Gıdada ‘kuraklık’ tehlikesi! Havalar böyle giderse yiyecek meyve-sebze bulamayacağız!
Son yıllarda giderek etkisini daha çok hissettiğimiz kuraklık üreticileri kara kara düşündürüyor. Uzmanlar, kuraklığın tarımsal ve doğal dengeyi bozduğunu dile getirirken, tarımsal üretimdeki azalma ister istemez fiyatlara da yansıyacak
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiye'de son yıllarda kuraklığın etkisinin daha çok hissedilmeye başladığını belirterek bu durumun Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve kısmen de Akdeniz ve Marmara bölgelerinde tarımsal ve doğal dengeyi bozduğunu bildirdi.
Türkiye'nin yüzde 60'ının yarı kurak iklimin etkisinde olduğunu söyleyen Çullu, kurum tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde bir damla suyun bile önemli olduğuna işaret ederek, “2021 yılında ve 2022'de yağışların dağılımı düzensiz. Ayrıca yıllık ortalamanın da çok altında gerçekleşti. Mevcut su kaynaklarının iyi yönetilmesi gerekiyor” dedi.
Gıdada Türkiye'yi bekleyen tehlikeler neler?