05 / 11 / 2024

Arnavutköy Belediyesi Hafif Kentsel Arama Kurtarma Ekibi kurdu!

Arnavutköy Belediyesi Hafif Kentsel Arama Kurtarma Ekibi kurdu!

Arnavutköy Belediyesi bünyesinde çalışan personeller tarafından “hafif kentsel arama kurtarma” ekibi kuruldu. Arnavutköy Belediyesi bü25 kişilik “Yerel Afet Gönüllüsü” (YAG) ekibi, teorik bilgilerden sonra, uygulamalı afet eğitimi almaya başladı.





Arnavutköy Belediyesi bünyesinde çalışan personeller tarafından “hafif kentsel arama kurtarma” ekibi kuruldu. Arnavutköy Belediyesi bünyesinde çalışan, gönüllü personeller tarafından kurulan 25 kişilik “Yerel Afet Gönüllüsü”  (YAG) ekibi, teorik bilgilerden sonra, uygulamalı afet eğitimi almaya başladı.


Eğitimler Başladı


Arnavutköy Belediyesi bünyesinde kurulan YAG-Arnavutköy, belediye yönetimin yönlendirlimesi ile kuruldu. Gönüllü personeller tarafından seçilen 25 kişilik ekip; çeşitli eğitimlerden geçerek, oluşturuldu.


YAG-Arnavutköy; ekip ruhuyla, gönüllü ve profesyonel bakış açısıyla, sosyal sorumluluk duygusuyla çalışılan Arnavutköy Belediyesi’nin hafif kentsel arama kurtarma ekibi olarak kuruldu. Belediye bünyesinde kurulan YAG-Arnavutköy, kurulduğu günden bu yana; teorik ve uygulamalı eğitimler almaya başladı.


YAG-Arnavutköy bugüne kadar; personel emniyeti, müdahale bölgesi, afetlerde ilkyardım, küçük yangınlara müdahale, ekip organizasyonu ve iyileştirme çalışmalarına katılım eğitimlerini teorik olarak aldı. Teorik eğitimlerini tamamlayan YAG-Arnavutköy ekibi uygulamalı olarak ise; tahkimat, hafif yangınlara ilk müdahale ve risk analizi eğitimlerini başarı ile tamamladı.


Neden YAG-Arnavutköy?



- İlk 72 saat içinde olası büyük bir acil durum ya da afet sonrası, kaynakların yetersiz kalması söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ve yapısal bina çökmelerinde yardıma ihtiyaç duyan, sıkışan, enkaz altında kalan her yüz kişiden 20 kişiyi eğitimli uzman ekiplerin kurtardığı bilinmektedir.


- Yapısal bina çöküşü sonrası kapalı alanda hapsolmuş kişinin yerinin bulunması, kurtarılması, tıbbi destek sağlanması, sabitlenmesi, Kentsel Arama ve Kurtarma disiplinini ilgilendirmektedir.


- Araştırmalar özellikle deprem sonucu çöken binalarda kurtarmaların büyük çoğunluğunun (%90) ilk 24 saat içinde olduğunu göstermektedir.


- Bu alanlarda ilk 90 dakikada hayatta kalma oranı %100 iken, geçen zaman içinde umutlar hızla tükenmektedir. Hızla çalışmanın gerekliliğine rağmen, bunun nekadar      zor olduğu da bilinmektedir.


- Bütün bunlar kısa zamanda çoğunlukla yetersiz kaynaklarla arama kurtarma yapmakla yüz yüze kalınacağını göstermektedir.


- Bu nedenle tüm kaynaklarımızı bütünleştirmeli, öncelikle önlem almaya, risklerimizi azaltmaya çabalamalıyız. Ancak müdahale güçlerinin eğitilmesi, teknik malzemeyle donatılması, eğitimli ekiplerin arttırılması, potansiyel olaylarda daha fazla hayatın kurtarılmasıyla sonuçlanacaktır. 



Arnavutköy Belediyesi


Geri Dön