28 / 04 / 2024

Girdi maliyetlerindeki artış müteahhitleri ayaklandırdı! Fiyat farkı ödemesi yapılsın!

Girdi maliyetlerindeki artış müteahhitleri ayaklandırdı! Fiyat farkı ödemesi yapılsın!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), girdi maliyetlerindeki artışa değinerek İnşaat sektörünü zor durumda bırakan maliyetlerin müteahhitleri zor durumda bıraktığını açıkladı.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, inşaat sektöründe küresel ve ulusal çağda meydana gelen gelişmelerle girdi maliyetlerinin yükünün ağırlaştığını belirtti. Eren, ek fiyat farkı ödenmesi hususları Anadolu'nun dört bir köşesindeki müteahhitler için kritik hale geldiğini vurguladı. 


GİRDİ MALİYETLERİ MÜTEAHHİTLERİ AYAKLANDIRDI!

Eren inşaat sektöründe temel girdi maliyetlerinde öngörülemeyen fiyat artışlarının özellikle Anadolu'daki müteahhitleri zor durumda bıraktığına değindi.

Sektörde küresel ve ulusal bazda yaşanan gelişmelerle beklenmeyen şekilde artan girdi maliyetleri yükünün ağırlaştığını işare eden Eren, "Geçen dönemde maliyet artışı sorununun aşılamamasıyla teminat mektupları nakde çevrilen kamu projeleri üstlenmiş müteahhitlik firmalarına tek seferlik mali sicil affı getirilmesi yoluyla yasaklar kaldırılmalı. İrat kaydedilen teminat mektuplarının iadesi ve rücu davalarından vazgeçilmesi, şartsız tasfiye hakkı, ek fiyat farkı ödenmesi hususları Anadolu'nun dört bir yanındaki müteahhitler için hayati hale gelmiştir." ifadelerine yer verdi. 

Eren, söz konusu meydana gelen artışların 200'ü aşkın alt sektöre talep oluşturan inşaat sektörünü zor durumda bıraktığını vurgulayarak, bu durumun ekonomik konut üretimini ve kamu yatırımı projelerini de olumsuz etkilediğini söyledi. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından yeniden inşa çalışmalarının yarattığı ivmeyle inşaat sektörünün 2023 yılının ilk çeyrek döneminde büyüme kaydettiğine dikkati çeken Eren, ancak sektörün geneli için bu durumun söz konusu olmadığını kaydetti.​​​​​​​

 Girdi maliyetlerindeki artış müteahhitleri ayaklandırdı! Fiyat farkı ödemesi yapılsın!

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 52,99 ARTTI!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, inşaat Maliyet Endeksi, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,99 artış kaydetti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İnşaat Maliyet Endeksi, 2023 yılı Nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 52,99 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,37, işçilik endeksi de yüzde 0,18 oranında yükseldi.

Döviz ve KDV oranlarındaki artış inşaat maliyetlerini daha da yükseltecek!

Geri Dön