27 / 05 / 2024

Gebze Kömürcüler ihtisas OSB'nin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı!

Gebze Kömürcüler ihtisas OSB'nin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı!

Yaklaşık 79 hektarlık bir alanda 22 parselden oluşan bölgede toplam 16 firmanın kömür eleme, depolama ve paketleme tesisleri bulunuyor. Geçen yıl yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.



Kömürcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(GKOSB), Kocaeli'nde faaliyette bulunan tüm kömür tesislerini bir araya toplayarak, çevre kirliliğini önlemek, sanayicilerin daha ekonomik şartlarda, yeni teknolojilerin kullanıldığı bir bölgede üretimlerini sağlamak amacıyla 21 Ekim 2003'te kuruldu. Doluluk oranı 2013 yılında yüzde 100'e ulaştı. Yaklaşık 79 hektarlık bir alanda 22 parselden oluşan bölgede toplam 16 firmanın kömür eleme, depolama ve paketleme tesisleri bulunuyor. Ortalama 550 kişi istihdam eden GKOSB, karayolu ve limanlara yakınlığı ile katılımcı firmalara zaman ve maliyet açısından büyük avantaj sağlıyor. 


Bölgedeki bütün ithal kömür tesislerinin bir arada toplanmasını sağlayarak daha kontrollü ve düzenli bir organize sanayi bölgesi oluşturduklarını ifade eden GKOSB Bölge Müdür Vekili Genco Sönmez, "İthal edilen kömürler eleme yapılarak ebatlarına göre ayrıştırılıp, paketleme işleminden sonra pazara sunulmaktadır. 


Bölgemiz firmalarında kömür eleme, paketleme ve depolama, briket kömür üretimi faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Faaliyet konusu itibari ile oluşacak emisyonların kontrolü konusunda Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Kocaeli Valiliği'nin ilgili genelgesi esas alınarak belirtilen önlemlerin tüm tesislerde uygulanması sağlanmıştır" diyor. 


Saha zeminleri tamamen beton olan bölge içindeki tesislerin çevresi de istinat duvarlarıyla çevreli. Duvarlar, üstü en az üç metre trapez saç ve bu saçların Türkiye genelinde kömür ithalatının yaklaşık yüzde 20'sinin yapıldığı GKOSB'de 550 kişi istihdam ediliyor. 


rinde yer alan en az iki metre toz perdesinden oluşuyor. Ayrıca bütün tesis çıkışlarında kömür tozlarının saha dışına taşınmaması için kamyon lastik yıkama havuzları bulunuyor. Yine bölge genelinde, kömür depolama ve işleme sırasında oluşacak tozumayı önlemek için, sahadaki bütün alanları kapsayacak şekilde spring ve pulvarizeden oluşan sulama sistemleri yer alıyor. Uygulanan bu sistemler ve alman diğer tedbirlerle GKSOB'nin sektöründe ilk ve tek ömek olduğunu söyleyen Sönmez; "Modern ve çevreci bir OSB'yiz" diyor. 


GKOSB'nin iç güvenliğini sağlamak ve parsellerde oluşan toz emisyonunu kontrol altına almak amacıyla IP CCTV kamera sistemi kurulu. Sistem ile GKOSB anlık olarak 7/24 izlenebiliyor. Ayrıca kamera sistemi haricinde 24 saat özel güvenlik hizmeti de veriliyor. 


Bölge içinde yer alan 1,500 metreküp kapasiteli su deposu ile firmaların su talebi karşılanabiliyor. Evsel ve endüstriyel atık suların arıtılarak deşarj edilmesi amacıyla yapılan arıtma tesisi de tamamlandı. Bölgede katı atık toplama ve temizlik hizmeti de veriliyor. 


Uygulanan modern sistemler ve yüksek güvenlik tedbirleriyle ülkemizin ilk ve tek örnek bölgesiyiz. Modern ve çevreci bir OSB'yiz. 


Dünya Sektörel Ek 


Geri Dön