29 / 04 / 2024

Gayrimenkule yapılan kadastro için dava açılır mı?

Gayrimenkule yapılan kadastro için dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Anneme miras kalan gayrimenkuller, 2010 yılında kadastro çalışması yapılırken üç kardeş yerine, erkek kardeşimiz adına tescil ettirilmiş. Biz şimdi hakkımızı arayabilecek miyiz?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Anneme miras kalan gayrimenkuller, 2010 yılında kadastro çalışması yapılırken üç kardeş yerine, erkek kardeşimiz adına tescil ettirilmiş. Biz şimdi hakkımızı arayabilecek miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Anneme miras kalan gayrimenkuller, 2010 yılında kadastro çalışması yapılırken üç kardeş yerine, erkek kardeşimiz adına tescil ettirilmiş. Biz şimdi hakkımızı arayabilecek miyiz? J.S.

 Gayrimenkule yapılan kadastro için dava açılır mı?

*****

Okuyucumun bahsettiği gayrimenkuller, kadastro görmemiş alanlarda bulunduğuna göre tapuda tescilli yerler değildi. Bu husus kadastro çalışmasının yapıldığı 2010 yılında gerçekleşmiş. Kadastro çalışması yapılan yerlerde bu çalışmayı yapan kurul, arazinin bulunduğu alanda belge toplayarak edindiği izlenime göre kaydını yapar. Fakat o sıralarda askıya çıkan belgelere itiraz mümkündür.

Sonrasında kadastro çalışmasına itiraz edecekler için artık komisyona itiraz değil, mahkemede dava açma yolu açıktır. Ama dava açma hakkı da sonsuz değildir bayağı uzundur, yani 10 yıldır. Okuyucum bana sorusunu 2021’e girdiğimiz yılbaşından sonra göndermiş, yani 10 yılın dolma sürecini ay olarak bilemiyorum ama yıl olarak neredeyse kıl payı kaçırmış. Bu 10 yıllık süre geçmiş.

Dolayısıyla bana bildirdiği 2010 yılı net ve kesin değil ise kadastro çalışmasının yapıldığı yılı bir araştırarak netleştirmesini, 2010 yılından sonraki bir yıl olması durumunda dava açarak hakkını arama ihtimalinin bulunduğunu söyleyebilirim. Ancak 2010 yılı net ise 10 yılın geçmiş olması nedeniyle, işlerin zora girdiğini hatırlatayım.


Geri Dön