02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?: Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira gelir vergisine tabi tutuluyor...



Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir? Her kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri vergi öder mi?


Kira gelir vergisinin mükellefi, gayrimenkulünü her kiraya veren kişi olmuyor. Kira gelir vergisi için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler, bu vergiyi ödüyor.


2014 kira gelir vergisi için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre 2013 yılı boyunce elde edilen kira gelirinin 3.200 TL'den yüksek olması durumunda kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanname vererek, vergi ödemesinde bulunması gerekiyor.


Kira vergisi ödeme zamanı..

Kira vergisi için beyannameler en geç 25 Mart tarihine kadar verilecek. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira vergisinin ilk taksiti ise  Mart ayında ödenecek.


Örnek: 

Bay (A), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 5.000 TL kira geliri ile birlikte tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 40.000 TL işyeri kira geliri ve 40.000 TL mevduat faizi elde etmiştir.


Bay (A)'nın elde ettiği kira gelirine istisna uygulanıp uygulanmayacağı, 2013 yılında elde edilen kira gelirinin istisna haddi üzerinde olması şartıyla, beyan edilip edilmeyeceklerine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte mükellefin elde etmiş olduğu varsa ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayrisafi tutarları toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına bakılarak tespit olunacaktır.


Buna göre, Bay (A)'nın 2013 yılı içerisinde elde ettiği 5.000 TL'lik mesken kira gelirinin istisna haddi üzerinde olması nedeniyle, istisnadan yararlanılıp yararlanılamayacağının tespitinde bu tutar da hesaplamaya katılacak olup, elde edilen tüm gelir (kazanç ve iratlar) toplamının da 94.000 TL'yi aşması durumunda istisnadan yararlanılması söz konusu olmayacaktır.


Dolayısıyla, 2013 yılı içerisinde elde ettiği gelir toplamı (40.000 + 40.000 + 5.000 =) 85.000 TL, 2013 yılı bakımından Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı (94.000 TL) aşmadığından Bay (A)'nın elde ettiği kira geliri için istisna uygulanacaktır.



Kira gelir vergisi bankadan ödeme!


Geri Dön