06 / 05 / 2024

Giresun yaylalarında çarpık yapılaşmaya çeki düzen geliyor!

Giresun yaylalarında çarpık yapılaşmaya çeki düzen geliyor!

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, "Paylaşımında her bireyin hakkı bulunan yaylalardaki eşsiz doğal güzelliklerin, çarpık ve çirkin yapılaşmayla bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi



Şahin, yaptığı açıklamada, hiç kimsenin yaylalara kaçak yapı inşa etme hakkının bulunmadığını, gerekirse bu yapıların yıkılacağını ve bu
konudaki kararlılıklarını ilgili kaymakamlıklarla ve muhtarlarla paylaştıklarını söyledi.

Deniz turizminden sonra yapılan çeşitlendirme çalışmalarıyla yörede yayla turizminin yıldızın parladığını vurgulayan Şahin, "Birbirinden üstün doğal güzellikleriyle insanlara huzur veren bir doğa cennetinde ve yaylalar diyarında yaşıyoruz. Bunları tanıtmak ve turistik bir ürün haline getirmek için öncelikle buraları korumalı ve yapılaşmayı da doğaya uygun bir şekilde yapmalıyız" dedi.

Yayla turizminin bölgenin geleceği için önemli olduğuna değinen Vali Şahin, "Yayları düzene sokarak yayla dekoruna ve geleneklerine uygun yapılar kazandıracağız. Bunun için ilk etapta 20 yaylanın imar planını hazırlıyoruz. Her vatandaşımıza projesi bizden olmak üzere 200-250 parselde yayla evleri yaptırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"KÜMBET YAYLASI ÖRNEK OLACAK"

Vali Şahin, Giresunun turizm merkezi ilan edilen üç yayla merkezinden biri olan ve başta Doğu Karadeniz olmak üzere Türkiyenin popüler yayla merkezleri arasında yer alan Kümbet Yaylasında örnek yapılaşma planladıklarını ve buna en kısa zamanda başlayacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Salon Çayırı ve Çifte Oluk Çeşmesi mevkisinden yayla girişine kadar yolda genişletme çalışmasına başladık. Buraya yolun alt ve üst kısmı olmak üzere 20 dolayında doğaya uygun yapıda lokanta, kahvehane, pansiyon, yöresel ürünlerin satılacağı dükkan ve stantlar yaparak işletmeciliğini ihaleye çıkaracağız. Buradaki yapılaşma sadece Kümbet Yaylası için değil diğer turizm merkezi ilan edilen Kulakkaya ve Bektaş Yaylaları ve bunlara bağlı obalardaki yapılaşmaya örnek olacak. Bu yaylalara ev ve işletme yapmak isteyenler burayı örnek alacak. Kimse bundan sonra bu yayla arazisi bana atamdan dedemden kaldı, yer benim istediğim gibi ev yaparım diyemeyecek. İzinsiz ve doğaya uygun yapıldığı tespit edilen ev hemen yıkılacak. Hem onlara idari para cezası uygulanacak hem de
 kendilerinden yıkım parası alınacak."

Giresun yaylalarında yapılaşmaya çeki düzen getirildiğini ifade eden Şahin, "Paylaşımında her bireyin hakkı bulunan yaylalardaki eşsiz doğal güzelliklerin, çarpık ve çirkin yapılaşmayla bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Vali Şahin, Kümbet Yaylasında projesinde toplam 60 yatak kapasiteli otel, 250 kişilik restoran ve 27 bungalov evden oluşan Koçkayası Tatil Köyü, bu yaz hizmete açılması planlanan su, tuvalet gibi altyapının yanı sıra piknik masaları, et pişirme ocakları, yağmur barınakları ve her biri 5er yataklı 3 adet dinlenme evi bulunan Salon Çayırı Piknik Alanı, Orman İşletme Müdürlüğüne ait konaklama ve sosyal tesisler ile özel işletmelere ait pansiyonların yer alacağını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön