01 / 05 / 2024

GİMAT 2014 yılında gıda avm zincirleri açacak!

GİMAT 2014 yılında gıda avm zincirleri açacak!

Büyük gıda toptancı merkezi GİMAT, 2014 yılında çok ortaklı bir yapıyla son tüketici için gıda alışveriş zincir mağazaları açmaya hazırlanıyor. Firma, perakende satış mağazalarını önce Ankara'da, ardından da İstanbul ve Antalya'da açacak..



'Türkiye ve Ortadoğu'nun en büyük gıda toptana merkezi" olarak bilinen GİMAT, 2014 yılında çok ortaklı bir yapıyla son tüketici için gıda alışveriş zincir mağazaları açmaya hazırlanıyor. GİMAT, gross tipi yapılanmayla tüketicilere perakende satış mağazalarını önce Ankara'da, ardından da İstanbul ve Antalya'da açacak. Kuruluşun iştirakleri arasında Ankamall AVM de var. 


GIMAT'ın Türk Gıda sektörünün en eski markalarından olduğuna da dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkam Recai Kesimal, "Büyük çoğunluğu ihracatçı olan GİMATın çevre pazarları daha iyi değerlendirebilmesi için teknik anlamda kolaylaştırıcı düzenlemeler gerekiyor. 

GİMAT sadece toptan tarzında bir alışveriş yapılanması değil. GİMAT, kooperatifleri ve Ankara'nın en büyük AVM'lerinden Ankamall gibi iştirakleri ile de değerlendirilmeli. 

Çok ortaklı bir yapıyı teşvik eden, ufak paraları bir araya getirip değerlendiren bir yapımız var. Bu yüzden markalaşmamız bir tesadüf değil. GİMAT tüm bu faaliyet alanlarının tümüyle ayrı bir marka değeri taşıyor. Toptanın yanında özellikle Ramazan Ayı gibi belirli dönemlerde perakende satış yapan işyerlerinin de bulunduğu bir bölge. Bu anlamda da özellikli bir yapı." şeklinde konuştu. 


GİMAT'ın tarihçesinin 1800'lü yıllardan başladığına da dikkat çeken Kesimal, "Şu anda üzerinde bulunduğumuz tesislerimiz 210 bin metrekare kapalı alana sahip. 

Yaklaşık 1000 işletme faaliyet gösteriyor. Vedat Dalokay'la başlayan tesislerin yapım süreci Murat Karayalçın döneminde devam ederek 1981 yılında Mehmet Altınsoy döneminde tamamlandı. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük modern bir toptancı sitesi bu şekilde kuruldu" dedi. 


Market Yasa Tasarısı bir an önce yasalaşmalı

Ulusal ve yerel market zincirlerinin teşvik edilmesinin GİMAT'ı olumsuz etkilediğinin altını çizen Kesimal, şöyle konuştu: "Ne kadar nitelikli ürününüz olursa olsun satamazsanız ayakta kalmanız mümkün değil. Bu doğrultuda yıllardır söylediğimiz konu perakende yasasının bir an önce yasalaşması. 

Hükümet bu konuda zaten düğmeye basmış durumda. Eğer bu tasarı yasalaşırsa bakkal ve kuruyemiş esnafının koruyan bir sistem olacak. GİMAT olarak sadece iç pazar dönük ticaret yapmıyoruz taşra bölgelerinin en büyük tedarikçisiyiz. Sözü geçen yasa ile işleyiş bir standarda oturtulmazsa büyük sıkıntı yaşarız." 


Yılın her döneminde perakende satışımız olacak Sektörün en önemli sıkıntılarından 'pazar' sorununu GİMAT'm bilgi birikimi ve tecrübesi ile aşılacağına da değinen Kesimal, "GİMAT'ı önce Ankara'da sonrasında da İstanbul ve Antalya için perakendeye açacağız. Kurulacak gross tipi yapılanma ile yılın sadece belirli bir döneminde değil tüm günlerinde perakende satabileceğiz. 

GİMAT'ın geçmişten gelen tecrübesi ile kolay organize olma yeteneği bu projenin hayata geçirilmesinde büyük avantajımız olacak. 

Öyle bir firma yaratmalıyız ki sadece Türkiye'de değil uluslararası pazarlarda da yer almalıyız. GİMAT bu öncelikli hedefini 2014 yılında gerçekleştirmek için bütün enerjisi ve bilgi birikimi ile tasarruflarının büyük bölümünü bu doğrulta kullanacak. Esnafımızın güç ve desteği ile istekli oluşuyla bu projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum" diye konuştu. 


Avrupa'da kuru gıda alanında boşluk var

GİMAT'ta üretim yapan firmaların büyük çoğunun ihracatı olduğunu belirten Kesimal özellikle bakliyat kuruyemiş ve baharat grupları için Avrupa Pazarı'nın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

İhracatta uygun rekabet koşullarının önemine de değindi. Kesimal, Türk Cumhuriyetler ve Rusya'nın da çok tüketen pazarlar olduğunu söyleyerek ihracatın teknik anlamda kolaylaşmasını sağlayacak düzenlemelerin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 


Furkan Kazaklı/Dünya Gazetesi


Geri Dön