25 / 12 / 2024

Gaziantep'te 34 mahalle kentsel dönüşüm bekliyor!

Gaziantep'te 34 mahalle kentsel dönüşüm bekliyor!

Gaziantep'te ilan edilen riskli alanlarda toplam 34 mahalle ve 414,27 hektar alan içerisinde 18 bin 707 adet bina bulunuyor. Bu binalarda yaşayan nüfus sayısı ise 115 bin kişi civarında.



Gaziantep'te ilan edilen riskli alanlarda toplam 34 mahalle ve 414,27 hektar alan içerisinde 18 bin 707 adet bina bulunuyor. Bu binalarda yaşayan nüfus sayısı ise 115 bin kişi civarında.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Yapı Denetim Kanunu'yla ilgili bilgi verirken, 6306 sayılı yasanın detaylarını anlattı. Hasan Alan, Bakanlığın bir çok desteklerinin bulunduğunu belirterek, 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıla kadar vade imkanı bulunduğunu da açıkladı. 


ROPORTAJ HÜSEYİN KÜPELİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK IL MÜDÜRLÜGÜ'NÜN GÖREV ALANLARI HAKKINDA BİZİ BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ? 


İl Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının taşra teşkilatı olarak faaliyet gösteren bir kurumdur. 

Gaziantep'te ise Valiliğimiz bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz bir yanı ile ülkemizin en deneyimli bakanlığı, bir yanı ile ülkemizin en genç Bakanlığıdır. Bakanlığımızın tarihçesi 1848 yılında kurulan Nafia Nezaretine dayanır. Ancak diğer yanı ile Bakanlığımız 2011 yılında çevre birimlerinin ve kentsel dönüşüm mevzuatının eklenmesi ile yepyeni bir bakanlık hüviyeti kazanmıştır. Bakanlığımız, kamu kurumlarının proje, maliyet hazırlama ve yapım işlerinden, tüm sivil yapıların yapı denetim uygulamalarına, yapı malzemelerinin denetiminden, yapım kooperatiflerinin denetimine, sanayi tesislerinin ÇED ve Çevre izni işlemlerinden, Tabiat varlıklarının tespit ve tesciline kadar çok geniş bir faaliyet alanına sahiptir. İl Müdürlüğümüz, bu faaliyetler ve yasal mevzuatın uygulanması ile hayata en fazla temas eden, vatandaşların en fazla ilgi alanına giren kamu kurumlarından birisi durumundadır. 


İSTE DESTEK VE MUAFİYETLER... 


6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunda tanınan avantajlar nelerdir? 

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun müteahhit firmalara tanıdığı avantajlar ana başlık altında toplanacak olursa bir, muafiyetler; iki, faiz desteğidir. İlk olarak muafiyetlere değinecek olursak Noter Harçları, Tapu ve Kadastro Harçları, Belediyelerce Alınan Harçlar, Damga Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Döner Sermaye Adı Altında Alınan Bütün Ücretler, Belediye Meclisi Kararı ile Belirlenen ve Alınan Her Türlü Ücret, Banka Sigorta Muamele Vergisinden (BSMV) muafiyet sağlanmaktadır. 

Faiz desteği kapsamında bankalardan kullanılacak güçlendirme kredilerinde % 4 faiz indirimi, 2 yıl ödemesiz dönem, 10 yıl vade ve her hak sahipliği için azami 50.000 TL'dir. Aynı destek konut yapımı için geçerli iken tek farkı her hak sahipliği için azami 100.000 TL olmasıdır. Burada dikkat edilecek husus her malik en fazla 5 bağımsız bölüm için, yani azami 500,000 TL için bu destek koşullarından faydalanabilir. İşyerlerinde ise faiz indirimi % 3, ödemesiz dönem 2 yıl, azami vade 7 yıl ve destek tutarı 100.000 TL'dir. Bankalar bu kredileri, tek seferde olabileceği gibi, genel uygulama binanın bitimine göre hak ediş şeklinde maliklerden ziyade müteahhitlere sağlamaktadır. 


6306 SAYILI KANUN NELER GETİRİYOR? 


Riskli binalar nasıl tespit ediliyor ve riskli binalardan kurtulmanın avantajları nelerdir, bu konudaki rakamları verebüir misiniz? 

Riskli Yapı 6306 sayılı Kanun'da "Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı" olarak tanımlanmıştır, Öncelikle yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır. 

Yapı maliki, binasının risk durumunu tespit ettirmek için, tapu ve kimlik fotokopisi ile Bakanlıkça lisanslandırılmış olan kurum veya kuruluşlara başvurur. Bina, lisanslı kurum veya kuruluş tarafından incelenerek risk tespit raporu tanzim edilir ve binanın risk durumu sisteme işlenir ve hazırlanan risk tespit raporu incelenmek üzere 7 gün içinde İl Müdürlüğümüze gönderilir. Rapor, İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarımız tarafından incelenir. Eksik veya yanlış hazırlanmış olan raporlar düzeltilmesi için lisanslı kuruma iade edilir. İlgili yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış raporlar ise, kabul edilir ve sistem üzerinden onaylanır. Riskli binaların dönüştürülmesinin en büyük avantajı, afetlere karşı sağlıklı ve sağlam bir binayla yerinde dönüştürülmesi olmakla birlikte; diğer avantajları ise altyapısı düzeltilmiş, sosyal donatı ile çevrelenmiş olmasıdır. Şu ana kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze riskli yapı kapsamında yapılan ve denetimi tamamlanan başvuru sayısı 34'tür. 

Hedefimiz, bu sayının hızlı ve sağlıklı bir şekilde arttırmaktır. 


İSTE GAZIANTEP'İN RİSKLİ ALANLARI 


Kentsel dönüşüm alanı bölgeler hangileridir? 

6306 Sayılı kanun kapsamında ilan edilen riskli alanlar; Aydınlar, Kurtuluş, Saçaklı, Oğuzlar, Şenyurt, İsmetpaşa, Aydınbaba, Gündoğdu, Sultanselim, Yavuzlar, Alibaba, Kılınçoğlu Delbes, Daracık, Ulucanlar, Ünaldı, Gümüştekin, Gültepe, Hoşgör, Kolejtepe, Yukarıbayır, Süleyman Şah, Savcılı, Etiler, Çamlıca, Sakarya, Nuripazarbaşı, Kurtuluş, Saçaklı, Özdemirbey, Cemalgürsel, Kıbrıs, Kahvelipınar, Dumlupınar Mahallelerinde toplam 414.27 hektar alan; 5393 Sayılı kanun uygulaması kapsamında Umut Mahallesi, Çıksorut, Seyrantepe, İpekyolu, Onat Kutlar, Beylerbeyi, Bedirkent, Taşlıca, Sinan, Gollüce, Halep Bulvarı, Kilis Yolu, Tepebaşı, Kozanlı, Ortatepe, Etiler, Perilikaya, Serinevler, Türktepe, Özdemirbey, Bağlarbaşı, Geneyik, Oğuzlar kentsel dönüşüm alanlarında toplam 2652 hektar alan; 5366 Sayılı Kanun Uygulaması kapsamında Tepebaşı, Eyüpoğlu ve Bey Mahallelerinde 5 hektar olmak üzere Gaziantep ilinde toplam 3071.27 hektar alan kentsel dönüşüm kapsamı içerisindedir. 


115 BİN KİŞİ ACİL DÖNÜŞÜM BEKLİYOR 


Rakam verecek olursak Gaziantep'te kaç bin konutun dönüşüme uğraması gerekmekte, bu dönüşümden ne kadar kişi etkilenecektir? 


Gaziantepte ilan edilen riskli alanlarda toplam 34 mahalle ve 414,27 hektar alan içerisinde 18,707 adet bina, bu binalarda 52.547 adet bağımsız bölüm ve bu bölümlerde 115.683 kişi ikamet etmektedir. Öncelikli hedefimiz ilan edilen alanlardaki çalışmayı tamamlayıp ihtiyaç duyulan diğer alanlarda da kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmak ve daha sağlıklı, fonksiyonel ve sürdürülebilir alanlar oluşturmaktır. 


Gaziantep Telgraf


Geri Dön