Kira

Geçen yıl 10 bin lira olan kira 16.500 TL'ye yükselecek! Emlak sektöründe dengeler bozuldu!

Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kiralardaki yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla beraber emlak piyasasında dengesizlik olduğunun altını çizdi. İşte ayrıntılar...

Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kira artışlarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı ve kiraların artık TÜFE oranında artacağını dile getirdi. İsmail Çağlar, yeni kira kontratlarının üst sınırının yüzde 65,07 olarak belirlendiğine dikkat çekti.

Çağlar, konuya ilişkin açıklamasında bu durumun kiracılar ile ev sahipleri arasında yeni anlaşmazlıklara neden olabileceğini belirtti ve örneğin geçtiğimiz sene 10 bin TL olan bir kira bedelinin bugün 12 bin TL’ye çıktığını ve kiracının 16 bin 500 TL gibi yüksek bir bedel ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekti. 

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kiralardaki yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla birlikte piyasalarında dengesizlik olduğunu ve emsal evler arasında ciddi kira farklarının da oluştuğunu vurguladı. 

Kira sözleşmelerinde ilk yılı tamamlayan kiracıların kira artışlarının güncel oranlara göre belirleneceğinin altını çizen İsmail Çağlar, "Yüzde 25’in kaldırılması bundan sonrası içinde fahiş kira bedellerini bence yeniden gündeme taşıyacak. Çünkü çoğu konut sahibi yüzde 25 uygulamasına uymadı ve kira bedelleri yüzde 25’ten fazla zam yaptı ya da mahkeme kararıyla güncelleme yapıldı" diye konuştu. 

Bundan bir iki sene önce tüfe oranlarının yüzde 10-20 arasında iken şimdi yüzde 60-70 arasında gittiğini belirten Çağlar, şu anda yüzde 25 çok düşük diyerek yükseltilen kira bedellerine en az yüzde 60-70 bandında bir zam beklendiğini vurguladı. 

İsmail Çağlar,  konuya ilişkin "Bu durum aslında kiracıları yine zora sokacak yine ev sahibi kiracı arasında uyuşmazlıklar yaşanacak. Şuanda örnek vermek gerekirse kira bedeli geçen sene 10 bine çıkarılmış bir evin mevcutta değeri 12 bin ise kiracı 16 bin 500 lira ödemek zorunda kalacak. Bu seferde eve değerinden fazla para vermiş olacak. Yüzde 25 çözüm olmadığı gibi kaldırılması da çözüm olmadı bence" açıklamasında bulundu.

İsmail Çağlar, 5 senesini tamamlamış kiracıların rayiç kira bedelleri üzerinden anlaşma yapmaları gerektiğini dile getirdi. 

Aksi durumda, mahkeme kararıyla belirlenen yeni kira bedeli farkını ödemek zorunda kalacaklarının altını çizen Çağlar, "Konut sahipleri, TÜFE’yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam yapamaz. Kiracı tüfe oranı kadar zam yapıp yollayabilir. Evi tahliye etmesi talep edilemez. Burada tabi ki mahkemenin eski kiracı olması sebebiyle takdiri bir indirim hakkı bulunuyor fakat amaç eski kiracının ödediği ve eğer düşük kalan bir kira bedeli var ise güncel kiraya kiracıyı yaklaştırmak. Konut sahipleri herhangi bir sebep göstermeden kiracıyı tahliye etmek istiyorlarsa önce kaç yıllık kira sözleşmesi yaptılarsa önce o sürenin sona ermesini bekleyecek ardında kira sözleşmesi 10 kez uzayacak ardından 11. uzamanın bitimine 3 ay kala kiracıya ihtar gönderme suretiyle kira sözleşmesini bitirebileceklerdir" diye konuştu. 

Çağlar, kira sözleşmesi kaç yıllık yapıldıysa o yıl bittikten sonra + bu usuller doğru yapılırsa 12. sene tahliye davası açılabildiğini aktardı ve kira süresinin 12 yıl olduğunu söyledi. 

Son olarak, ev sahipleri tarafından kiracıların tahliyesi durumunda izlenmesi gereken yasal süreçlere de değinen Çağlar, her iki tarafın da yetkili belgeli emlakçılar aracılığıyla çalışması tavsiyesinde bulundu. 

3 dev bankadan son dakika dolar tahmini! Beklenen açıklama şimdi geldi! Dolar yükselecek mi, düşecek mi?  

İnşaat sektöründe çalışan sayısı 99 ayın zirvesini gördü! Kentsel dönüşüm sektörü hareketlendirdi!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito bedeli kira sayılamaz, kiradan düşülemez!

İzmir Karabağlar'daki 750 TOKİ konutuna CHP engeli! AK Parti'li Hüseyin Uzun: İtirazlardan vazgeçin!