06 / 05 / 2024

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen soruların detayları!



GERİ ALIM HAKKI NEDİR?

Geri alma hakkı diğer adı ile vefa hakkı nedir? kısaca tanımlarsak, bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denilmektedir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulama, eski sahibinin gayrimenkulü veya mülkü tekrar satın alma hakkını saklı tutmasını sağlamaktadır.

Geri alma hakkı veya vefa hakkını daha açık anlatırsak, banka kredisini ödemekte zorluk çeken insanlar vefa hakkının kurulmasını talep edebilirler. Banka da borçların ödenmemesi halinde ipotek edilen gayrimenkulü borca karşılık devralma işlemini yaparlar. Bankanın bu gayrimenkulü tekrar satmak istemesi durumunda vefa hakkı kullanan eski sahibi, gayrimenkulü yeniden satın alabilir. Borca karşılık teminat durumunun yanında bir de istenildiği zaman taraflar arasında da vefa hakkı verilebilir.

GERİ ALIM (VEFA) HAKKI NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Bir gayrimenkul satışa çıkarıldığı zaman gayrimenkulü öncelikle satın alma hakkına sahip olur. Geri alım hakkının kurulması, gayrimenkulün yeni sahibinin herhangi bir kullanım hakkını kısıtlamaz. Gayrimenkulü kullanabilir veya kiralama gibi gelirlerden faydalanabilir. Geri alım hakkının geçerlilik süresi de en fazla 10 sene ile kısıtlıdır. Bir satışın üzerinden 10 yıl geçmiş ise vefa hakkı ya da geri alım hakkı geçerliliğini yitirmiş olur. Buna ek olarak bir sözleşme ile tersi belirtilmediği sürece geri alım hakkı başkasına bırakılmaz. Ancak miras yolu ile devredilir.

Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulama, eski sahibinin gayrimenkulü, mülkü tekrar satın alma hakkını saklı tutmasını sağlamaktadır.

50 metrekare prefabrik ev fiyatları ne kadar? Prefabrik evler pahalı mı?

Prefabrik ev kaç TL? Prefabrik ev almak mantıklı mı?

İŞKUR Temmuz ayı personel alımı! KPSS şartsız 10 bin TL maaşla işe alıyor!


Geri Dön