18 / 05 / 2024

Geleceğin parlak yatırımı enerji sektörü!

Geleceğin parlak yatırımı enerji sektörü!

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat: "Artık günümüzde enerji olmadan hiçbir şey olmuyor. Jeotermal enerjiden elektrik üretimini özel sektör olarak ilk biz gerçekleştirdik" dedi..



Başta enerji olmak üzere inşaat, medikal, tekstil,tarım ve inşaat malzemeleri sektörlerinde söz sahibi olan MB Holding, büyümesini enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla sürdürüyor. 


Türkiye'deki ilk özel jeotermal enerji santralini kuran MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, çağın sektörünün enerji olduğunu bu anlamda da enerjiye yatırım yaptıklarını dile getirdi. Balat, "Artık günümüzde enerji olmadan hiçbir şey olmuyor. Jeotermal enerjiden elektrik üretimini özel sektör olarak ilk biz gerçekleştirdik" dedi. 

Muharrem Balat jeotermal enerjinin önemini şöyle anlattı: 


YILLIK 86 MİLYON DOLAR 


"Dora-1 santralini 2006 yılında devreye aldık. Dora-1 ve Dora-2 santrallerimizde şu an aktif olarak yılda 140.000.000 kW saat enerji üretilmektedir. Türkiye'nin en yüksek kurulu güçte binary santralı olacak olan Dora-3 santralının ilk etabı devreye alındı. Bu santral ile toplam kurulu kapasitemiz 50 MWe'ın üzerine çıkmış oldu. Böylece yıllık 86 milyon dolarlık doğalgaz ithalatın önüne MB Holding olarak geçmiş olacağız. Ondan sonraki hedefimiz ise Dora-4 ve Dora-5 projelerini hayata geçirmek. Şu anda Türkiye'de toplam jeotermal santral kurulu gücü 166 MWe'a ulaşmıştır. Bu miktar 2015'te Türkiye toplamında 500 MWe'a, 2020'de ise 1000 MWe'a kadar çıkacaktır. Bu yatırımlar ülkemiz için büyük önem arz etmektedir ve böylesine önemli bir konuda öncülük etmiş olmak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır." Balat "Bilindiği üzere Jeotermal enerji yerli, temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Dora-1 ve Dora-2 santralleri ile yıllık 80.000 ton karbondioksit emisyon azalımı sağlayarak enerjide Hilton Hampton Gaziantep'e değer katan Muharrem Balat, 20 milyon dolarlık bir yatırımla açılacak olan Hilton Hampton Oteli hakkında da bilgi verdi: "Gaziantep ihracatıyla olsun üretimiyle olsun çok büyük bir sanayi şehridir. Aynı zamanda bir turizm şehridir. Önceleri bu şehirde sadece kültür turizmi yer alırken şimdi turizm olarak çeşitlendik. Bu çeşitlenme şehrimize gelen yerli ve yabancı turist sayısını her geçen gün çoğaltıyor. 

Sanayisi bu kadar büyük olan bir kentin iş turizmi de en üst seviyede oluyor. Bu sebepten dolayı sektörün en iyisi olan Hilton Worldwide Markalar Portföyü Türkiye Otelleri'nin Gaziantep'te olmasını destekliyorum. 


Hilton Grubu'nun Gaziantep'e gelmesi tecrübe ve kaliteyi de beraberinde gelecektir. İstihdamı da hareketlendirecek olan Hilton Otel Gazianteplinin yüzünü güldürecek." çevreye katkı sunuyoruz. Ayrıca, üretim kuyularımızdan çıkan karbondioksit gazlarını gıda ve endüstriyel amaçlı kullanılmak üzere gaz sektörünün önemli temsilcilerine vermekteyiz. Böylece yerli kaynağımız jeotermal ile temiz havayı kirletmeden, yenilebilir, kaliteli, çevre dostu enerji üretiyor; baz enerji sağlayan ulusal kaynaklarımızı sürdürülebilir bir anlayış ile kullanıyoruz." dedi. 


Habertürk Ek


Geri Dön