22 / 05 / 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan önemli duyuru! 1 Temmuzdan itibaren başlıyor!

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan önemli duyuru! 1 Temmuzdan itibaren başlıyor!

GİB kararına göre artık faturalarda yeni uygulamaya geçiliyor. Hasılatı belli miktarın üzerinde olan tüm mükellefler için zorunlu olacak.



Yeni düzenleme uyarınca, bundan sonra sisteme katılacak yeni mükellef gruplarının da e-fatura kesmesi sağlanacak.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLATILDI

Kağıda basılı olarak düzenlenen fatura, irsaliye ve defter dahil tüm evrakların elektronik ortamda düzenlenmesi için dijital dönüşüm sürecini başlatan Gelir İdaresi Başkanlığı, bu çerçevede 1 Temmuz'dan geçerli olmak  üzere sürece yeni mükellefleri de dahil ediyor.

GİB tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen düzenleme kapsamında 2020 yılından itibaren mükellef grupları ve sektörler için e-belge uygulamasına geçilmesi kararı alınmıştı.  Gerek mükellef grupları gerekse sektörler, söz konusu karar doğrultusunda brüt satış hasılatlarına uygun şekilde e-belgeye geçmeye başladı.  Karar çerçevesinde kağıda basılı düzenlenen fatura, arşiv fatura, müstahsil makbuzu, irsaliye ve defter gibi pek çok evrakta e-belge kullanılması zorunluluğu getiriliyor.

PEK ÇOK SEKTÖR İÇİN ZORUNLU

GİB kararı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans sahibi olan işletmeler, komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapanlar, internet ortamında ilan yayınlayanlar, aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları, içecek üreticileri, yolcu taşımacılığı yapanlar, ve sinema işletmecilerinin de yer aldığı çok sayıda sektör, uygulamanın kapsamı içinde yer alıyor.

 Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan önemli duyuru! 1 Temmuzdan itibaren başlıyor!

ARTIK E-FATURA KESİLECEK

GİB’in hayata geçirdiği bu düzenlemeye göre, yeni mükellef olan grupların da e-faturaya geçmesi gerekecek.

Karar uyarınca, 2022 yılı için brüt hasılat miktarı 3 milyon TL ya da daha fazla olan mükellefler, 1 Temmuz tarihinden başlayarak ve hangi sektörde oldukları fark etmeksizin e-faturaya uygulamasına dahil olacak.

İnternet satış platformları ya da kendi siteleri kanalıyla veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı yapan mükellefler içinde 2022 yılında 500 bin lira ya da daha fazla brüt satış hasılatı sahibi olanlar da uygulamaya dahil olacak.

Düşük maaş alan emekliler asgari ücret seviyesine çıkaracak zam istiyor!

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?

Kasaplardan önemli uyarı! Kurban etini poşete koymak sakıncalı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön