23 / 12 / 2024

Giresun Zeytinlik Semti'nin tarihi dokusu restore edilecek!

Giresun Zeytinlik Semti'nin tarihi dokusu restore edilecek!

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA), bölgede turizmin ön plana çıkarılması çalışmaları kapsamında Ordu'dan Artvin'e kadar kültür, turizm ve yöresel mimari değerleri restore edilecek.



Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Doğu Karadeniz, doğal güzellikleri ve sunduğu tarihi, kültürel ve sportif aktiviteleriyle turistlerin ilgi odağı oluyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Doğu Karadeniz'in, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması amacıyla 300 milyon liralık harcama öngörülen projeyle bölgenin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılarak turizmde ön plana çıkarılması amaçlanıyor. 



TURİST SAYISI GEÇEN YIL 2013'E GÖRE YÜZDE 25 ARTTI 

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının bir önceki yıla göre 2014 yılında yüzde 25 artarak 5 milyonu aştığını söyledi. Turizm potansiyelini artıracak projeler geliştirdiklerini belirten Kaldırım, temel amaçlarının, bölgedeki kültür, turizm ve yöresel mimari değerlerini turizme kazandırarak bölge ekonomisine katkı sağlamak olduğunu anlattı. 



Bölgede farklı alternatifler oluşturulması ve turizmi ön plana çıkaracak çalışmaları önemsediklerini dile getiren Kaldırım, şöyle konuştu: "Proje kapsamında Artvin'in Şavşat ilçesinde, Giresun'un Zeytinlik Mahallesi ve Şebinkarahisar ilçesinde, Gümüşhane'nin Süleymaniye Mahallesi'nde, Ordu'nun Menekşe Sokağı'nde ve Ünye ilçesinde, Rize'nin Çamlıhemşin, Fındıklı ve Güneysu ilçelerinde, Trabzon'un Ortahisar ve Akçaabat ilçesindeki Orta Mahalle'de gerçekleştirilmesi düşünülen restorasyon ve rehabilitasyon çalışmalarıyla bölgenin tarihi dokularım ön plana çıkartmayı amaçlıyoruz. Projeyle Doğu Karadeniz'in hem tarihi dokusu gün yüzüne çıkarılacak hem de bölge ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılacak. Proje, uzun vadeli bir çalışma süresini kapsıyor. Çalışmalara kısa sürede başlayacağız. Söz konusu destinasyonlarda öncelikle tarihi konak ve yapıların envanter çalışması yapılacak. Proje başına maliyetin yaklaşık 3 milyon lira olması öngörülüyor. Hedef; en az 100 tarihi yap mm turizme kazandırılmasıdır. Proje sonunda bölge daha çok prestij kazanacaktır. Bu sayede de turizm potansiyeli artacaktır. Dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesi hem bölgeye ekonomik katkı sağlayacak hem de bölgenin dünyadaki marka değerini artıracaktır." Kaldırım, Doğu Karadeniz'in projeyle turizmde kısa sürede büyük ivme kazanacağım sözlerine ekledi. 


Giresun Ekspres Gazetesi


Geri Dön