03 / 05 / 2024

Gaziantep'teki sosyal alanlara konut mu yapılacak?

Gaziantep'teki sosyal alanlara konut mu yapılacak?

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2.Birleşim Toplantısında gündem eğitim ve sosyal donatı alanlarının ticari alana dönüştürülmesi oldu.



Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2.Birleşim Toplantısında gündem eğitim ve sosyal donatı alanlarının ticari alana dönüştürülmesi oldu.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşim toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda meclis gündeminde yer alan 51 madde görüşüldü. Gündemin 19.maddesinde yer alan Büyükşehir Belediyesinin 13.11.2015 tarih ve 700 sayılı kararı ile onaylanan Şehitkamil İlçesi, Atakent Mahallesi, pafta N38-C3, 21M nazım ve 21M-IIa, IIb uygulama imar paftalarında ada 2110, parsel 1, ada 2111, parsel 1’de kayıtlı taşınmazların park, ticaret, konut ve sosyal tesis alanı nazım ve uygulama plan değişikliğine yapılan itiraz değerlendirildi.


İlgili gündem maddesine ilişkin ilişkin konuşan CHP’li meclis üyesi Mehmet Sucu, “Burada belediye aracılığı ile konut üretmek için plan değişikliği yapıldığını söylendi. Göreve geldiğiniz dönemden bugüne toplu konut ile ilgili zaman zaman görüşlerimizi aktardık. Bu kentteki konut sıkıntısı ve arsa pahalılığı olduğunu biliyoruz. Geneyik Bölgesi’nde Kuzey Kent Projesi ile ilgili olarak 50 Bin Konut Projesi'nde hep yanınızda olduk. Bizim belediyenin para kazanmasına ya da kendine gelir sağlamasına bir itirazımız yok. Bizim itirazımız, bu tip plan tadilatları sosyal donatı alanlarına ve yeşil alanlara yapılmaması gerekiyor. Eğer bir konut ihtiyacı varsa hep birlikte planlar üzerine konuşalım, çalışalım ve konut üretelim. Ancak vatandaşın sosyal donatı alanlarına bunu yapmayalım. Biz en başından bu yana yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının korunması yönünde tutum sergiledik. TMMOB’un itirazlarını da haklı bulduk sizlerin de bu itirazları gözden geçirmenizi istiyoruz” dedi.


Konuyla ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Biz de meclisimiz ve yönetimimiz olarak mümkün olduğunca sosyal donatı alanlarının korunması anlamında gayret gösteriyoruz” diye konuştu. İlgili madde CHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi. CHP’li meclis üyesi Mehmet Sucu, Gündemin 15.maddesinde yer alan Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.11.2015 tarih ve 711 sayılı kararı ile onaylanan Şahinbey İlçesi, Binevler Mahallesi 20K nazım imar paftasında nazım imar plan değişikliğine yapılan itirazın görüşülmesi hakkında madde ile ilgili olarak konuştu. İlgili planda sosyal donatı ve okul alanının yok edildiğini görüyoruz. Burada 15 bin metrekare bir külfet şeklinde okul alanını ticari alana çevrildiğini görüyoruz. Bu planda sosyal donatı alanını yok mu ediyoruz? Yoksa tekrar ticari alan mı yapıyoruz?” diye sordu.


CHP’Lİ ÜYELER RET OYU KULLANDI


Maddeye ilişkin açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Söz konusu alan ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğünün görüşü alınarak plan yapıldı. Eğitim alanı olarak gözüken alanın mülkiyeti temize çıkarılmak için yapıldı” dedi. Açıklama üzerine Sucu, “ TMMOB’un çoğu itirazını yerinde bulmayarak sizinle birlikte evet oyu kullandık. Ama burada TMMOB’nin açıkladıkları konular tamamıyla haklılar. Bizim burada itiraz ettiğimiz nokta okul alanının ticari alana çevrilmesidir. O anlamda bu maddede itiraz ediyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından söz konusu CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.



Gaziantep Hakimiyet




Haber Oluşum Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı meclisinin ikinci oturumu gerçekleşti. Osman Toprak başkanlığında toplanan meclis  51 maddeyi karara bağladı. Gündeme alınan  ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV)’e 1 milyon TL’lik nakdi yardımı içeren madde oy birliği ile karara bağlanırken, Başkan Toprak yaptığı açıklamada, GAGEV’e verilen bütçenin UNESCO ile adından söz ettiren Gaziantep’in gastronomisinin tanıtımı için kullanılacağını belirtti. 


51 MADDE KARARA BAĞLANDI


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında toplanan meclis 51 maddeyi karara bağladı. Gündemde yer alan 51 maddeyi oylayan meclis, 10 maddenin oy çokluğu ile geçmesine karar verirken, diğer maddeler oy birliği ile karara bağlandı. 


“YÖNETMELİĞİ KALDIRALIM”


Gündemin 9. maddesinde yer alan  ve Toptancı Hallerinde faliyet gösterenlerden ticari güvenin sağlanması ve tarafların haklarının korunması amacıyla her yıl alınan teminat miktarının belirlenmesini konusunda söz alan CHP’li  Meclis Üyesi  Mehmet Sucu; “Bu yönetmeliği revize edip kaldırmalıyız, biliyorsunuz ki bu 5 bin 500 TL  halde çokda önemli olan bir miktar değil ama her sene bunu meclise getirip oyluyoruz. Zaten burası kira da değil, kendi mülklerimiz burası. Bence bu yönetmeliği değiştirelim” dedi.Sucu’ya yanıt veren Başkan Toprak ise; “Bu yönetmelik belediyenin yaptığı bir yönetmelik değil, yasalara göre hazırlanıyor yönetmelikler” şeklinde konuştu. 


SUCU: “50 BİN KONUT İÇİN YANINIZDAYIZ”


Gündemin 19. Maddesiyle ilgili söz alan CHP’li Sucu; “Göreve geldiğiniz günden bu yana toplu konutla ilgili görüşlerimizi buradan aktardık, aktarmaya da devam edeceğiz. Bu kentteki konut pahalılığının ve arsa sıkıntısını bizler de sizler gibi biliyoruz. Fakat Geneyik bölgesinde 50 bin konutluk projede de hep yanınızda olduk, yanınızda olmayada devam edeceğiz ama bizim itirazımız şuna. Belediyemizin bir yerden para kazanması, kendisine gelir sağlaması gibi konulara hiç itirazımız yok ama sizden ricamız bu plan tadilatlarını yaparken sosyal donatı alanlarına değil, eğer bir planlama ihtiyacı varsa getirin makro planları oturalım. Bir çalıştay düzenleyelim çalışalım, konut üretelim, belediyemize gelir sağlayalım ama vatandaşın sosyal donatı alanlarına bunu yapmayalım. Mimarlar Odası beni bu konuda aradı,buradaki itirazları yeşil alan konusunda. Sizlerin de bu konuyu yeniden sözden geçirmenizi rica ediyorum” dedi. Başkan Toprak ise; “Biz de sosyal donatı alanlarının korunması noktasında gayret sarf ediyoruz ama sizin hassasiyetinizi de saygıyla karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.


SUCU, İTİRAZ ETTİ


Gündemin 33. maddesine değinen Sucu; “Bu planda tamamıyla sosyal donatı alanlarının yok edildiğini görüyoruz. Burada sosyal donatıyı yok mu ediyoruz, tekrar ticari alan mı geliştiriyoruz?” diye sordu. Toprak ise; “Buradaki plan yapılırken Milli Eğitim’in görüşü de alınarak, Milli Eğitim alanı olarak gözüken alanın mülkiyetini çıkarmak için yapılmış bir plan” dedi. Sucu ise;” İtirazımız ev planı olduğu halde ticari alana çevrilmesi, bu anlamda itiraz ediyoruz” diye konuştu.


“İSTASYONLAR KAMU MALI”


Gündemin 38. maddesinde yer alan imar plan değişikliği hakkında söz alan Sucu; “Dün bir benzin istasyonu satıldı” diyerek Ak Parti’li Durdu Yetkinşekerci’ye seslendi. Yetkinşekerci ise; “Sektör çok değişti. Bizim şansımız rekabet sayısı çok” dedi. Sucu ise; “Dün Valiliğin açıkladığı bir ihale 279 bin liraya satıldı” dedi. Yetkinşekerci ise; “Bir adam öyle bir istasyonu alsa, onun 20 trilyona aldığını düşününce onun dönüşümü olduğu zaman durum ortada. İleriye dönük hesaplarda Gaziantep’in bir şansı ,Gaziantep’te akaryakıt istasyonları kiracıydı” dedi. Toprak ise; “Yetkinşekerci sektörün içinden birisi olarak açıklamalarda bulundu, bence Gaziantep’in en önemli şanslarından bir tanesi her üç belediyemizin ve taşra belediyelerimizin almış olduğu karar şahsa özel benzin istasyonu yapılmaması. Sadece kamu alanları ve belediyelere ait alanlara benzin istasyonlarının yapılmış olması. Bu konuda da bize destek veren meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi. Yeniden söz alan Yetkinşekerci ise; “Asım Beyin başkanlığında bu işi oturttuk. Şu anda Türkiye’de bu işi bu hale getirmeyen il hemen hemen kalmadı” dedi.


HER ŞEY GAZİANTEP İÇİN


Gündeme ek olarak alınan maddelerden; ‘Her geçen gün yok alan Gaziantep’in jeolojik özelliklerinden yer altındaki kayaya oyulan yerlerin , mağaraların ve su kuyularınınaraştılrıp belgelenmesi için ÇEKÜL Vakfı ve Obruk Mağara ile Büyükşehir Belediyesi iş birliği’ hakkındaki madde oy birliği ile kabul edildi, bir diğer madde olan; “GAGEV’e UNESCO Gasronomi alanında şehrimizin tanıtımına katkıda bulunmak amacı ile belediyemiz ile GAGEV arasında hazırlanan protokol kapsamında GAGEV’e 1 milyon TL nakti yardım yapılmasına, hazırlanan protokolün imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi” kararı oy birliği ile meclisten geçti. 



Tuba CANPOLAT/Oluşum


Geri Dön