22 / 12 / 2024

Hüseyin Avni Mutlu: Kamu binalarından 633'ü güçlendirildi,103'ü yıkılıp yeniden yapıldı!

 Hüseyin Avni Mutlu: Kamu binalarından 633'ü güçlendirildi,103'ü yıkılıp yeniden yapıldı!

İstanbul Valiliği'nce olası bir depreme karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen kampanya kapsamında, 18-25 Mayıs tarihleri arasında eğitimler verilecek



İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da yaşanabilecek olası bir depremin bilançosunu söylemeye dilinin varmadığını belirterek, ''İstanbul depremi zor bir deprem. Biz bunun farkındayız. Bunun için detaylı çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Mutlu, İstanbul Valiliği'nce olası bir depreme karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen ''Harekete Geç'' kampanyasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 1999 yılında derin izler bırakan iki yıkıcı depremin yaşandığını hatırlattı.

Depremlerden elde edilen tecrübeler doğrultusunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Mutlu, afet gerçekleşmeden önce muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirecek bir yaklaşım belirlediklerini ifade etti.

Mutlu, valilik olarak 2006'da hayata geçirdikleri İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında, başta okul ve hastaneler olmak üzere kentte depreme karşı dayanıksız kamu binaları tespit ettiklerini, bunları yıkarak yerine daha modern binalar inşa ettiklerini anlatarak, İSMEP kapsamında Hazine Müsteşarlığı tarafından bugüne kadar 2 milyar 814 milyon liralık bir kaynak sağlandığını kaydetti.

''Bugüne kadar 1881 öncelikli kamu binası depremsellik analiz çalışmaları kapsamına alındı'' diyen Mutlu, şöyle devam etti: 633 kamu binası güçlendirildi, 103 kamu binası yıkılıp yeniden yapıldı. 119 binadaki çalışma halen devam etmektedir. Bu çerçevede 6 yılda en büyük yatırımı eğitim kurumlarına yaptık. Bugüne kadar 625 okul binası güçlendirildi, 155 okulu yıkıp yeniden yaptık. Yıkılıp yeniden yapılan okullarda kente 1300 ilave derslik kazandırdık.

Vali Mutlu, afetlerin ne zaman ve nerede gerçekleşeceğinin bilinemeyeceğini vurgulayarak, bu amaçla eğitim çalışmalarına önem verdiklerini anlattı.

 Bu kapsamda İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi ve İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğinde ''Harekete Geç''kampanyasını başlattıklarını aktaran Mutlu, kampanya kapsamında 14 milyon İstanbullu'yu eğitmeyi ve ''güvenli yaşam gönüllüsü'' sayısını arttırmayı hedeflediklerini anlattı.

Mutlu, 18-25 Mayıs tarihleri arasında yürütülecek kampanyayla kentteki deprem gerçeğine dikkat çekmeyi amaçladıklarını ifade ederek, İSMEP kapsamında toplumun bütün kesimlerine yönelik hazırlanan eğitimlerle de 55 bin ''güvenli yaşam gönüllüsü''ne ulaşıldığını kaydetti.

Birinci görevimiz vatandaşımızın güvenliğini korumak

Vali Mutlu, bir gazetecinin ''Kentsel Dönüşüm Yasası bazı eleştirilere neden oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz-'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

Bu yasa, İstanbul'un, ülkemizin ve en önemlisi risk altında yaşayan, can tehlikesi altında yaşayan vatandaşımızın güvenliğini muhafaza altına alıyor. Birinci görevimiz vatandaşımızın güvenliğini korumak. Bunu korkutmak için söylemiyorum ama İstanbul'da yaşanabilecek olası bir depremin bilançosunu söylemeye dilim varmıyor. Bu rakamları, toplumumuzun üzüleceği ve korkacağı düşüncesiyle de açıklamam mı, açıklamamam mı gerekir bilemiyorum ama herkes bunu biliyor. Binlerce yıkılacak ev, oturulamayacak mekanlar ve sayılarını 1999 depreminin çok üstünde olacak can kayıpları. İstanbul'da afet riskini gözününde bulundurarak, bütün kurumların buna müdahale performansını sürekli izliyoruz. İstanbul depremi zor bir deprem. Biz bunun farkındayız. Bunun için detaylı çalışmalar yapıyoruz.



Geri Dön