29 / 04 / 2024

Gelir vergisi mükellefi kimlerdir?

Gelir vergisi mükellefi kimlerdir?

193 sayılı Gelir Vergsi Kanunu esaslarına göre; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, gelir vergisi mükellefi kimlerdir? Gayrimenkul sahipleri hangi durumda gelir vergisi öder?



Gelir vergisi mükellefi kimlerdir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu esaslarına göre; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak ifade ediliyor. Peki, gelir vergisinin mükellefi kimlerdir?


Gelir vergisinin mükellefleri aynı kanunda madde 6'da açıklanıyor. Kanunda yazan esaslara göre, gayrimenkulün kiralamalarından elde edilen gelirlerin istisna bedelini aşması halinde; bu gelirler de "gelir vergisi"ne tabi tutuluyor. Bu hususta gelir vergisi için istisna bedelleri yıllık olarak belirleniyor.


Mükellefler ve Mevzu

Madde 6-

(2361 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle değişen madde) Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.


Kazanç Veya İradın Türkiye'de Elde Edilmesi

Madde 7-

(1137 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen bent) Dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın Türkiye'de elde edildiği aşağıdaki şartlara göre tayin olunur:


1. (2574 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen bent) Ticari kazançlarda; kazanç sahibinin Türkiye'de işyerinin olması veya daimi temsilci bulundurması ve kazancın bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyle sağlanması (Bu şartları haiz olsalar dahi iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlardan, ihraç edilmek üzere Türkiye'de satın aldıkları veya imal ettikleri malları Türkiye'de satmaksızın yabancı memleketlere gönderenlerin bu işlerden doğan kazançları Türkiye'de elde edilmiş sayılmaz.


Türkiye'de satmaktan maksat, alıcı veya satıcının veya her ikisinin Türkiye'de olması veya satış aktinin Türkiye'de yapılmış olmasıdır. İş merkezinden maksat ise, iş bakımından muamelelerin bilfiil toplandığı ve idare edildiği merkezdir.


2. Zirai kazançlarda: Zirai faaliyetlerin Türkiye'de icra edilmesi;


3. Ücretlerde:

a) Hizmetin Türkiye'de ifa edilmiş veya edilmekte olması veya Türkiye'de değerlendirilmesi;


b) (2361 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen fıkra) Türkiye'de kain müesseselerin idare meclisi başkan ve üyelerine, denetçilerine tasfiye memurlarına ait huzur hakkı, aidat, ikramiye ve benzerlerinin Türkiye'de değerlendirilmesi;


4. Serbest meslek kazançlarında: Serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye'de icra edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi;


5. Gayrimenkul sermaye iratlarında: Gayrimenkulün Türkiye'de bulunması ve bu mahiyetteki mal ve hakların Türkiye'de kullanılması veya Türkiye'de değerlendirilmesi;


6. Menkul sermaye iratlarında: Sermayenin Türkiye'de yatırılmış olması;


7. (4369 sayılı Kanunun 81/C-1 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1.1.1999) Diğer kazanç ve iratlarda:(*)

Bu kazanç veya iratları doğuran işin veya muamelenin Türkiye'de ifa edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi;


Bu maddenin 3'üncü, 4'üncü, 5'inci ve 7'inci bentlerinde sözü edilen değerlendirmeden maksat, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya karından ayrılmasıdır.


GMSİ beyanname verme süresi 2014!


Geri Dön