14 / 05 / 2024

gelir vergisinin mükellefleri kimlerdir

gelir vergisinin mükellefleri kimlerdir

193 sayılı Gelir Vergsi Kanunu esaslarına göre; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, gelir vergisi mükellefi kimlerdir? Gayrimenkul sahipleri hangi durumda gelir vergisi öder?

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısı Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre 127 bin arttı ve 2,4 milyonu aştı.

Varlık barışında son günler! Başvuru süresi Cuma günü bitiyor!

Mükellefler tarafından verilmesi zorunlu olan kira dahil yıllık gelir beyan etme süresi ve Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak için son tarih 31 Mart Cuma günü. Ticari, mesleki ve zirai faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, beyannamelerini elektronik ort

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi?

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi? Milyonlarca mükellefin merak ettiği ve araştırdığı sorunun yanıtını Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay verdi...

Gaziantep'te 180.3 milyon TL'ye konut alanı imarlı arsa karşılığı gelir paylaşımı ihalesi!

Gaziantep İli Şehitkamil Belediyesi Başkanlığı, Gaziantep Şehitkamil'de 180 milyon 332 bin 725 TL bedelle arsa karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle satılması işi ihale ediyor. 

Vergi mükellefleri için mücbir sebep sona erdi!

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamaya göre; vergi mükellefleri için yürürlüğe giren mücbir sebep uygulaması sona erdi. 

Alarko GYO'nun 2020 yılı gelir tablosu mükellefler vergi dairesine sunuldu!

Alarko GYO'nun 2020 yılı dönemine ait gelir tablosu, geçici vergi beyannamesi ekinde büyük mükellefler vergi dairesine sunuldu ve Sermaye Piyasası mevzuatına göre düzenlenemedi.

Değerli konut vergisi mükellefleri için e-beyanname dönemi başladı!

Mükelleflerin, beyannamelerini 22 Şubat 2021 sonuna kadar vermesi ve değerli konut vergisinin ilk taksitini 1 Mart tarihine kadar ödenmesi gerekiyor...

Vergiye uyumlu mükellefler cezalandırılıyor mu?

Bazı vergi mükellefleri, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini ödeyecekleri gelir/kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Kırıkkale'de arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesi!

Kırıkkale ili, Merkez İlçesi, Fabrikalar Mahallesi Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi, Kırıkkale Belediyesi Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale ve Sözleşme Yönetmeliğine göre ihale edilecek. İsteklinin cirosunun 10 milyon TL’den az olmaması gerekiyor.

Bu ay 4 milyon gayrimenkul sahibi vergi ödeyecek!

Gelir Vergisi mükellefleri için vergi dönemi başladı. Sadece gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellef sayısı 4 milyonun üzerinde olacak.

Vergi mükellefleri dikkat! Beyannameler için son 10 gün!

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren beyan döneminde sona doğru geliniyor. Vergi mükellefleri beyanname dönemi için son 10 gün kaldı. Vergi mükellefleri bu tarihlere dikkat... 

Vergi mükellefleri beyanname dönemini kaçırmayın!

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyanmame dönemi 1 Mart itibari ile başladı. Vergi mükellefleri beyanname dönemini kaçırmayın. Beyannameler için son tarih 25 Mart.

Osmangazi'de arsa karşılığı gelir paylaşımı ihalesi 4 Eylül'de!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi İlçesi, Yeşilova Mahallesi'nde arsa karşılığı gelir paylaşımı ihale ediyor. İhale 4 Eylül'de yapılacak...

gelir vergisinin mükellefleri kimlerdir Haberi

gelir vergisinin mükellefleri kimlerdir

Gelir vergisi mükellefi kimlerdir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu esaslarına göre; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak ifade ediliyor. Peki, gelir vergisinin mükellefi kimlerdir?


Gelir vergisinin mükellefleri aynı kanunda madde 6'da açıklanıyor. Kanunda yazan esaslara göre, gayrimenkulün kiralamalarından elde edilen gelirlerin istisna bedelini aşması halinde; bu gelirler de "gelir vergisi"ne tabi tutuluyor. Bu hususta gelir vergisi için istisna bedelleri yıllık olarak belirleniyor.


Mükellefler ve Mevzu

Madde 6-

(2361 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle değişen madde) Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.


Kazanç Veya İradın Türkiye'de Elde Edilmesi

Madde 7-

(1137 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen bent) Dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve...