12 / 05 / 2024

Gıda fiyatlarında yükseliş devam ediyor! Temmuz ayında yüzde 12,8 arttı!

Gıda fiyatlarında yükseliş devam ediyor! Temmuz ayında yüzde 12,8 arttı!

Gıda fiyatlarındaki artış temmuz ayında yüzde 12,8 artarken bir yılda yüzde 92,2 arttı. İşte detaylar...



Sözcü'de yer alan habere göre, seçimin ardından Türk lirasının değer kaybı ve vergi oranlarındaki artışın peşinden gıda fiyatları temmuz ayında yüzde 12,8 arttı.

Yaz ayı olmasına rağmen özellikle mevsim meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek rakamlar dikkat çekti.

Yılın ilk 7 aylık dönemindeki fiyat yükselişinin ise yüzde 50'yi aştığı belirtildi.

Haziran ayında yüzde 80,5 olan gıda fiyatlarındaki senelik artış oranının ise, temmuz ayında yeniden yüzde 92,2 olarak gerçekleştiği belirtildi.

FİYATLAR UZUN SÜREDİR KESİNTİSİZ ARTIYOR

TÜİK'in en son açıkladığı tüketim harcamaları ile ilgili istatistikler en zengin yüzde 20'lik kesimin tüketiminin yüzde 16,6'sını gıda için ayırırken, en yoksul yüzde 20'lik kesimde gıdaya ayrılan oran yüzde 35,8'e kadar ulaşıyorç

İkinci yüzde 20'lik grupta bulunanlar ise harcamalarının yüzde 29,8'ini gıdaya yüzde 25,6'sını ise konut ve kiraya gidiyor. Böylece gıda fiyatlarında ülkede son 38 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla toplumun en yoksul kesimini olumsuz etkiliyor.

Araştırmada, yanlış ekonomik politikalarının gıda fiyatlarında sebep olduğu artışın Türkiye'deki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da arttırdığını vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021 tarihinden bu yana gıda fiyatları yüzde 402 oranında arttı.

Diğer bir ifadeyle Eylül 2021 tarihinde 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl temmuz ayında 502 TL ödemek gerekti."

Öte yandan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Haziran 2023'e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini yayımladı. Söz konusu verilere göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 373 liraya, yoksulluk sınırı 33 bin 788 liraya ulaştı. Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 13 bin 4711 lira oldu. 

TOKİ'nin o şehirdeki 118 konutluk yeni projesi için tarih belli oldu!

Antalya'da 409 arsa 24 ay vadeyle satışa çıktı! KDV ve tapu masrafından muaf arsaları kaçırmayın!

Suudi Arabistan 18 Türk şirkete ithalat vizesi verdi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön