29 / 04 / 2024

Gaziantep Batalhöyük imar bekliyor!

Gaziantep Batalhöyük imar bekliyor!

Gaziantep Batalhöyük Fidanlık Mahallesi’nde imar sorunu çözümlenemiyor. İptal edilen Fidanlık Mahallesi’nde imar sorunu yeniden ortaya çıktı.



Gaziantep'in Batalhöyük ilçesi Fidanlık Mahallesi’nde imar sorunu çözümlenmeyi bekliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve sit alanı çevresinde yüksek yoğunluk ön gören plan, Mimarlar Odası’nın itirazı ile mahkeme kararı ile iptal edildi. İptalin ardından Fidanlık Mahallesi’nde imar sorunu yeniden ortaya çıktı. Mahalle sakinleri imar planıyla çözüm beklediklerini söyledi.

Gaziantep Haberler Gazetesi'nde yer alan habere göre, Fidanlık Mahallesi’nde yıllardan beri devam ettiği imar sorunu çözümlenemiyor. Mahallede imarlı ve imarsız bölgeler bulunuyor. İmarlı bölgede yapılaşma büyük bir hızla devam ederken, sit alanında yer aldığı imarsız bölgede imar sorunu meydana geldi. 

Mimarlar Odası Yönetimi ve Mahalle Muhtarı İbrahim Bilici, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Fidanlık Mahallesi’nde iki dava açtık, bir tanesi Şahinbey Belediyesi’nin Rasaf Yolu kısmında yaptığı plandı. Orayla ilgili planı iptal ettirdik, Şahinbey Belediyesi donatı ve yeşil alanı artırarak yeni bir plan yaptı. Biz de Şahinbey Belediyesi’nin bu kararına destek verdik. Burada asıl sorunlu olan bölge Batalhöyük’ün yakınında bulunan kısımla ilgili alanda oldu. Burayla ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plana yüksek yoğunluk nedeniyle itiraz ettik. İtirazımızın ardından mahkeme planı iptal etti. Planın iptal edilmesinin ardından yeni bir plan gelmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, orayla ilgili uzlaşı bir plan yapılması ile ilgili görüşme yapılması konusunu dile getirmişti ancak görüşme yapılmadı. Fidanlık Mahallesi planı ile ilgili bir gelişme yok. Şehrin merkezi bir alanında kalan Fidanlık Bölgesi, pahalı bir bölge. Burada esasında kamulaştırma yapılması gerekiyor ancak kamulaştırma maliyetine kimse katlanmak istemediği için yoğunluk artışı verilerek burada ki sorun çözümlenmeye çalışılıyor. Arkeolojik Sit alanının bulunduğu bölgede, bu türden bir plan yapılmasına karşı çıkıyoruz. Fidanlıkta kamulaştırmalar yapılarak, hak sahiplerine ödemeler yapılarak buradaki uygulama yapılmalı. Bu yapılmadığı için sonuç bize olumlu gelmedi. Arkeolojik sit alanı olan bir bölgede emsal artışı olmasını istemiyoruz. Aynı zamanda Yüzüncü Yıl Parkı’nın devamı olan bir bölge olduğu için ayrı bir önem taşıyor.”

Plana itiraz edildi
Fidanlık Mahallesi Muhtarı İbrahim Bilici ise şu açıklamalarda bulundu: “Mahallemiz imarlı ve imarsız bölgeler olarak iki bölüme ayrılıyor. İmarlı bölgemizde yapılaşma konusunda herhangi bir sorunumuz yok, buralarda yeni yapılar hızla yükseliyor. İmarsız bölgede vatandaş evine bir çivi dahi çakamıyor. Vatandaşlarımız bundan dolayı rahatsızlar, evlerine bakım yapamıyorlar, tadilat yapamıyorlar. İmar ile ilgili vatandaş net bir cevap alamıyor. İmar değişikliği ile ilgili Büyükşehir Belediyesi düzenleme yaptı. Yapılan düzenlemeye Mimarlar Odası tarafından itiraz edildi. Batalhöyük Sit alanında yüksek yoğunluk oluştuğu ileri sürülerek yapılan itiraz mahkeme tarafından kabul edildi ve plan ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. İmar değişikliğinin durması ile birlikte mahallemizin imarı ile ilgili belirsizlik ortaya çıktı. İmar durumu ile ilgili şu ana kadar herhangi bir gelişme olmadı. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde, mahalle ilgili planın yeniden yapılarak meclise sunulacağını, İstanbul örnek alınarak bu planın oluşturulacağız ifade edildi. Ancak seçim atmosferinin ortaya çıkması ile birlikte şu anda bir gelişme yoktur. Mahalledeki belirsizlik sürüyor, vatandaşlarımız bu belirsizlikten dolayı rahatsızlar.”

Görüşmeler sonuçlanmadı
Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in mahalle sakinleri ile müteahhitleri bir araya gelmesiyle görüşme içinde olduklarını kaydeden Bilici, “Ne yazık ki mahalle sakinleri ile müteahhitlerin bir araya gelmesi konusunda yapılan görüşmelerde bir sonuç alamadık. Müteahhitler, muhatap olarak tüm mahalle ile görüşecekleri için buraya girmek istemediler. Ne yazık ki bu konuda neticeye ulaşamadık. Mahallemizle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, proje değişikliği yapılacağını ve düzenlemenin seçim sonrasında yapılacağını söyledi'' dedi.


Geri Dön