22 / 11 / 2024
fuzul

Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 ve 4.5'lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 ve 4.5'lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Bugün saat 10.42'de Marmara Denizi'nde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde peş peşe deprem oldu. Söz konusu depremlerin ardından yine 'Büyük Marmara depreminin öncüsü mü?' sorusu akıllara geldi. İşte deprem uzmanlarının son dakika açıklamaları...




Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Söz konusu depremin deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu açıklandı. Aynı yerde saat 10:45'te 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 

Sarsıntılar İstanbul ve Bursa dahil olacak şekilde pek çok ilden hissedilirken, tedirginlik yaşan vatandaşların akıllarına yeniden beklenen büyük Marmara depremi geldi. 

Gemlik Körfezi ndeki 5,1 ve 4.5 lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

DEPREM UZMANLARI TEK TEK AÇIKLADI, BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİN ÖNCÜSÜ MÜ?

Halk TV'de yer alan habere göre; İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, deprem ile ilgili son dakika açıklamasında "Deprem Marmara'nın orta kolu içinde bir parçada meydana geldi. Marmara'nın kuzey kolunda gerçekleşmediği için Marmara için öncü deprem değil. Artçılar yaşanabilir, izlemek gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise X sosyal medya hesabından "Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir." ifadeleriyle depremi değerlendirdi. 

Gemlik Körfezi ndeki 5,1 ve 4.5 lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da son depremlerin beklenen Marmara depremi olmadığına, bu depremin güneyde gerçekleşen bir deprem olduğuna dikkat çekti. 

Prof Dr. Ersoy, "Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde" dedi ve buradaki depremlerin daha büyük olabileceğinin de altını çizdi. 

5.1'lik depreme şu aşamada öncü bir deprem denme şansı olmadığını dile getiren Ersoy, sosyal medyada 'Daha büyük bir deprem bekleniyor' görüşünün yayılmasının doğru olmadığını da söyledi. 

"5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş değerdir. Bu nedenle zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki sarsıntının daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Gemlik Körfezi ndeki 5,1 ve 4.5 lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Prof. Dr. Ahmet Ercan da depremle ilgili açıklamalar yaptı ve beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını söylediğinin altını çizdi. 

"Marmara bir bütün olarak davranıyor. Bunları sadece kuzey güney diye ayırmak lazım. Depremler Kuzey Anadolu kırığının ayrı kollarında oluşuyor. Marmara'nın neresinde olursa olsun Marmara kentleri bundan etkilenir" ifadelerine yer veren Ahmet Ercan, 5.1'lik depremlerin bu bölgede yıkıcı olmadığını, yıkıcılık eşiğinin 6.4 olduğunu sölyedi. 

Bu kırığın yaratabileceği en büyük depremin ise 6.4 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını belirtmiştim. Ancak büyük deprem geliyor diyemeyiz. Onun için daha zaman var" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Gemlik Körfezi ndeki 5,1 ve 4.5 lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

NTV'nin aktardığına göre; İTÜ Öğretim Prof. Dr. Okan Tüysüz, Gemlik’teki depremin İstanbul depremine etkisi olup olmadığına ilişkin soruyu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda meydana geldiğini söyleyerek yanıtladı. 

Tüysüz, "Bu kol bizim büyük deprem beklediğimiz deprem değil. O sebeple İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün olmayabilir. Gemlik Körfezi içerisinde çok çeşitli faylar bulunuyor. Bunlardan birinin kırılmış olabileceğini öngörüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Tüysüz söz konusu açıklamasında, "Hangi fayın kırıldığı hangi kolun bu depreme neden olduğunu yeterince şu anda bilmiyoruz. Onu anladıktan sonra daha iyi bir yorum yapma şansımız olacaktır. 5.2 ise deprem boyutu, 4.5’i görebilecek artçılar meydana gelebilir" bilgilerini verdi.

Gemlik Körfezi ndeki 5,1 ve 4.5 lik depremler büyük Marmara depreminin öncüsü mü? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu da bu depremin KAF'ın güney kolu üstündeki küçük segmentlerden birinde olmuş göründüğünü belirtti ve başka bir şeye işaret etmediğinin altını çizdi. 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da depremin lokal bir deprem olduğunun, ana deprem şeklinde değerlendirdiklerinin altını çizdi. Depremin artçılarının olduğunu da belirtti. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof.Dr. Orhan Tatar ise Marmara'da çok sayıda aktif fayın olduğuna ve bu depremin Gemlik Fayı'nda oluşmuş olabileceğine vurgu yaptı. 

Marmara'da çok fay olduğunun altını çizen Tatar, "Bu fayın karakterini de öğrendiğimizde her şey daha kesin şekilde ortaya çıkacak. Artçı sarsıntılar da olabilir. Kırılmayı bekleyen pek çok akitf fay var. Ne zaman ne büyüklükte bir deprem olacağını sormanın bir mantığı artık bulunmuyor" diyerek açıklamasını tamamladı.  

Marmara Denizi'nde 3 dakika arayla 2 deprem! Bakan Yerlikaya'dan son dakika deprem açıklaması!

Marmara'da 5.1 büyüklüğünde deprem! İstanbul'da hissetti!

Prof. Dr. Osman Bektaş, 'İstanbul depremi için gereken enerji henüz birikmemiş olabilir!'


Geri Dön