28 / 04 / 2024

2016 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

2016 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

Mart ayı vergi takvimine göre, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi yer alıyor. Peki, 2016 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?



2016 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

2016 yılı Mart ayı vergi takvimine göre, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi yer alıyor.


Bu iki vergi de beyana dayalı vergi olup, 25 Mart'a kadar beyannamelerin verilmesi ve 31 Mart'a kadar ilk taksit ödemelerinin yapılması gerekiyor.


Kira gelir vergisi, 2015 yılı taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler için ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi ise, taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor. 


Peki, 2016 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?


Kira gelir vergisi mükellefi:

Kira gelir vergisi mükellefi olup olmadığının tespiti, istisna sınırlarına bakarak yapılabiliyor. İstisna sınırı konutta 3 bin 600 TL, işyerinde ise 29 bin TL olarak belirlendi.


Mükellef olup olmadığına karar veremeyen kimseler kira gelir vergisi sistemindeki kira beyan testini çözebiliyor.


Değer artış kazancı mükellefi:

Gayrimenkul değer artış kazancının vergilendirilmesi için taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılmış olması gerekiyor. 


Buna göre 2011 yılından itibaren satın alınıp 2015 yılında satılan taşınmazlar için vergi ödenirken, 2010 ve daha eski yıllarda satın alınan ve satılan taşınmazlardan elde edilen kazanç için vergi ödemesi yapılmıyor.



3 adımda kira vergisi ödeme işlemleri!

3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön