28 / 04 / 2024

Gemlik Körfezi'ndeki depremin sürpriz olmadığını açıklayan Doç. Dr. Irmak: Artçı depremler devam edecek!

Gemlik Körfezi'ndeki depremin sürpriz olmadığını açıklayan Doç. Dr. Irmak: Artçı depremler devam edecek!

Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) Doç. Dr. Serkan Irmak, Gemlik Körfezi'nde yaşanan depremlere '' Bizim burada karşılaştığımız hiçbir deprem sürpriz değil.'' diyerek, buna benzer büyüklükte çok sayıda depremin olduğunu belirtti.



Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Irmak, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Depremin olduğu bölgeyiKocaeli Üniversitesi olarak takip ettiklerini belirten Doç. Dr. Irmak, "Kocaeli Üniversitesi olarak takip ettiğimiz bir bölge. 2005 yılından beri, 27 tane deprem kayıt cihazı ile bölgedeki deprem aktivitesini takip ediyoruz. Bölge bizim yakından bildiğimiz, hem aktivitesini hem de tektonik rejimini yakından bildiğimiz bir bölge" dedi.

'SİSMİK OLARAK AKTİF BİR BÖLGE'

Benzer depremin en son 2006 yılında meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Irmak, " Dün Saat 10.42 sularında meydana gelen deprem, Gemlik Körfezi'nde meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde, Pamukova, Geyve, Mekece İznik'ten devam edip, İznik Gölü'nün güneyinde devam eden ve Gemlik Körfezi'ne giden, güney kolunun batı ucunda meydana gelen 5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Aslında bölge, normal olarak aktif bir bölge. Sismik olarak aktif bir bölge. Deprem üreten bir bölge. Bölgede en son 24 Ekim 2006'da benzer büyüklükte bir deprem meydana gelmişti. İlksel sonuçlara göre, Gemlik Körfezi'nde var olan normal faylardan bir tanesinin çalıştığı düşünmekteyiz.

Sığ bir deprem olması nedeniyle özellikle kötü zemin üzerindeki binalarda yaşayan insanlar tarafından fazlaca hissedilmiştir ve bunlar da bir korku etkisi yaratmıştır. Ancak bu büyüklükteki bir depremin hasar yapmasını zaten beklemiyoruz" diye konuştu.

Gemlik Körfezi ndeki depremin sürpriz olmadığını açıklayan Doç. Dr. Irmak: Artçı depremler devam edecek!

MARMARA DEPREMİ İLE BİR İLİŞKİSİ YOK!

Dünkü depremin olası Marmara depremi ile ilişkisi olup olmadığı söyleyen Doç. Dr. Irmak, "Deprem çok büyük bir deprem olmadığı için, ortanın altı sayılacağı bir büyüklükte bir deprem olarak kabul edileceği için bölgedeki diğer faylara çok ciddi bir gerilme aktarımı sağlamayacaktır.'' dedi.

Dolayısıyla bölgede bulunan faylardaki gerilme artışlarının çok ciddi bir şekilde etkileneceğini düşünmeyen Irmak depremin ufak bir deprem olduğunu belirtti.

Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun batı kesiminde, Gemlik Körfezi'nde olduğunu belirten Irmak ''İstanbul'daki vatandaşlarımız bu depremi hissetmiştir. Beklenen Marmara depremi ile bir ilişkisi olup olmadığını söylemek çok zor. Büyüklüğünden ötürü civar faylara aktaracağı gerilme çok küçük olacaktır. Belki ihmal edilebilir düzeyde olacaktır" dedi.

Gemlik Körfezi ndeki depremin sürpriz olmadığını açıklayan Doç. Dr. Irmak: Artçı depremler devam edecek!

'ARTÇILAR DEVAM EDECEKTİR'

Artçı depremlerin devam edebileceğini belirten Doç. Dr. Irmak, bu tür depremlerden sonra artçı deprem aktivitesi devam edeceğini belirtti.

Bu 5.1'den sonra da çok sayıda ve daha küçük büyüklüklere sahip depremler ile karşılaştıklarını söyleyen Irmak  ''Bunlar da birkaç gün içinde sönümlenip, devam edecektir. Bölgedeki tektonik rejime baktığınız zaman, deprem aktivitesini olduğu bir bölge olduğunu görmekteyiz.

Bizim burada karşılaştığımız hiçbir deprem sürpriz değil. Hem büyüklük bakımından hem yer bakımından baktığımız zaman, beklemedik depremler değil.'' dedi.

TOKİ Başkanı açıkladı: 46 bin deprem konutunun teslimleri başlıyor!

Naci Görür'ün 'Bunların akıbeti de Kahramanmaraş ve Hatay gibidir' dediği 18 kent hangileri?

Geri Dön