29 / 04 / 2024

Gayrimenkulün bağışlanması!

Gayrimenkulün bağışlanması!

Bağışlama, hayatta olan kimseler arasında bir tasarruftur ki onunla bir kimse, mukabilinde bir ivaz taahhüt edilmeksizin malının tamamını veya bir kısmını diğer kimseye temlik eder...



BAĞIŞLAMANIN TANIMI, UNSURLARI VE HUKUKİ NİTELİĞİ

 

Bağışlamanın Tanımı BK'nın 234. maddesinde "bağışlama sözleşmesinin tanımı yapılmıştır. Buna göre; "Bağışlama, hayatta olan kimseler arasında bir tasarruftur ki onunla bir kimse, mukabilinde bir ivaz taahhüt edilmeksizin malının tamamını veya bir kısmını diğer kimseye temlik eder. 


Henüz iktisap edilmemiş olan bir haktan feragat yahut bir mirası reddetmek, hibe değildir. Ahlaki bir vazifenin ifası da hibe (bağışlama) sayılmaz." Daha kısa bir anlatımla bağışlama, bir bedel veya başkaca bir karşılık olmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (1). 


Henüz reşit (rüşt) olmamış, yani 18 yaşını bitirmemiş kişi bağış yapamaz. Zihinsel özürlüler de bağış yapamaz. Reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar (sınırlı ehliyetsizler) kanuni temsilcilerinin izni olsa da bağış yapamazlar. Vasi de vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamaz. 


Veliler, velayetleri altındaki küçüğün malını bağışlayamazlar. Ancak küçük ve kısıtlılar temyiz kudretine sahip olmak kaydıyla reşit olmasalar da kendilerine yapılacak bağışı kabul edebilirler. 

Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye birtakım mükellefiyetler de yükleyebilir. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabilir. 


Bağışlamanın Unsurları (2) Tanımdan da anlaşılacağı gibi bağışlamanın unsurlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: a- Bağışlamanın, bağışlayanın kendi malvarlığından yaptığı kazandıncı bir muamele olması, b- Kazandırmanın, bağışlama sebebiyle yapılmış olması, c- Bağışlamanın, sözleşme olması, d- Bağışlamanın, sağlararası bir muamele olması. 


3- Bağışlamanın Hukuki Niteliği Bağışlama, sözleşme niteliği taşıyan, sağlararası denk bir ivaz ihtiva etmeyen, kazandırıcı bir muameledir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön