01 / 05 / 2024

Gazipaşa Kahyalar imar planında en son ne zaman değişiklik yapıldı?

Gazipaşa Kahyalar imar planında en son ne zaman değişiklik yapıldı?

CHP'li Belediye Meclis üyelerinin Gazipaşa Belediyesi'ne verdikleri yazılı önerge, yıllarca belde belediyesi statüsünde kalan Kahyalar'ın imar planıyla ilgili acı gerçeği ortaya koydu.



KAHYALAR'IN sahil bandının imar planında 1987 yılından bu yana herhangi bir işlem yapılmadığı ve bu alanlarda mevcut planla inşaat yapılamayacağı ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Av. İsmet Tok, Belediye Başkanı Adil Çelik'e cevaplaması için sundukları önergenin ayrıntılarını ve gelen yazılı yanıtı aktardı.  

TEREDDÜTLER VAR 

Belediye Başkanı Çelik'in verdiği cevapları paylaşan Tok, "Başkan Çelik, Kahyalar Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ile ilgili bir rapor hazırlandığını belirterek, bu raporda Kahyalar Mahallesi D400 Karayolu ile deniz arasında kalan alanda Koruma Amaçlı İmar Planı ile yapılan  3194/18. madde imar uygulama çalışmasının uyuşmadığını ifade etmiş. Sayın Çelik, ayrıca Kahyalar Mahallesi 3. Derece Doğal Sit Alanı 'Kahyalar-Delice Çayı batısı bisiklet ve yaya yolu maksatlı Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama imar planı Değişikliği'nin uygun bulunduğunu söylemiş. Başkan Çelik, söz konusu plan değişikliğinin her ne kadar belediye meclisinde onaylanmış olsa da onaylı halihazır harita üzerinde işlenmediği ve imar planının pafta formatında olmadığının tespit edildiğini ifade etmiş. Açıklamasında, belediyeye inşaat ruhsatı ve imar durumu taleplerinin geldiğini kaydeden Çelik, ancak herhangi bir işlem yapmakta tereddütler yaşandığını dile getirmiş. 

KURUMLARDAN GÖRÜŞ İSTENDİ

 Belediye Başkanı Çelik, tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla 01.09.2014 tarih ve 224 sayılı Belediye Meclisi Kararı ile Kahyalar ve Gazipaşa'nın tamamında revizyon imar planı yapılması kararı alındığını belirtti. Karar doğrultusunda, Kahyalar Mahallesi, Kahyalar 3. Derece Doğal Sit Alanında 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı yapılması amacıyla  AKEDAŞ, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ. 13.Bölge Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Mili Parklar Şube Müdürlüğü, Antalya Deftarlığı ve DHMİ, kurum görüşlerinin sorulduğunu, ancak Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün kurum görüşü cevabı vermediğini belirtti.  Sayın Başkan, ilgili kurum görüşleri tamamlandığında 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çalışmalarına başlanacağını belirterek, plan revizyonu çalışmaları kesinleşip, planlar onaylandıktan sonra, 3194 sayılı imar kanununun 18. madde imar uygulama çalışmalarına başlanacağını söyledi" şeklinde konuştu.  

İŞTE CHP'Lİ ÜYELERİN VERDİĞİ ÖNERGE: 

"Kahyalar Mahallesi D400 Karayolu'nun altında son olarak yapılan imar planı ile bu plan üzerinde yapılan 18. madde uygulamasının bir biriyle çakışmadığından bahisle, uygulama imkanının olmadığını, inşaat ruhsatı için herhangi bir kişinin veya kişilerin müracaatı halinde belediyemizce ruhsat verilemeyeceği, gerek meclis gündemlerinde, gerekse belediyenin yetkili birimlerinde sık sık tartışma konusu olmaktadır. Bilindiği üzere Kahyalar Belediye olmadan önce Kahyalar'ın imar planı 1987 yıllarında ele alınmış, ancak bugüne kadar maalesef olumlu bir sonuç alınamamıştır.  İnşaat yapmak için belediyeye müracaat eden bir kişiye 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki cezai ve 3194 sayılı imar kanunundaki idari müeyyidelere rağmen bu kişilere ne önerilebilir? Vatandaşların yasal haklarını kullanarak inşaatını yapabilmesi için bu sorunun tez elden çözümlenmesi gerekmektedir. Bu konuda belediyenin ne çalışmaları vardır, ne aşamadadır?"



Antalya Yeni Alanya


Geri Dön