02 / 05 / 2024

Sahte tapu satış sözleşmesinde notere dava açılır mı?

Sahte tapu satış sözleşmesinde notere dava açılır mı?

Noter, satış vaadi sözleşmesi yapılırken vatandaş adına tapu kaydını incelemekle görevli midir? Sahte tapuyu onaylayan notede dava açılır mı?



Takvim Gazetesi'nden Feride Hilal İmal'in "Siz sorun avukatınız cevaplasın" köşesinde "Noter hatasında tazminat istenebilir" başlıklı yazısına yer veri;

Dolandırıcılar, sahte tapularla bana arsa sattı. Noterden gidip satış sözleşmesi de yaptık. Ancak daha sonra tapuya gittiğimiz gün, emlakçılar gelmedi. Tapuya sorduğumda arsanın başka birine ait olduğunu gördüm. Anlayacağınız dolandırıldım. Bu durumda benim hatalarım mutlaka vardır. Ancak noterin de hatası yok mu? Dava açacağım ama bu konuda karşımda sadece noter var. Ne yapabilirim?

Noterler Kanunu 1. Madde "Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar" şeklindedir. Noterlerin görevi hukuki güvenliği sağlamak olduğundan, yaptığı işlemlerden zarar görenlere karşı da kusursuz sorumluluğu vardır.

Noterlerin yapmadığı, eksik yaptığı veya hatalı yaptığı işlemlere karşı Noterlik Kanunu 162/1. Madde gereğince tazminat davası açılabilir.

Sizin olayınızda da noterin sorumluluğuna gidebilmek için noterin eksik yaptığı, hatalı yaptığı veya yapmadığı bir görevi olup olmadığına bakmak gerekir. Noter, satış vaadi sözleşmesi yapılırken sizin adınıza tapu kaydını incelemekle görevli değildir. Fakat noter huzurunda yapılan işlemlerde sunulan belgelerin sahte olup olmadığı veya noterce yapılan işlemin eksik veya hatalı olup olmadığı hususları incelenmeli ve bir ihmal var ise bu durumda noterin sorumluluğuna gidilmelidir.

Ayrıca noter sahte bir belge ile işlem yapmışsa ve bu belgenin iğfal kabiliyeti varsa bu durumda da sorumluluğuna gidilemeyecektir. Sahtecilik suçunun da esaslı bir unsuru olan iğfal kabiliyetinin varlığı, sahte belgenin ilk bakışta özel bir inceleme gerekmeksizin sahte olduğunun anlaşılamaması halidir. Yani noter, sunulan sahte bir belgeyi kendi sisteminde de kontrol ettiğinde sahte olduğunu anlayamıyorsa bu durumda sorumluluğuna gidilemeyecektir.

 


Geri Dön