14 / 05 / 2024

Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı aynen korunacak!

Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı aynen korunacak!

Gaziosmanpaşa ' da Karlıtepe Mezarlığı ' nın ' Afet Riskli Alan ' içinde kalması üzerine kaldırılacağı yolundaki haberlere Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden "Mezarlık aynen korunacak" cevabı geldi...



Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan haberde, 'Türkiye'nin en büyük eğlence merkezi" olarak tanıtılan Vialand'ın hemen karşısında yer alan Sarıgöl'deki Taşlıtaria (Karlıtepe) Mezarlığı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı tanıtım billboardlarında yıkılacak alanların gösterildiği "riskli alan" sınırları içinde yer alıyor" denilmişti. Haberde ayrıca, Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Süleyman Şahin'in açıklamalarına şöyle yer verilmişti: 55 bin metrekarelik Taşlıtaria Mezarlığı da dahil olmak üzere Gaziosmanpaşa'da 4 milyon metrekare alanın Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildiğini ifade eden Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Süleyman Şahin, "Haliç kıyılarından, Eyüp sınırlarından Avrupa konutlarının bulunduğu TEM bölgesine kadar bir alandır. Bu alan haritalarda ayrı ayrı verilmiş olsa dahi aslında tek parçadır. Bu tek parça üzerinde 100 binden fazla insan yaşamakta olup, bu insanlar sokaklarından, mahallesinden uzaklaştırılmak istenmektedir. İçinde bulunduğumuz mezarlık dahi 16 Ocak 2013 tarihinde riskli alan ilan edilmiştir. Bakanlar Kurulu kararı ile bir bölge riskli alan ilan edildiği zaman orası kentsel dönüşüm için bir bahane oluyor. Mezarlıkta meftalar, geçmişlerimiz bulunmakta. Bu alan dahi riskli alan ilan edilmiştir. Ne gibi bir risk var, zaten vefat etmişler. 

Deprem olsa bunlar için risk mi var, bu sorunların cevabını veren olmadı" diye konuştu. 


Sarıgöl Roman Demeği eski Başkanı Şadi Çatı da, Hürriyet Gazetesi'ne mezarlığın mahalle mezarlığı olarak kullanıldığını söyleyerek "Annem, babam, oğlum, kayınpederim, kayınvalidem, halam burada. Yaşım 63. Ne zaman geldiğimi hatırlamıyorum buraya. Kaç senedir burayı mezarlık olarak kullanırız. Biz evimizden, mezarlığımızdan, yaşantımızdan memnunduk" dedi. 


Evlerinin zorla alındığını iddia eden Çatı, "Evlerimizi zorla alıyorlar. Verilmiş haklarımız, 1984'te gecekondu imar hakkı kanunuyla almış olduğumuz tapulu evlerimiz zorla alınıyor. Verilen hak geri alınır mı? Nasıl bir insan hakkı bu? Benim burada babam yatıyor, annem yatıyor, ölüye de mi saygımız kalmayacak? Rant bu kadar da olmaz. Nihayetinde insanız" diye konuştu. 


Haber üzerine Gaziosmanpaşa Belediyesi bir açıklama yaparak, mezarlığın mevcut haliyle korunacağını duyurdu. Açıklama şöyle: Bazı yayın organlarında Gaziosmanpaşa'da ilan edilen afet riskli alanlarla ilgili haberler yer almaktadır. Bu haberlerde önemli yanlışlıklar bulunduğundan bu açıklamanın yapılması gerekliliği oluşmuştur. 


İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Gaziosmanpaşa'da, yaklaşık 4 milyon 300 bin metrekare alan afet riskli alan ilan edildiği ve bu alan içerisinde 55 bin metrekarelik mezarlığın da olduğu doğrudur. Ancak bu büyüklükteki alanda ikamet edilen binalar dışında sadece mezarlık bölgesi yer almamakta, yollar, okullar, parklar, bahçeler, spor tesisleri de bulunmaktadır. 


Kentsel Dönüşüm çerçevesinde bir bölgenin afet riskli alan ilan edilmesi, o bölgenin tamamının ikamete açılacağı anlamına gelmemektedir. Afet riskli alan içerisinde yer alan ve korunması gereken binalar ile bölgelerde bulunan diğer oluşumların, Kentsel Dönüşüm çerçevesinde nasıl değerlendirileceği ve bu bölgelerde korunması gereken yerler, kanunda açıkça yer almaktadır. 


Kanunlar çerçevesinde korunacak yapı ve bölgeler içerisinde Karlıtepe Mezarlığı da bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık alanı, plan bütünlüğü açısından toplam alana dâhil edilmiştir. Mezarlık, mevcut halini koruyacak, Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında mezarlıkla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. 


Gaziosmanpaşa Belediyesi, bugüne kadar kanuna aykırı olarak herhangi bir Kentsel Dönüşüm faaliyetinde bulunmadığı gibi, bundan sonra da toplumun hassasiyetlerine ve kanunlara uymayan bir faaliyetin içerisinde yer almayacaktır. 

Kamuoyuna ve siz değerli basın mensubu dostlarımıza saygılarımızla duyurulur. 


Tünaydın Gazetesi 


Geri Dön