29 / 04 / 2024

GEA Arama Kurtarma Ekibi, kurumsal acil durum yönetimini anlattı!

GEA Arama Kurtarma Ekibi, kurumsal acil durum yönetimini anlattı!

GEA Arama Kurtarma Ekibi, afetlere karşı daha hazırlıklı bir toplum için, 23 Mart Cuma günü, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, “Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sempozyumu”nu düzenledi.



Üçüncüsü bu yıl gerçekleşen Sempozyum, dünya çapındaki uzmanları, şirket yöneticileriyle bir araya getirerek, kurumların acil durum planlamalarına ve hazırlıklarına katkıda bulunacak konuları ele aldı.

GEA Arama Kurtarma Ekibi tarafından 3.sü bu yıl düzenlenen Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sempozyumu”nda doğal afetler sırasında uygulanması gereken acil durum yönetimi prosedürlerinden, afetler sonrasında hayata geçirilmesi gereken iyileştirme çalışmalarına, kurumlardaki mimari risklerden acil durum tahliye planlarına kadar birçok önemli konu ele alındı.

Toplumu afetlere hazırlamak ve bilinçlendirmek amacı ile düzenlenen Sempozyum’da konunun uzmanları, kurumların afet yönetiminde aktif rol alabilmelerine destek olmak için bilgi ve deneyimlerini şirket yöneticilerine aktardı.

“Afetlere hazırlıklı olmada en önemli adım: Bilgi paylaşımı”

Sempozyumun açılışında konuşan GEA KoordinatörüUmut Dinçşahin; tüm kurumların afet yönetiminin birer parçası olması gerektiğini vurgulayarak “Biliyoruz ki kurumların yöneticileri afetlere hazırlık konusuna önem verir ve bu konuda çalışmalar gerçekleştirirse, çalışanlar da bu hazırlık çalışmalarınadahilolur. Büyüyen bu zincir, afet yönetiminin en önemli parçalarından biri olur” dedi.

Türkiye’de ve dünyada yaşanmış depremlerde yapmış oldukları kurtarma çalışmaları sonrasında, afet anında yaşanan acıların deneyime dönüşüp, bilgi olarak aktarıldığını gördüklerini ifade eden Dinçşahin,sözlerine şöyle devam etti: “Afetlere hazırlıklı olmada en önemli adım bilgi paylaşımı… 3.sünü düzenlediğimiz bu Sempozyum’la afetlere daha hazırlıklı bir toplum için mütevazi bir adım atmayı amaçladık.”

Dinçşahin’in ardından, kurumsal risk analizi konusunda konuşma yapan İngiltere Bournemouth Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi Müdürü Richard Gordon ise, devlet ve devlet kurumlarının afet yönetimi konusunda yapabileceklerinin bir sınırı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şirketlerin; çalışanları, mülkleri, itibarları ve operasyonel devamlılıkları için, doğal ve insan eliyle meydana gelen afetler karşısında maruz kalabileceği riskleri belirleme ihtiyacı, hiç olmadığı kadar hayati bir boyuta ulaşmış bulunuyor.”

Nakahama’dan 25 tedbir önerisi

Sempozyum’da 2011 yılında yaşanan Büyük Japonya Depremi’ni anlatan AICAT Genel Sekreteri Yoshikazu Nakahama ise yakın bir gelecekte yaşanabilecek bir afetin etkilerini ve yol açacağı zararı azaltmak için hangi konuların üzerine eğilinmesi gerektiğini ele aldı.

Nakahama, aileler ve şirketler açısından alınabilecek 25 önemli temel tedbir önerisini de katılımcılarla paylaştı. Nakahama, 25 maddelik listesinin birinci sırasında, binaların depreme dayanıklılığı konusuna yer verdi. 10 saniye süren Kobe depreminde can veren yaklaşık 6 bin kişiden büyük çoğunluğun binaların altında kalarak öldüğünü belirten Nakahama, evlerin ve işyerlerinin depreme dayanıklılığının artırılması için gereken tedbirlerin alınması ve tamirin yapılması gerektiğini kaydetti.

Yatak odasında yatak yanına yüksek veya cam türü eşyalar konulmaması ve eşyaların devrilmesi, içindekilerin fırlamasını önleyecek tedbirler alınması gerektiğini de vurgulayan Japon uzman, afetlerin önlenmesi için toplum, özel sektör ve yerel hükümet arasındaki işbirliğinin önemine değindi.

JTI Türkiye İnsan Kaynakları ve İdari İşler DirektörüEce Süeren Ok ise, İzmir, Torbalı’da bulunan yönetim ofisi ve fabrikaları ile Türkiye geneline yayılmış 24 ofislerinde hayata geçirdikleri Acil Durum Yönetimi planlarını katılımcılarla paylaştı. Ok; “2.000’i aşkın çalışanımıza depremle yaşam eğitimi verdik. Ayrıca Kriz Masası Eğitimi, İlk Yardım Eğitimleri, Depremle Yaşama Eğitimi, Şok ve Panik Eğitimi, Acil Durum Ekip Eğitimi gibi alanlarda da sürekli eğitimler düzenliyor, acil durum prosedürlerimizi de sürekli yaşar halde tutuyoruz. 2011 yılında Van’da gerçekleşen ve hepimizi derinden sarsan depremler sonrasında da bu prosedürlerimizin işlerliğini deneyimledik. Umuyoruz bizim deneyimlerimiz ve uzmanların görüşlerine kurumsal bakış açımız, diğer firmalara da rehberlik teşkil eder” dedi.

“İşyerindeki riskler kontrol edilebilir”

Kurumlardaki mimari riskleri değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Zeynep Gül Ünalise, işyerlerindeki mimari risklerin önemli bir kısmının kontrol edilebilir riskler olduğunu, afet anında maruz kalınabilecek risklerin tanımlanmasının zarar azaltma çalışmaları için ilk adım olduğunu, her işyeri için mutlaka risk analizi yapılması gerektiğini belirtti. Ünal konuşmasında “Çalışma zamanınızın büyük bir bölümünü geçirdiğiniz mekanlar bir afet anında kurtarıcınız ya Azrail’iniz olabilir” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Kurumlardaki acil durumlar için tahliye planı geliştirilmesi konusunda bilgi ve tecrübesini paylaşan ABD Uluslararası Afet yönetimi Birliği Eski Başkanı Marg Verbeek ise konuşmasında, bir afet yaşanması durumunda, işyerindeki acil durum ve tahliyelerin nasıl planlanacağı ele alınarak öncelikle iş gücünün topluca güvenli bir yere sevk edilmesini öngören bir tahliye planının hazırlanması gerektiğini söyledi. 

GEA Hakkında

GEA -Toprak Ana-, 1994 senesinde kurulmuş olan bir Arama Kurtarma, Ekoloji ve Sosyal Kampanyalar Grubu’dur.  Ulusal ve uluslararası alanda yaşamı tehdit eden bütün felaketlerde, canlı varlıkların hayatını korumak; afet sonrasında enkaz altında kalmış insanlara ulaşmak ve onları kurtarmak için gönüllü çalışmalar sürdürmektedir.  1999 senesinden beri INSARAG (Birleşmiş Milletler Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu) Üyesidir.

GEA, 1994 senesinden bugüne kadar Türkiye'de yaşanan deprem, bombalı saldırılar ve sel afetlerinin yanı sıra Tayvan, Hindistan, El Salvador, Cezayir, Fas, İran, Sri Lanka, Pakistan , Endonezya, Haiti depremleri, Filipinler toprak kayması, Pakistan Sel Felaketi ve Japonya tsunami afetlerinden sonra arama kurtarma operasyonları ve tıbbi - insani yardım operasyonları gerçekleştirmiştir.


Geri Dön