28 / 04 / 2024

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik!

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik!

Gelir Vergisi Kanunu ile Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.



Gelir Vergisi Kanunu ile Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile işletme sahiplerinin, kira stopajı vergisi, ilan ve reklam vergisi ile çevre vergisi ödemelerinden muaf tutulmaları amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE

Ekonomimizin en önemli ayağından birini oluşturan esnafın durumunun iyileştirilmesi, desteklenmesi, varlığını devam ettirebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ülke ekonomisinin geleceği için de gereklidir. Ülkemizde pandeminin görüldüğü Mart 2020'den bu yana koronavirüs tedbirleri kapsamında kepenk kapatan ya da faaliyetleri kısıtlanan esnaf büyük bir gelir kaybına uğramıştır. 

Covid-19 salgınının ekonomide yol açtığı sorunlar neredeyse salgının önüne geçmiştir. Ertelenen vergiler, krediler, SSK ve Bağ-Kur ödemeleri, iş hacminin düşmesi dolayısıyla ödenemeyen kira, elektrik, su, doğal gaz ve stopaj gibi borçlar esnafın belini bükmektedir. 

Toplam 27 kalemde vergi ödemekte olan esnaf ve sanatkârlar bu süreçte yalnız bırakılmış, iktidar, pandemi boyunca kepenk kapatan, faaliyetleri kısıtlanan esnafa geri ödemeli kredinin yanı sıra geçtiğimiz yılın sonunda açıkladığı paketle cüzi bir miktarda 3 aylık kira desteği vermiştir. “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" çerçevesinde biriken prim borçları, faizleri silinerek yapılandırılmış, ancak imkânları sınırlı birçok esnaf bu olanaktan yararlanamamıştır. 
Geçtiğimiz yıl 114 bin 977 iş yeri kapanırken, iş yeri kapanışları bir önceki yıla göre yüzde 8,2 artmıştır. Kriz derinleştikçe kepenk kapatan esnaf sayısı da artmaktadır. Yaşanan salgın sürecinden en fazla etkilenen küçük ve orta boy işletmelerin bankalara olan kredi borçları ise 2020 yılı sonu itibariyle 856 milyar lira olarak gerçekleşmiştir 

KOBİ kredilerinin 17 milyar dolarlık (128,4 milyar liralık) kısmı döviz kredilerinden oluşmaktadır. KOBİ'lerin zamanında ödeyemediği kredi borçları 58,4 milyar liraya çıkmıştır. Esnaf, borçlarını ödeyemediği için yasal işlemler ile karşı karşıya kalmaktadır. 

Esnaf iş yeri kapalı olsa da faaliyetleri kısıtlansa da hala vergisini, faturalarını ödemektedir. SSK-Bağ-Kur primleri her ne kadar ötelenmiş olsa da önümüzdeki dönemde büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kalacaktır. 

Esnafın yıllardır sırtındaki en büyük kambur ise kira stopajıdır. İşyeri kirası üzerinden esnafın sırtına yüklenen, kira gelirinden doğan vergiyi (kira stopajı), kira gelirini elde eden mülk sahibinden önce, esnaf peşinen ödemektedir. Pandemi süresince iş yapamayan esnaf ilan ve reklam vergisini, çevre temizlik vergilerini de belediyeye ödemek sorunda kalmaktadır. 

Bu Kanun Teklifi ekonominin bel kemiği olan esnafa bir nebze de olsa nefes aldırmak için kira stopajını kaldırmak ve esnafın pandemi boyunca ilan ve reklam vergisi ile çevre temizlik vergilerinden muaf tutulması için hazırlanmıştır. 

GELİR VERGİSİ KANUNU İLE YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) SALGINININ EKONOMİK VE SOSYAL HAYATA ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1-
31/12/1960 tarihli ve 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinin (a) alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır. 
MADDE 2- 16/4/2020 tarih ve 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 1- (1) Yeni koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığınca faaliyetleri geçici olarak durdurulan veya kısıtlanan ana faaliyet alanı itibariyle restoran, lokanta, kıraathane, kafe, pastane, okul kantini ile diğer dahil yiyecek ve içecek hizmetleri veren işletmeler, spor salonu, internet kafe, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber, kuaför ve benzeri servis işletmecisi gibi işletmelere faaliyetlerinin durdurulduğu ya da sınırlandırıldığı dönemde tahakkuk ettirilen 16/5/1981 tarih ve 2464 Sayılı Belediye Gelirler Kanunu'nun 12 nci maddesinde tanımlanan ilan ve reklam vergisi ve mükerrer 44 üncü maddesinde tanımlanan çevre temizlik vergilerinin tahsilinden vazgeçilir." 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


Geri Dön