01 / 01 / 2025

Erdoğan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi'nde TAKBİS'i anlattı!

Erdoğan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi'nde TAKBİS'i anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bugün İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Inspre Kongresine konuşmacı olarak katıldı




Uluslararası Inspre Kongresi'ne konuşmacı olarak katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son 10 yılda genişbant erişimi ve mobil iletişiminin yaygınlaşması ile sektörel büyümenin gurur verici seviyeye ulaştığını belirterek 2023 yılında hükümetin bilgi ve teknolojileri daha sık ve daha gelişmiş bir şekilde kullanacağını açıkladı.


Bakan Bayraktar, "Bilgi teknolojileri, sağladığı altyapı ile kente ilişkin bilgilerin yönetilmesi ve yaşam alanlarının iyileştirilmesine hizmet etmektedir. Kent bilgisi kentliye hizmet eden altyapı, çevre, inşaat, ulaştırma, enerji, turizm, tarım, haberleşme, güvenlik ve diğer tüm sektörlerce üretilen ya da kullanılan bilgilerin bütününden oluşmaktadır" dedi.


Teknolojinin kent bilgisi yönetilmesinde mekansal planlama ve kentsel dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde önemli bir karar destek aracı olduğunu belirten Bakan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: 


6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında riskli alanların belirlenmesi ve dönüşüm alanlarının planlanmasında bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaktadır.


Bakan Bayraktar, e-dönüşüm Türkiye projesi kısa dönem eylem planı kapsamında başlatıldığını söylerken e-devlet sistemine de değindi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan TAKBİS Projesinden de bahseden Bakan Bayraktar teknolojinin önemine sık sık değindi.


Tapu Kadastro Bilgi Sistemi(TAKBİS) Tapu ve Kadastro çalışmalarının ve bilgilerinin çok amaçlı arazi bilgi sistemine dönüştürülmesinin amaçlandığı aktaran Bakan Bayraktar, "Diğer kurum ve kuruluşlarla entegre olarak, mülkiyet verilerinin paylaşıldığı stratejik bir e-devlet projesidir" dedi.


2001 yılında başlatılan TAKBİS projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde, yurt genelindeki 55 milyon parselin tapu kayıtları sayısal ortama aktarılıyor. Ayrıca bunlardan 40 milyon parselin tapu ve kadastro entegrasyonu tamamlanıyor. Merkezi veritabanına aktarılan kayıtlar ile tüm tapu müdürlüklerinde TAKBİS ortamında online hizmet verilmeye başlandı. Böylece e-devletin mülkiyet bileşeni olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) tapu ayağı tamamlanmış oluyor.


TAKBİS kapsamında 957 tapu müdürlüğünün veri girişi tamamlandığını belirten Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:


Vatandaşlarımız online randevu ile tapu müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra, başvuruyu alan müdürlüğün ilgili personeli vatandaşlarımızın cep telefonuna işlemin başladığına, harç dekontlarının hazır olduğuna ve imza aşamasına gelindiğine dair kademeli olarak sms yollamaktadır. Böylece vatandaşlarımız kurumda beklemek yerine diğer işlerini zaman kaybı olmadan gerçekleştirebilmektedir. Vatandaşlarımız taşınmaz bilgilerine e-devlet kapısından erişebilmekte olup kendisine ait taşınmaz bilgilerini ve haritasını, TC Kimlik No ve e-devlet şifresi ile görme imkanına sahiptir. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde vatandaşların arazi satmak için farklı bir şehre gitmesine gerek kalmamıştır. Örneğin Edirne'de yaşayan bir vatandaş Kars'ta bulunan arsasını satmak için binlerce kilometre yol gitmeyecektir.



Gayrimenkul satışları için farklı şehirlere gitmenin önüne geçen projenin, kayıt dışı tapuları ve dolandırıcılıkları da azaltılacağı bekleniyor ve bu proje kapsamında tasarruf da sağlanmış oluyor.







Geri Dön