22 / 11 / 2024
fuzul

Geri dönüşüm inşaat sektöründe de değerlendirilecek!

Geri dönüşüm inşaat sektöründe de değerlendirilecek!

Geri dönüşümle ilgili bir dizi yeni düzenleme geliyor. Geri dönüşüme yönelik kooperatifler kurulacak, demir-çelik sektörü atıklar seramik, inşaat, tarım ve çimento gibi sektörlerde değerlendirilmesi için çalışma yapılacak, camilerde geri dönüşüm anlatılac




2014-2017 yıllarını kapsayan Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile geri dönüşüm konusunda yapılacak çalışmaların yol haritası belirlendi. Eylem planı eğitimden, mevzuat değişikliğine kadar pek çok çalışmayı içeriyor. Eylem planına göre, okul öncesi eğitimde ve okullarda öğrencilerin geri dönüşüm konusunda katılabileceği faaliyetler oluşturulacak, ibadethanelerde geri dönüşüm konusunda bilgi verilecek dini açıdan önemi aktarüacak. AVM. metro gibi yoğun olarak kullanılan alanlarda çevre köşeleri oluşturulacak. Geri dönüşüm konusunda nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla mesleki eğitim; üniversiteler düzeyinde ele alınarak geri dönüşüm sektör elemanları yetiştirilecek. Geri dönüşüm alanında meslek standartları ve yeterlilikleri hazırlanacak, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen meslek standartları ve yeterlilikler örgün ve yaygın eğitim müfredatına yansıtılacak ve sosyal sorumluluk projeleri ile geliştirilecek. Atık getirme merkezlerine ilişkin yeni bir mevzuat çıkarılacak. 

Hurda araçlar için yasal düzenleme yapılacak Atıkların ve hurdaların dış ticaretine yönelik hukuki düzenlemeler, hem ithalat, hem de ihracat ayağında yürütülen denetimler çerçevesinde belli aralıklarla gözden geçirilecek. Terk edilmiş-yeddiemin depolarına bırakılmış, kullanım vasfını yitirmiş ömrünü tamamlamış araçların değerlendirilmesi için yasal düzenleme yapılacak. Endüstriden kaynaklanan atıkların başka bir sektörde alternatif hammadde veya yakıt olarak kullanılmasına yönelik mevzuat çalışması yapılacak. Gemi söküm tesislerinin çevreye duyarlı hale getirilmesi için mevzuat çalışması gerçekleştirilecek. 


Geri dönüştürüleiliir atıkların belediyeler ve belediyelerin anlaşacağı lisanslı işletmeler tarafından kaynakta ayrı, organik atıklarla kirlenmeyecek ve etkin bir şekilde toplanması ve taşınmasını sağlayacak sistemler geliştirilecek. Demir çelik hurdasının yurtiçi kaynaklardan tedariki yönünde Türkiye'nin hurda potansiyel haritası çıkarılacak.Metal hurda ayrıştırma ve işleme merkezlerine yönelik sanayi siteleri oluşturulması desteklenecek. Demir-çelik sektörü yan ürün ve atıklarının seramik, inşaat, tarım ve çimento gibi diğer sektörlerde değerlendirilmesi araştırılacak. Akümülatör geri kazanımından kaynaklanan cürufların kullanımının uygunluğunun araştırılması için Çevre ve Atıklar başlığı altında proje bazlı destekler sağlanacak. Hurda metalin içinde bulunan değerli metallerin elde edilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, geri dönüşüme yönelik kooperatifler kurulacak. Geri dönüşüm teknolojilerine ilişkin Ar-Ge çalışmalarının ve teknoloji transferi projelerinin ve uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerine atık yönetimi için bütçe imkanları dahilinde ödenek ayrılacak.


Dünya


Geri Dön