02 / 05 / 2024

Gemlik Belediye Meclisi Eylül toplantısında Kuzey planları görüşüldü!

Gemlik Belediye Meclisi Eylül toplantısında Kuzey planları görüşüldü!

Gemlik Belediye Meclisinde Eylül oturumunun ilk toplantısı Gemlik Belediyesi Ömer Kahraman Ek Hizmet Binası Meclis Salonunda yapıldı. Oturumda MHP’nin önerisiyle tekrar gündeme gelen Kuzey Planları da görüşüldü.



Gemlik Belediye Meclisinde Eylül oturumunun ilk toplantısında komisyonlara gönderilen ve komisyonların daha önce karara bağladığı maddeler görüşüldü. Gemlik Belediyesi Ömer Kahraman Ek Hizmet Binası Meclis Salonunda yapıldı. Oturumda MHP’nin önerisiyle tekrar gündeme gelen Kuzey Planları da görüşüldü.


Mecliste gündemin ilk maddesi Osmaniye Mahallesi 30 pafta, 628 ada, 52, 53, 176, 177, 55, 190 ve 191 parsel numaralı taşınmazlar, planda otopark alanında kaldığından kamulaştırılması oy birliği ile kabul gördü.


2. Madde; Hamidiye Mahallesi 32 pafta, 148 ada, 18 parsel numaralı taşınmaz planda yolda kaldığından, kamulaştırma programına alınması ile ilgili 04.09.2015 tarihli raporu, oybirliği ile kabul edildi.


3. Madde; Osmaniye Mahallesi 1240 ada, 4 parsel numaralı taşınmaz dini tesis alanında kaldığından, kamulaştırma programına alınması, oybirliği ile kabul edildi.


4. Madde; Şahinyurdu mahallesi, köy meydanının genişletilmesi ve yol genişliğinin artırılması amacıyla 162 ada, 3 parselin satın alınması veya takas yapılması ile alakalı rapor oybirliği ile kabul edildi.


5. Madde; Kurşunlu Mahallesinde mülkiyeti Gemlik Belediyesine ait olan 2715 parselde kayıtlı bulunan 870,55 metrekare arsa niteliğinde taşınmazın satışının yapılması görüşüldü. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, maddeye köy içindeki kilisenin de satın alınarak, restorasyonunun yapılması ve turizme açılmasını maddeye ekledi. Konu oybirliği ile kabul edildi.


6. Madde; Mülkiyeti Gemlik Belediyesine ait olan fıstık çamı alanlarının bakımı, budanması, korunması ve ürünlerin satış hakkının çiftçi mallarına 10 yıl için devredilmesi, oy çokluğu ile kabul edildi. CHP Meclis Üyesi Özgür Aksoy, ret nedenlerinin konunun yeterince incelenmemesi olduğunu belirtti.


7. Madde; Osmaniye Mahallesi 1147 ada, 17 parselin güneyinde Gemlik Belediyesine ait 18 nolu parselin yol, park veya yeşil alan olarak ayrılması oybirliği ile kabul edildi.


8. Madde; Engürücük Mahallesi 1828-1827-1829 parsellerle ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulam İmar Planı Değişikliğine yapılan itirazlar görüşüldü. Konu ile alakalı söz alan CHP Grup Sözcüsü Özgür Aksoy; ‘’Bu bölgede zeytini korumakla alakalı öncelik gösterelim. Engürücük bölgesinde, dönümlerce arazide zeytinlerin katledildiğini gözlüyoruz. Hem zeytini geliştirmek adına öneride bulunuyor, hem de çok sayıda ağacı katlediyorlar’’ dedi.  MHP Meclis Üyesi Mahmut Solaksubaşı ise; ‘’Eninde sonunda bu alanda yapılaşma olacak’’ dedi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise; ‘’Bölgede zaten Demir Yollarının istasyon düşüncesi var. hızlı tren ve yük treni bölgeye gelecek. Bizim sınırlı olduğumuz yasalar var’’ dedi. Öneri CHP’nin ret oyuna karşı kabul edildi.


9. Madde; Hamidiye Mahallesi, 790 ada, 18 parselin imar durumu talebiydi. Konu oybirliği ile kabul gördü.


10. Madde; Hamidiye Mahallesi H22-A-09-A-03-C pafta, 1218 ada, 1 nolu taşınmaz üzerine 1/1000 ölçekli uygulama imar olanı değişikliği ile alakalı rapor, oybirliği ile kabul edildi.


11. Madde; Hisar Mahallesinde 18 uygulaması ile akalı konu görüşüldü. Gemlik Mal Müdürlüğünün, Adliye’ye yeni alan ayrıldığı için, eski ayrılan alanın konut alanına dönüştürülmesi isteği oybirliği ile kabul gördü.


YENİ ADLİYE YERİNE MAL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELİ

Konuyla alakalı söz alan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz; ‘’5 yıldır Adliye yapmak için uğraşıyoruz. Devlet kurumlarının birbirine destek olması gerekirken, biz Mal Müdürlüğü ile hep sorun yaşadık. Hizmetimizi engellemeleri, bizleri huzursuz ediyor. Bunun çok sayıda örneğini yaşadık. Gemlik’e yakışır bir Adliye yapmak adına çalışıyoruz. Öncesinde belirlediğimiz yer hafriyat ve zemin maliyetinden dolayı ihale aşamasında iptal oldu. 2015 yatırım programlarına aldığımız Adliye yeri ile alakalı kolaylık beklerken, engel bulduk’’ dedi.


Gündemin 12. Maddesi; Hisar Mahallesi Hisar Mahallesi 204, 205, 206, 207 adalara ilişkin 1/1000 ölçekli Gemlik ilave Uygulama İmar Planı değişikliğini yapılan itirazlar değerlendirildi. İmar Komisyonu Başkanı Gülşen Uslu; ‘’Burada çok karışık bir yapılanma var. kat kazanamaz demiştik, kot farkı olunca ilk katlar toprağa gömülüyor. Burada itirazları olumlu bulduk, yollarla alakalı çalışma istedik, o da devam edecek’’ dedi. Rapor, oybirliği ile kabul edildi.


13. Madde; Orhaniye Mahallesi H22-A-8-B-2-C pafta, 356 ada, 99 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine yönelik itirazlar, komisyon tarafından kamu yararı gözetilerek reddedildi. Rapor ise oybirliği ile kabul gördü.


KUZEY PLANLARI OYBİRLİĞİYLE

Gündemin son maddesi Kuzey İmar Planlarıydı. MHP Grubunun planı yapılan alanların rezerv alanlara eklenemeyeceğini belirten önergesi üzerine tekrar gündeme alınan Kuzey Uygulama Planı oybirliği ile kabul edildi.


Konu ile alakalı söz alan MHP Meclis Üyesi Kenan Çakır; ‘’Komisyona teşekkür ediyorum. 3000 konutluk bir alan Gemlik adına açılacak. 2. Etapla alakalı da kararın uygulanmasını bekleyeceğiz. Uzun süredir beklenen plan, Gemlik adına hayırlı olsun’’ dedi.


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise; ‘’Anayasa Mahkemesi rezerv alanları da iptal edince çıkış yolu arandı. Gemlik ile alakalı özel bir madde ile çözmek istedik, torba yasada mutabakat sağlanamayınca, Gemlik de dahil olmadı. Meclisin aldığı kararı yerine getireceğiz’’ şeklinde konuştu.


GEMLİK İSKELE BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLİYOR

Gündem arasında, Gemlik İskelesi ile alakalı konu da gündeme geldi. Büyükşehir Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek, Büyükşehir’in sahil planlaması ile alakalı Kent Konseyine yaptığı sunumu mecliste de yaptı ve sorulara cevap verdi.  Hakan Bebek; ‘’Bizim yapmak istediğimiz sahillerimizde yatırımcıya da yardımcı olmak. Denizi doldurmak veya liman büyütmek isteyenlerin, Büyükşehir ile sorunlarını çözmesinin yolunu açmayı düşünüyoruz. Narlı Balıkçı Barınağı, Karacali ve Gemlik’te iskele düşüncelerimiz var. Bunun yanında kıyı kullanımını da yenileyeceğiz. Limanların da kapasite artırımı belli şartlarla mümkün olacak’’ dedi.


Konu ile alakalı söz alan CHP Grup Sözcüsü Özgür Aksoy; ‘’İskele üzerinde bir takım haklarımız var ki, bunların devri isteniyor. Gemlik İskelesi, Gemlik için semboldür. Sahiller projenizde, Gemlik İskelesi tam olarak nasıl, görmek istiyoruz’’ dedi.


Hakan Bebek; ‘’İç Terminal şeklinde yolcu iskelesi olabilir. Cruze konusu tartışmalı bu daha uzun değerlendirilmeli. Kentin simgesini ortadan kaldırma gibi düşüncemiz olamaz’’ şeklinde konuştu.


CHP Grup Sözcüsü Özgür Aksoy ise; ‘’Sadece ulaşım değil. İskelede balık da tutuluyor. Bizim denize açılan son kara parçamız. Aynı zamanda, Manastır bölgesinde kayalıklarda insanlar denize giriyor. İnsanları denize ulaştırmak ile alakalı düşünceniz var mı? İskele konusunda, devri zorunlu mu?’’ sorularını gündeme getirdi.


Yılmaz; ‘’Yunanistan’a değil, Büyükşehir’e devrediyoruz’’


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz; ‘’Deniz Uçağı ile alakalı tüm izinleri biz kovalıyoruz. İskele aynı zamanda ciddi yatırım gerektiriyor. 1 Yıllık yatırım bütçemizi İskele’ye ayırsak bile, yenileme şansımız yok. Gemlik İskelesi bir yere gitmiyor. Yunanistan’a değil, Büyükşehir’de devrediyoruz’’ dedi.


MHP Meclis Üyesi Kenan Çakır ise; ‘’Meydan projemiz var ama hala denize ulaşamıyoruz. Bu projelerin ortak değerlendirilmesi ve denize ulaşması mümkün mü?’’ dedi.


Özgür Aksoy ise; ‘’Bir yere gitmiyor ama Gemlik’ten gidiyor. Gemlik’in sahilleri ile ve iskele ile alakalı detaylı proje sunulmadan devredilmesine karşıyız. Somut proje olmadan, devri tamamen yanlıştır’’ dedi.


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise, Gemlik Suni Çim Sahası ile alakalı da 4 yıl önce aynı tartışmanın yapıldığını hatırlatarak; ‘’Bugün Gemlik takımlarının antrenman ve maç sahası var. yanında, Gemlikspor’a ait tesis de bulunuyor’’ dedi.


AKP Grup Sözcüsü Ercan Barutçuoğlu; ‘’Bu konu grubumuz tarafından hassasiyet ile değerlendirildi. İskele sonuçta bir yapı ve bunun da bir ömrü var. yenilenmesi de bizim yatırım bütçemizi aşıyor’’ şeklinde konuştu.


CHP Meclis Üyesi Emir Birgün ise; ‘’Ben güya bu komisyonun üyesiyim. 16.00 yapılacak olan toplantı ile alakalı beni 16.20’de arıyorlar. Bu toplantının geçersiz sayılması gerekir’’ dedi. Konu CHP ve MHP’nin ret oyuna karşı AKP oylarıyla kabul edildi.


‘’Şehitlerimiz için Fatiha okundu’’

Meclisin sonunda grup sözcüleri sırayla konuşarak son günlerde yaşanan şehit olayları ile alakalı baş sağlığı ve terörü lanet mesajları verdiler. Aynı zamanda, 3 partinin de sözcüleri, bu ayki huzur haklarını Gemlikspor’a verdiklerini ifade ettiler.


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz; ‘’Türkiye’nin gelişmesini istemeyen haçlı ruhu, taşeron olarak terör örgütünü kullanıyor. Bugün verdiğimiz şehitler ile alakalı Allah’tan rahmet diliyorum. Terör örgütü mensuplarının bu yanlıştan dönmesini, ıslah olmasını diliyorum. Eğer ıslah olmazlarsa, kahrolmalarını Allah’tan diliyorum’’ dedi. Meclis sonunda da şehitlerimiz için Fatiha okundu. 



Gemlik Gündem 


Geri Dön