Gençler müjde! İŞKUR ödemeleri arttırdığını açıkladı!
İŞKUR müjdeyi verdi. Gençlere ödenen o ödemelerin arttığını söyledi. İşte detaylar!
İŞKUR, gençlere işbaşı eğitim programları veriyor ve onlara iş tecrübesi kazandırıyor. Bu eğitim süresi boyunca da harçlık veriyor. İşbaşı eğitim programlarına katılım sağlayanlara yapılan günlük ödeme bu yıl değişikliğe uğradı. Bu yüzden de güncel ödeme miktarları sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşte, işbaşı eğitim programına dair araştırılan ayrıntılar…
iŞKUR'un gençler için düzenlediği işbaşı eğitim programları ile iş tecrübesi kazandırılıyor, eğitim süresince harçlık alıyor, ardından da istihdam imkanı elde ediyor. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara yapılan günlük ödeme bu yıl değişti. Programlara katılım sağlayan iş arama statüsündeki kişilere 327,18, öğrencilere 245,38, işsizlik ödeneği alanlara 163,59 TL günlük ödeme yapılmaktadır.
3-9 AY BOYUNCA UYGULANIYOR
İşbaşı programları bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerlerinde en fazla 6, diğer sektörlerde 3 ay sürüyor. 18 ile 29 arası gençlerin katılım sağlayabileceği siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ilgi çeken alanları ve geleceğin meslekleri olarak görülen programlarda da en fazla 9 ay olarak uygulanır. Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek dallarında MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veyahut üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydı ile program düzenlenir. İşbaşı eğitim programları, günde en az 5, en fazla da 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü geçmeyecek şekilde planlama yapılabiliyor.
SAĞLIK PRİMİ İŞKUR'DAN
Programlara katılım sağlayan gençler günlüğü 359,90 liradan ayda yani 26 gün 9 bin 357 lira ödeme alabiliyor. Ek olarak da genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi program süresince İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşbaşı eğitim programlarına katılmak isteyenler Çalışma ve İş Kurumu şubelerinden ya da İŞKUR E-Şube üzerinden başvuru yapılabilir.
İŞTE GÜNLÜK ÖDEMELER
KATILIM İÇİN NELER GEREKİYOR?
- İŞKUR'a kayıtlı işsiz olunmalıdır,
- 15 yaşın tamamlanması gerekiyor,
- İşverenin birinci ya da ikinci dereceden yakını olunmamalıdır,
- Emekli olmamak gerekir,
- Programın başladığı günden önceki yıl içinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olunmaması gerekmektedir.