Germiyan Saatçioğlu: Seramikte ham madde sıkıntısı var!
Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu Türkiye'de seramik sanayisinin geldiği son nokta ve sorunları anlattı..
Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu Türkiye'de seramik sanayisinin geldiği son nokta ve sorunlarını verdiği özel röportajda anlattı.
Türkiye seramik federasyonunun çalışma alanlarından bahseder misiniz ne gibi alanlarda baskın rol durumunda?
Türkiye Seramik Federasyonu seramik sektöründeki üreticilerin, satıcıların, sanatçıların ve bilim adamlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum örgütüdür. Federasyonumuz şemsiyesi altında Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği (SERKAP), Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği (SERSA), Teknik Seramik ve Refrakter Üreticileri Derneği (ŞEREF), Seramik Cam ve Çimento Üreticileri Derneği (ŞERHAM), Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER), Türk Seramik Derneği (TSD) ve Eskişehir Bilecik ve Kütahya Seramik İş Kümesi (EBK) olmak üzere 7 dernek bulunmaktadır. Federasyonumuz, Seramiğin geniş yelpazeli bir çok alt sektörlerinde faaliyet gösteren üreticilerin birliğini sağlamak, sorunlarını tespit ederek onların giderilmesi konusunda kamu otoriteleri ile birlikte çalışmalar yapmak, üreticilere güncel bilgilerin ve teknolojilerin ulaştırılması konusunda yardımcı olmak, sektördeki olumsuzlukları önlemek, sektördeki üreticilerin Avrupa Birliği mevzuatına uyum göstermeleri için bu konudaki gelişmelerden onları haberdar etmek, Türk Seramik sanayiini Avrupa'daki derneklerde ve federasyonlarda temsil etmek, üreticileri ithalat karşısında haksız rekabetten korumak gibi pek çok görev üslenmiştir.
Seramik sanayisi türkiye'de ne durumda sizce yeterince tanınıyor mu?
1990'lı yıllarda modernize edilen ve güncel dünya teknolojileri ile yeniden yapılandırılan Türkiye seramik sanayi dünya üzerinde kaplama malzemelerinde 8'inci ve sağlık gereçlerinde 4'üncü en büyük üretici ülke konumuna yerleşmiştir. Seramik karolarda Dünyanın 4. Büyük ihracatçısı ve sağlık gereçlerinde 4. Büyük ihracatçısı, Avrupa'nın karolarda 3. Büyük ve sağlık gereçlerinde 1. büyük ihracatçısı konumundadır. İhracatçı birlikleri ve seramik üreticileri tarafından müşterek yönetilen Seramik Tanıtım Grubu Türk seramik sanayiini yurt dışında tanıtmak için çeşitli projeler ve faaliyetler yürütmektedir. Seramik sanayimizin Türkiye içerisinde daha fazla tanıtılması gerektiği kanaatindeyiz.
Türkiye'de ki seramik şirketlerinin en önemli sorunu nedîr? Bu sorunun aşılması konusunda düşünceleriniz nedir?
Türkiye'deki seramik üreticilerinin en önemli sorunları arasmda mevcut hammadde kaynaklarına ulaşım ve yeni hammadde kaynaklanna kavuşmadır. Sektör için önemli olan Şile kil havzasında 2014 yılı sonuna kadar verilmekte olan orman çalışma izinleri yakın zamanda 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Ancak 2020 sonrası durumun ne olacağı belirsizliği bu konuda hammadde yatırımı yapmak isteyen şirketleri kararsızlık içerismde bırakmaktadır. Devletin 2050'li yılları planlamakta olduğu bir ortamda bu belirsizliğin acilen giderilmesi gerekmektedir. Şile kil havzasında kil madeni çıkartılmasının yasaklanması veya kısıtlanması halinde sektör 3-4 kat daha pahalı olan Ukrayna kilini ithal etme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacaktır.
GÜVENLİ VE YEŞİL BİNALARIN YER VE DUVAR KAROLARI SERANİT GRUP'TAN
İnşaat yapı malzemelerinin tüm çevresel etkisini şeffaf biçimde ortaya koyan ve Tip 3 olarak adlandırılan "EPD Çevre Etiketi", dünyada ve ülkemizde yeşil bina sertifikasyonu için vazgeçilmez önemde olduğu kadar yakın zamanda başta AB olmak üzere gelişmiş ülke pazarlarına ihracat için e zorunlu bir standart olacak. Seranit Grup porselen ürünleri yanı sıra Serra markası ile pazara sunduğu tüm seramik ürünleri için bu belgeyi almaya hak kazandı. Geçtiğimiz Aralık ayında, porselen ve seramik kategorisinde, Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) Çift Yıldız Belgesi'ni alan ilk kuruluş olma unvanını kazanan Seranit Grup, bu alanda tüm ürün gruplarında Tip 3 EPD Çevre Etiketi kazanarak yeni bir başarıya imza attı. EPD Türkiye Direktörü Dr. Mimar İlker Kahraman "Sektöründe öncü firmaların ve büyüyen markaların çevresel performanslarını şeffaf bir şekilde beyan ettikleri EPD belgeleri, ürün ve üretimin detaylı bir şekilde irdelendiği çok kapsamlı çalışmalar olarak bilinirler. Seran i t Grup bu çalışmayla sürdürülebilir dünya sorumluluğunu uluslararası seviyede yansıtırken yeşil bina projelerinde müşterilerine farkında!ık yaratma imkânı sağlamıştır" dedi.
Milliyet Ek