24 / 05 / 2024

Gıda fiyatlarına kuraklık dopingi! En çok etkilenecek ürünler peş peşe açıklandı! 

Gıda fiyatlarına kuraklık dopingi! En çok etkilenecek ürünler peş peşe açıklandı! 

Tarımsal kuraklığın ilk etapta hububat ürünlerini etkilemesi beklense de sebze ekim alanlarını daraltması, meyve ve hatta bal üretiminde de rekolteyi azaltıp, gıda enflasyonunu tırmandırması öngörülüyor. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Gamze Bal'ın aktardığına göre; TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu  seneki kuraklığın hangi ürünü ne kadar etkileyeceğinin henüz bilinmediğine fakat halihazırda kışlık ekimi yapılan ürünlerden buğday, arpa ve mercimek üretiminin olumsuz etkileneceğine vurgu yaptı. 

“Bu üç üründe yağış olsa bile rekolte azalması gündemde” diye konuşan Baki Remzi Suiçmez, kar ve yağmurların yeterli yağmamasının, barajların dolmamasının, yer altı sularının artmamasının, sulu tarım da dahil olacak şekilde tüm ürünlerde rekolte kayıpları oluşturabileceğini belirtti. 

Gıda fiyatlarına kuraklık dopingi! En çok etkilenecek ürünler peş peşe açıklandı! 

Ayrıca, yüksek sıcaklığın yalancı bahar etkisi oluşturarak meyve ağaçlarının çiçeklenmesine de sebep olduğunun altını çizen Suiçmez, konuya ilişkin "Çiçek açan meyvelerde ciddi sorunlar yaşanabilir. Kar mutlaka yağacak. O aşamada da erken çimlenen tarla ürünleri ya da meyvelerde don riski ve bundan kaynaklanan verim azalmaları da gündeme gelebilir" açıklamasında bulundu. 

Tüm bunların gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağına vurgu yapan Su içmez, "Gıda enflasyonunun tek suçlusu kuraklık değil, TÜİK’in açıkladığı girdi endeksi ile tarım ÜFE verileri zaten çok yüksek. Bu, kuraklık olmasa da gıda fiyatlarının yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı ve kuraklığın fiyat yükselişlerini tetikleyeceğini aktardı. 

Gıda fiyatlarına kuraklık dopingi! En çok etkilenecek ürünler peş peşe açıklandı! 

Konuyla ilgili TZOB’a bağlı Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası’nın Başkanı Ali Çolak da Ocak'ta yağmayan yağmurlar sebebiyle yer altı sularının zenginleşemediğine, bu nedenle açık alanlarda yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık ve fasulyenin ekim alanlarında daralma riski olduğuna dikkat çekti. 

"Ekim alanları azalması da market fiyatlarının yükselmesi demek" şeklinde konuştu Çolak, Gaziantep genelinde şu ana kadar metrekareye düşen yağışın 130 ile 150 kilo arasında olduğunun altını çizdi. 

Yaşanan kuraklık, çiftçiyi tarlalarına gübre atıp atmaması konusunda da ikileme düşürüyor. Yağmur yağmazsa atılan gübrenin işe yaramayacağına ve tersine ürünü yakabileceğine vurgu yapan "Çiftçiler oldukça tedirgin. Gübre atıp verimi artıralım derken zarar edecek diye korkuyor" açıklamasında bulundu. 

"Engebeli arazilerde geçen hafta buğday tarlalarına gübre atıldı ancak yağış olmayınca ‘gübre boşa gitti’ endişesi oluştu" açıklamasında bulunan  Adana  Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçinin ikilemine dikkat çekti. 

Gıda fiyatlarına kuraklık dopingi! En çok etkilenecek ürünler peş peşe açıklandı! 

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin de konuyla ilgili açıklamasında kuraklığın arı kolonileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altını çizdi. 

Türkiye’de arıcılığın yüzde 80-85’inin gezginci şartlarda gerçekleştirildiğini, bu nedenle de mazot fiyatlarındaki yükseklik sebebiyle olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Şahin, ciddi bir kuraklığın olduğunu, bunun da arıcıları zarara uğratacağını belirtti. 

"Geçen sene haziran ayında bir kilo balın maliyeti 78 TL iken, şu an 90-95 TL" diyen Şahin açıklamasında üretimin bu sene düşmesinin beklendiğini ve bunun da fiyatları yükselteceğini aktardı. 

Flaş flaş!… Bakan Nebati duyurdu! Yapılandırma kaç taksit olacak, kimlerin ne kadar borcu silinecek?

Carrefoursa'da dev indirim başladı! 5 kilo ayçiçek yağı 144 TL, kıyma 159 TL! İşte 24 Ocak 2023 fiyat listesi...

MTV ilk taksit ödemesi ne zaman yapılacak? MTV'de hangi banka ne kadar taksit yapıyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön