27 / 04 / 2024

Gelecek 20 yılda deprem riski taşıyan bina kalmayacak!

Gelecek 20 yılda deprem riski taşıyan bina kalmayacak!

Çevre Bakanı Kurum, Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm ve konut projeleriyle örnek bir şehircilik anlayışının ortaya konulacağını belirterek, yılda 300 bin riskli konutun dönüştürülmesi hedefiyle yürütülecek çalışmalarla gelecek 20 yılda deprem riski taşıyan bina kalmayacağını söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut ile Karabük, Kastamonu, Balıkesir, İstanbul, Afyonkarahisar ve Karaman'da hayata geçirilen dönüşüm, konut ve sosyal donatı projelerini inceledi, projelerin toplu açılışına katıldı.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Bakan Kurum, Karabük Belen'deTOKİ'nin alt gelir grubundaki vatandaşlar için projelendirdiği bin 114 konutluk projede, konutların 500'ünün emeklilere verileceğini söyledi. Kurum, Eflani'de 93, Yenice'de 200 konutu içeren projelerin kısa sürede ihale edileceğini belirterek. Barış Mahallesi’nde 21 dönüm alan üzerine kurulacak millet bahçesi için gereken desteğin verileceğini söyledi.

SAFRANBOLU PİLOT BÖLGE

Sıfır Atık Projesi kapsamında Safranbolu'yu pilot bölge ilan ettiklerini açıklayan Bakan Kurum, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyle ilçedeki tüm atıkların kaynağından ayrıştırılarak hiçbir stokun çöp olmayacağını söyledi. Karabük'teki hava kalitesinin üç hava istasyonuyla anlık takip edildiğini söyleyen Kurum, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi düzenlemesiyle görsel ve çevresel kirliliğin önüne geçileceğini belirtti ve Karabük Bedesten Çarşısı'nda alışveriş yapanlara bez çanta dağıttı.

KASTAMONU'YA 800 SOSYAL KONUT

Bakan Kurum, Kastamonu'daki temaslarında bölgedeki çalışmaları mekânsal ve kentsel dönüşüm olmak üzere ikiye ayırdıklarını belirterek, Nasrullah Camisi'nden Kastamonu Kalesi'ne kadar uzanan alandaki tarihi eserler için 100 bin metrekareyi kapsayan bir dönüşüm çalışmasını başlattıklarını aktardı.

Örencik Mahallesi'nde TOKİ vasıtasıyla depreme dayanıklı 800 konutun inşa edileceğini aktaran Kurum, TOKİ tarafından Kuzeykent Mahallesi'nde 240 dönümlük alan üzerinde millet bahçesinin yapılacağını da söyledi.

SEYİT ONBAŞI'NIN ANISINA MİLLET BAHÇESİ

Bakan Kurum, Balıkesir Sındırgı'da TOKİ ve Sındırgı Belediyesi iş birliğinde yapılan 668 konut, yeni belediye hizmet binası, kent meydanı, spor tesisi ve gençlik merkezinin toplu açılışına katıldı.

Kurum, hedeflerinin, her noktası hizmet alan, turizmi, sanayisi ve doğal güzellikleriyle parlayan bir Balıkesir olduğunu belirterek, Çamlıktaki 750 dönümlük alanın millet bahçesi olarak şehre kazandırılacağını söyledi. İlçelerde konut ihtiyacına dönük çalışmaların yürütüleceğini vurgulayan Kurum, 6 Eylül Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yaklaşık 263 hektarlık alanda 10 bin konutluk örnek bir proje gerçekleştireceklerini kaydetti. Bakan Kurum, "Dursunbey’de 160 adet sosyal konut ve Havran'da 80 dönüm alanda TOKİ vasıtasıyla Seyit Onbaşı'nın anısına yapılacak bir millet bahçesini şehre kazandıracağız" dedi. Türkiye genelinde tarihi kent merkezlerinin yenilenmesi ve değerlerin ön plana çıkarılmasına yönelik projeler başlattıklarını vurgulayan Kurum, "Hedefimiz yılda 300 bin konutu içiren kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek. Bu sayede önümüzdeki 20 yıl içerisinde deprem riski taşıyan bina kalmamış olacak” dedi.

Nakkaştepe Millet Bahçesi ve Üsküdar Nevmekân Sahil Millet Kıraathanesini de ziyaret eden Kurum, Kirazlıtepe Mahallesi'nde 180 dönümlük alanda yürütülen kentsel dönüşüm uygulamasını inceledi.

AFYONKARAHİSAR'DA DÖNÜŞÜM KONUTLARI

Bakan Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut, yatay mimari anlayışla hayata geçirilen TOKİ İscehisar Konutlar’ında yapımı tamamlanan 407 konutluk projeyi inceleyerek, vatandaşlarla bir araya geldi. 16 yılda yaklaşık 5 milyar TL yatırım yapılan Afyonkarahisar'da 293 milyon TL tutarında yeni yatırımların devam ettiğini belirten Bakan Kurum, imaret Camisi ve Mısri Camisi etrafında örnek kentsel dönüşüm projeleri başlatıldığını söyledi. Bakan Kurum ayrıca, Afyonkarahisar'da spor kompleksinin yanında bulunan 159 bin metrekarelik alana içinde millet kıraathanesinin de yer alacağı bir millet bahçesi yapılacağını belirtti.

KARAMAN’DA YENİ BİR MAHALLE    

Bakan Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut İstanbul Çamlıca Camisi'nde incelemelerde bulunarak, 50 bin kişinin namaz kılabileceği camide, ibadetin yanı sıra konferans salonları, kültür aktivitelerinin yapılacağı mekânlar, müzeler ve kütüphanelerin de yer aldığını söyledi. İBB ve Üsküdar Belediyesinin
le insanlık tarihine ışık tutan kültürel hâzinemiz açık hava müzesine dönüşüyor. Yaklaşık 550 bin hektarlık alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak projelendiriliyor. 5,5 milyon lira bedelle çevre düzenlemesi, sosyal ve kültürel alanların olduğu ikinci etap projeyi de bu yıl başlatacağız" diye konuştu.

Kurum, hazırlanacak Mekânsa! Strateji Planı doğrultusunda sanayi alanlarının şehir dışına taşınacağına dikkat çekerek, Kemal Kaynaş Stadyumu'nun, yeni stadyumun tamamlanmasıyla millet bahçesine dönüşeceğini kaydetti.


Geri Dön