafazalan maksadiyle bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması halinde.
2) binaların mal sahiplerinin usul veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda.
Ancak usul, füru ve kardeşlerden herbirinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutlann yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmaz,
3) mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi durumunda ve
4) genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda
Gayrimenkullerden elde edilen DAK nasıl vergilendirilmektedir?
7. Gelir unsuru olan diğer kazanç ve iratlar arasında yer alan değer artışı kazançları (dak) uygulamada alım satım kazançları olarak da bilinmektedir. Yasaya göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilir.
Değer artışı kazançlarının vergilendirilmesi
DAK'nın vergilendirilmesinde GMSİ'nda olduğu gibi öncelikle vergiye tabi tutulacak kazanç tutarı tespit edilecek (kazanç sayılmayanlar ayıklanacak). daha sonra söz konusu kazançla ilgili gerekli indirimler yapılacak (tefe endekslemesi uygulaması ve indirilecek diğer giderler), bundan sonra bu kazançla ilgili genel istisna (2014 yılı için 9.700 tl'lik) uygulanacak ve bu suretle bulunacak tutar beyan edilecektir.
DAK kapsamında elden çıkarma Yukarıda DAK'nı "gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazanç" olarak tanımlamıştık. 0 halde "elden çıkarma'nın tanımı önemli olmaktadır. Gelir vergisi yasasında elden çıkarma gayrimenkullerin;
> Satılması,
> Bir ivaz (bedel- edim) karşılığında devir ve temliki,Trampa edilmesi,
> Takası, > Kamulaştırılması,
> Devletleştirilmesi,
> Ticaret şirketlerine sermaye olarak konulması Olarak ifade edilmiştir.
DAK'nda değer artışının tespiti DAK'nda vergilenecek kazanç elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaati tutarından elden çıkarılan gayrimenkulün ma bedelinin indirilmesi ile bulunur.
DAK'nda indirilecek giderler
Satış bedelinden söz konusu gayrimenkulün maliyet bedeli yanında elden çıkarma dolayısı ile yapılan ve satıcının üzerinde kalan diğer giderler ile ödenen vergi ve harçlar da ayrıca indirilir. Burada sözü edilen giderler gayrimenkulün satılması sırasında doğan örneğin, aracıya ödenen komisyon giderleri ile yine satışla ilgili olarak varsa veri miş olan ilan vb. giderlerdir. İndirilecek vergi ve harçlar kısmında da varsa yapılan satış sözleşmesi için noterde ödenen harçlar ve damga vergileri ile alım satıma ilişkin tapu harcı dikkate alınmalıdır.
DAK'nda tefe endekslemesi Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında söz konusu gayrimenkulün satın alma bedeli elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere kalan diğer tarafından açıklanan aylık tefe endeksi ile artırılarak tespit edilir.
Ancak söz konusu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının en az %10 olması gerekmektedir.
Dolayısı ile söz konusu gayrimenkul üzerinde ^enflasyon nedeniyle doğan değer artışı vergilendirilmemiş olur. DAK'nda istisna tutarı Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir takvim yılında elde edilen DAK'nın 2014 yılı için 9.700 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Dolayısı ile DAK elde eden gerçek kişi mükellefler söz konusu kazanç tutarının 9.700 TL'sini beyan etmeyeceklerdir. Tüm DAK'nın 9.700 TL'nin altında olması halinde ise söz konusu kazanç için beyanname verilmeyecek ve vergileme yapılmayacaktır. Söz konusu istisna tutan her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranı ile artırılmaktadır. 9.700 TL, 2014 yılı için uygulanacak, artırılmış tutardır.
Dünya Özel Ek