Ahmet Büyükduman: Bankalar 2B yasasından vazife çıkarmalı!
Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışına ilişkin yasa yürürlüğe girdi
2B yasasında en büyük sorun olarak görülen kaynak ihtiyacına kamu bankalarından kredi desteği gelecek olması ise İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman tarafından “Bu durum 2B haksahiplerinin spekülatörlerin ve tefecilerin eline düşmesine engel olacak” sözleriyle yorumlandı. Ahmet Büyükduman, “Bankalar 2B yasasından vazife çıkarmalı, devlet ise 2B arazileri için kullanılacak kredilerde vergi ve fon muafiyeti sağlamalıdır” dedi.
Banka kredisiyle peşin iskontosundan yararlanıp tapularını hemen alabilirler…
2B arazilerinin satışları başladı fakat halkın kafasındaki soru işaretleri devam ediyor. 2B arazilerinin satışında, yasayla tanınan vade imkânlarına rağmen, ödemelerde zorlanacak kişilerin spekülatörlerin, tefecilerin eline düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, 2B arazilerinde devlet tarafından sağlanan taksit imkânlarının daha iyisini bankaların sağlayabileceğini ifade etti. Ahmet Büyükduman, arazi bedelini ödemekte zorlanacak haksahiplerinin spekülatörler ya da tefeciler tarafından zor durumda bırakılabileceğine dikkat çekti. Devletin sunduğu vade farkı ile cari kredi faizlerinin birbirine çok yakın olduğunu söyleyen Büyükduman, “Bu nedenle bankadan kredi kullanmak ile devlete vade yapmak arasında maliyet farkı oluşmuyor. 2B haksahipleri çok rahatlıkla banka kredisiyle peşin iskontosundan yararlanıp arazilerinin tapularını hemen alabilirler” şeklinde konuştu.
2B’de banka kredisi işleri kolaylaştıracak…
Ahmet Büyükduman sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye ve mücavir alanda bulunan 2B arazileri için 3 yıl vade, diğer 2B’ler için 4 yıl vade yapılıyor. Oysa bankalar 10 yıla kadar vade yapabilirler. Böylece 2B haksahipleri borçlarını daha küçük taksitlerle daha rahat ödeyeceklerdir. 2B’de bankalar işleri kolaylaştıracak. Yasaya göre taksitler 6 ayda bir ödenecek. Bu ödeme şekli pek çok kişinin nakit akımlarıyla uyumlu olmayabilir. Oysa bankalar kişilerin gelir, maaş, hasat durumlarına göre aylık, 3 aylık, 6 aylık veya bunların karması esnek ödeme seçenekleri sunabilirler. Örnek olarak 100.000 TL rayiç değeri olan bir arazinin vadeli tutarı 70.000 TL. Bu tutarın 10.000 TL’si peşin, kalanı ise her altı ayda 10.000 TL taksitlerle ödeniyor. Oysa bankadan altı ayda bir ödemeli 10 yıllık kredi kullanılsa ödenecek taksit 4.500 TL civarında oluşacaktır. Arazi sahipleri daha uzun vadede ama daha düşük miktarlarda taksitle zorlanmadan borçlarını ödeyebileceklerdir.”