03 / 05 / 2024

GESİAD İbrahim Burkay’ı ağırladı!

GESİAD İbrahim Burkay’ı ağırladı!

GESİAD’ın Almira Otel’de gerçekleştirdiği yılın son toplantısında Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) İbrahim Burkay’ı ağırladı. Burkay, üretime ve ihracata dayalı olmayan hiçbir ekonominin devamlı büyüyemeyeceğini söyledi.




GESİAD’ın (Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği)’nin Aralık ayı sinerji toplantısı Almira Otel`de gerçekleşti.


GESİAD’ın Almira Otel’de gerçekleştirdiği yılın son toplantısında Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) İbrahim Burkay’ı ağırladı. 2013 değerlendirmesi ve 2014’de ki beklentiler üzerine konuşma yapan İbrahim Burkay, üretime ve ihracata dayalı olmayan hiçbir ekonominin devamlı büyüyemeyeceğini söyledi.


Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği'nin Almira Otel'de yaptığı Aralık ayı sinerji toplantısına çok sayıda iş adamı katıldı. 2013 icraatları ve 2014 hedefleri ile ilgili ekonomi ve iş dünyası hakkında genç iş adamlarına birikimlerini aktaran Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) İbrahim Burkay, üretime dayalı ve rekabetçi olmayan, ihracata dayalı olmayan hiçbir ekonominin sürdürülebilir bir büyümeyi gerçekleştiremeyeceğini söyledi. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için kendine hedefler koyarken, rekabetçilikte de ilk 10 veya 20 arasına girmeyi bir hedef olarak önüne koyması gerektiğini ifade eden Burkay, "Türkiye'de üretime dayalı bir büyüme modelini tarif ediyorsak, reformların hayata geçirilmesi kaçınılmaz. Dünyadaki değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bunun için dört ana unsurdan biri olan Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma olmazsa olmazımız. Orta düşük teknolojiden orta yüksek teknolojiye, katma değeri yüksek ürünlere geçmemiz için markalaşmamız gerekiyor. Bütün bunlar için vasıflı iş gücü gerekiyor. Bu açığı kapatacak olan da sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasını temsil eden çatı kuruluşlar" dedi.


Son 10 yılda ülkelerin rekabetinin bitmiş durumda olduğunun altını çizen Burkay, ülkelerin kendi bölgelerinde en güçlü olduğu alanlarda o bölgelerdeki diğer ekonomilerle rekabet ettiğini söyledi. Burkay, "130 milyar dolar ihracat yapan bir ülke 500 milyon ihracatı nasıl yapacak? Olmayan sanayi tesisleriyle bunu yapamayız. Bunu üreterek yapmamamız lazım. Türkiye'nin geçmiş dönemlerde yaptığı sanayileşme hamlesinin çok daha iyisini Türkiye ve Bursa için planlamamız gerekiyor. Bursa'da 80'li yıllarda yolu olmayan, altyapısı olmayan yerlerde, 1'inci sınıf tarım arazilerinde sanayileşmeyi gerçekleştirdik. Ama bugün 80'li yıllarda kurulan fabrikaların hiçbiri şimdi kurulmuyor. Gelişen sanayi çok daha modern; çevreyle ilgili altyapı yatırımları yapılmış. Bursa'ya ben haksızlık yapıldığını düşünüyorum" diye konuştu.


Bursa'nın da değişime ayak uydurmasını isteyen Burkay, "Yoksa göç alan Bursa, göç veren Bursa'ya dönüşecektir. Bu şirketlerde de aynı. Bizim gençliğimizdeBursa iş dünyası işe sıfırdan başladığını anlatırdı. Bugün ikinci kuşağın devraldığı başarıyı sürdürmesi lazım. Ülkenin ekonomik anlamdaki en büyük zenginliği bizden öncekilerin üretmiş olduğu zenginliği ve değeri sürdürebilmek ve onun üzerine bir şeyler koyabilmektir. Genç iş dünyasının temsilcileri olarak size büyük görevler düşmekte" diye konuştu.


GESİAD Başkanı Emre Varlık ise, 2013 yılının ortalama değerlerde seyrettiğini, FED'in açıklamalarından sonra 2014 yılında ise durgun olarak seyredeceğini söyledi. Toplantının sonunda ise Emre Varlık, BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketini sundu.




Geri Dön