29 / 04 / 2024

Gelir vergisi 2. taksit ödemesi!

Gelir vergisi 2. taksit ödemesi!

Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödenen vergi olan gelir vergisi 2 taksit halinde ödeniyor. Peki, gelir vergisi 2. taksit ödemesi ne zaman yapılacak?



Gelir vergisi 2. taksit ödemesi!

Gelir vergisi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödenen vergi olarak ifade ediliyor. Değer artış kazancı kapsamında yer alan mal ve haklar şu şekilde sıralanıyor.


* Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

* Voli mahalleri ve dalyanlar, 

* Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

* Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından bazı bedeller indirilebiliyor. Gelir vergisinden indirilebilecek giderler şu şekilde sıralanıyor; 

 

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar. 


Yukarıda belirtilen maliyet bedelinin tespit edilemediği durumlarda maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.


Değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor. Gelir vergisi, iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında; 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Evimi sattım, vergi ödeyecek miyim?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön